Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LP - audacity jak na ně

Dobrý den,
měl bych pár dotazů ohledně audacity, pokud tu někdo takový bude kdo to používá. Stáhl jsem ho proto, že je v něm čeština a je zdarma.
nahrál jsem vinyl LP do pc a dál netuším jak postupovat.Tedy vím co chci, ale netuším jak.
Audacity vidí LP jako jedinou stopu?
Nepovedlo se mi přijít na to jak jednotlivé skladby pojmenovat.
Řešení by bylo nahrát každou skladbu zvlášť jako jednotlivé stopy? To by byla s odpuštěním pakárna.
Nebo by stačilo mezi jednotlivé skladby vložit ticho?
K čemu je funkce přilínání?
Jak si to označit abych se mohl pohybovat v nahrané desce po skladbách (skákat na čas nebo na začátky dalších skladeb) a nemusel rolovat? Tady jsem objevil fci ležatou šipku pro posun v čase.:i:
V podstatě potřebuji jen nahrát, zkrátit mezery mezi skladbami, snížit trochu šum osekat lupance a komprimovat do menšího objemu.
Nehodlám mixovat a podobně. Nějaký návod jsem našel na stránkách Computeru, díky tomu jsem to nahrál a pochopil jak osekat lupance a odšumět to,něco bylo ve FAQ u audacity stránek, ale dál jsem mimo.Postup pro převod LP krok za krokem jsem nenašel a pročítáním toho vyhledaného jsem strávil cca 4 hodiny a něco málo i pochopil, ale jak si přidat popisek k jednotlivým skladbám to ne.Pořád mám ten dojem,že je to bráno jako jedna skladba.Teď mě napadlo označit celého jednoho "buřtíka"tj jednu skladbu a zkusit ji popsat, ale opět, tažení kurzoru je grrrrrr! V současnosti jsem po lehkém, no abych nepřeháněl, těžším nervovém vychýlení smazal vše co bylo .au nebo .aup a až vychladnu, budu to pokoušet dál. Snad to LP neprošoupu.
Děkuji,čumil

Předmět Autor Datum
Začal bych tím, že bych celé nahrané LP (originál) uložil minimálně ve wavu a další kroky dělal na j…
L-Core 03.01.2007 22:59
L-Core
Tak to si počkám na nějaké rady, ani já jsem to moc nepochopil. Doufám že se najde někdo , kdo nám t…
vlada5506 03.01.2007 23:06
vlada5506
No, ono v nastavení audacitay(od teď ac)je možnost nastavit si automaticky dělat kopii. Nejdřív jsem…
čumil 04.01.2007 13:47
čumil
Nooooojooo, počátkem 70-tých let dělala TESLA Litovel ještě kvalitní věci, když ti to fachčí dodnes.…
Kilja 04.01.2007 13:54
Kilja
Ja jsem to onehdy (davno) delal tak, ze jsem nahraval stopu po stope (mas dost casu v pauze, ci chvi…
mif 03.01.2007 23:32
mif
Nahrát jednu starnu LP jako jeden wav, ten upravit (odstranit lupance a šum). Potom si zainsertovat…
Kilja 04.01.2007 13:42
Kilja
Zainsertovat je totéž jako označit nebo namodřit? Měl jsem celé LP vyčistil ho, označil první skladb…
čumil 05.01.2007 20:09
čumil
Nějakej postup je tady, třebas pomůže. http://www.linuxexpres.cz/modules/marwel/index.php? article=1…
Tomix 05.01.2007 20:42
Tomix
To vypadá velice nadějně, hlavně ta pasáž o nasekání na jednotlivé skladby. Jen nevím co značí v nas…
čumil 05.01.2007 21:00
čumil
Rozsekáno v mp3directcut, je to v češtině(přepnout), umí i nahrávat, umožňuje poslech i 2sec pře výb…
čumil 07.01.2007 21:02
čumil
Ano, také to "obrábím" přes GoldWave ... někde jsem četl, že je ten prg. na vinyly přímo určený. ...…
StanB 07.01.2007 22:04
StanB
Tip jak správně odmazat lupanec s logickým zdůvodněním proč zrovna takto je radost přečíst. :i: Já t…
čumil 08.01.2007 11:11
čumil
a obsah těch LP desek se nedá sehnat v digitální podobě? Co máš na těch deskách za muziku?
nononot 08.01.2007 11:30
nononot
No, je to směs všeho možného, včetně mluveného slova většinou naše,je to spíš otázka nostalgie, a vy… poslední
čumil 08.01.2007 22:58
čumil

No,
ono v nastavení audacitay(od teď ac)je možnost nastavit si automaticky dělat kopii. Nejdřív jsem to měl povolený a pak jsem si to ukládal jako ..po odšumění, ...po odlupancování a pak jsem z toho byl jelenec a zrušil jsem to zálohování. Nemám problém s přístupem k originálu LP jsou moje. Něco jiného by byl magnetofon, tam bych ty pásky šetřil, je jim přece jen 30let a to jsem zatím nezkoušel, asi to bude prokopírované skrz. Zkusil jsem najít v krámě a koupit příručku, ale něco kolem stovky neměli a za 250Kč jsem odmítl, neb to bylo moc o jiných věcech. A co jsem tak jukl tak asi nic pro mně.
Zatím díky.
P.S: prošoupání byla nadsázka, gramec byl a snad je hifi chasis NC 470 Váha na hrot hodně malá výrobek hifiklubu blahé paměti dělala to pak Tesla v oněch dobách kdy se k zařízení dostalo i schema a v něm i rozpis měřících bodů se správným napětím.
čumil

Nahrát jednu starnu LP jako jeden wav, ten upravit (odstranit lupance a šum). Potom si zainsertovat vždy jednu skladbu a Uložit jako... Jestli přetím mezi skladby vygeneruješ cca 1 sec. ticha, budeš se v tom dlouhém wavu lépe orientovat. Vše umí Audacity, free! CoolEdit je lepší, přehlednější, ale nemá češtinu a hlavně není free!

Zainsertovat je totéž jako označit nebo namodřit? Měl jsem celé LP vyčistil ho, označil první skladbu,dal exportovat jako.. vyplnil nabídnutý formulář pro id3 tag a dal ok, celé LP ce uložilo jako jedna veliká skladba. Přitom podle nabídky soubor>exportovat více souborů to vypadá, že se to dá nějak označit nějaké zarážky či indexy jako byly u videopřehrávače.
Zatím díky, jdu si slovo po slovu překládat se slovníkem nápovědu, být medvěd huňáč, šel bych zdechnout do houští(Š+G)
čumil

To vypadá velice nadějně,
hlavně ta pasáž o nasekání na jednotlivé skladby. Jen nevím co značí v nastavení
výchozí formát vzorkování 32bit-float,
já tam dal 16 bit, což je myslím na běžné hudební cd,plus vzorkování 44100, těch plouvoucích 32bit-float,nemůže to pak udělat neplechu na obyčejných přehrávačích?
Děkuji,čumil

Ano, také to "obrábím" přes GoldWave ... někde jsem četl, že je ten prg. na vinyly přímo určený. .... obvykle po nahrání wavu 1 strany aplikuji na celou stopu "redukci šumu" a potom už to rozděluji jak píšeš ty. V úpravách je sice funkce umožňující vytvoření cue_bodů (označit ticho) a následně podle těch bodů soubor rozdělit, ale já sem s tím měl výsledky bídné (rozdělovalo to skladby v půli a pod)a tak jsem raději aplikoval "otrockou" práci způsobem --> najít přesný začátek --> označit následně "někde" mezi následujícími skladbami a uložit jako wav_nn. Takhle rozdělit oba "dlouhé wavy .. (1. a 2. strana)na jednotlivé skladby ... ořezat konce, no a potom se u každé skladby separé zabývat "lupanci" a pod. Pokud je skladba prolupancovaná celá, tak se asi vyplatí aplikovat tu integrovanou korekci lupání, ale výsledky obyčejně podstatně zhorší výsledek (chybí výšky a pod.). Pokud je tam lupanců jen pár, tak je lepší najít poslechem a graficky inkriminované místo a ten lupanec prostě vymazat. Hlavně se to musí udělat tak, aby nedošlo k porušení fáze signálu... tzn např.začátek výmazu na nulové ose při vzestupném signálu a konec výmazu opět na nulové ose při vzestupu. ....Lupanec zmizí a není to slyšet. (mažeme samozřejmě OBA kanály aby nedošlo k posunu). Další možný způseb v případě,že lupanec je jen v jednom kanálu je ten, že v daném úseku se lupající část např. levého kanálu nahradí stejnou nelupající částí pravého kanálu.
V každém případě....pokud chceme docílit slušného výsledku byť i u jedné LP desky, tak to představuje celkem dost časově náročné práce. Představy, jak jsem je i na i-netu zaznamenal, že budu do gramce skládat desky jak do juke-boxu a na PC mi polezou "kvalitní" wave skladby vypálené na CD jsou prostě xmíchu ..... tím Atárko samozřejmě nemyslím tebe.

Tip jak správně odmazat lupanec s logickým zdůvodněním proč zrovna takto je radost přečíst. :i:
Já to nacpu do mp3 ovšem s vědomím, že je to oseklé od cca těch 15-16k ale když jsem si zkusil, jak moc frekvencí slyším a přidal k tomu jak se to bude horšit s věkem, tak asi to zprznění tím mp3 nezaznamenám. Teď ještě trochu jo, ale musím si dát těsně za sebou to samé ze dvou různých zdrojů.Trochu se to dá pak obelhat equalizérem typu enhancer pro winamp.
details.php
A při poslechu typu kulisa při jiné práci......škoda mluvit. S tou časovou náročností plný souhlas.
zatím dík, čumil

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru