Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nahrada za Microsoft Word / Excell

No, ohradím se proti slovu náhražka. Překvapivě Libre Office je plnohodnotný kancelářský balík, žádná náhražka. Nedokonalý je tak maximálně v práci s Microsoftími formáty, otázkou však zůstává, jestli je to vůbec v moci Libre Office to zlepšit.

1) Formát ODS je otevřený a jeho specifikace není příliš obsáhlá, Microsoft Office by tedy mohlo naprosto dokonale tyto dokumenty otevřít. I přes to jsou takto otevřené dokumenty někdy nečitelné. Že by chyba LibreOffice (openoffice)?

2) Formát DOCX je také teoreticky otevřený, jeho specifikace je ovšem několikanásobně obsáhlejší a obsahuje odkazy do "neotevřených" kusů software. Libre Office i přes veškerou shanu některé dokumenty nezobrazí správně, protože k některým částem specifikace prostě není. Opět chyba LibreOffice (openoffice).

3) Makra psaná ve VizualBasicu, který má microsoft pod licenční ochranou budou jinde fungovat jen s obtížemi.

4) Formáty DOC, XLS atd jsou kompletně uzavřené formáty a schopnost je otevřít je v podstatě závislá na reverzním inženýrství. Také chyba LibreOffice (openoffice)?

Pokud se někdo nechal dobrovolně takto uvěznit microsoftem, nechť nežehrá, že něco jiného je nedokonalé. Z pohledu jeho vězení nejspíš ano, ale bez sebeodříkání se z toho vězení uniknout nedá. Jen platit.

PS: rozdíl ve formátování stránek (rozhození textu a odstavců) se může projevit i mezi MS produkty různých verzí nebo různých nastavení (u jedné nebo druhé strany), pak tomu nepomůže ani nativní microsoftí produkt, je třeba ruční práce (upravit formátování), aby se vše dostalo do správné polohy.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny