Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pomůže bootloader z Windows 8 pro UEFI?

Ahoj, mám notebook, kde mám Windows 7 na na HDD s rozdělením GPT (což automaticky znamená, že Windows se načítá přes UEFI). Přesto spouštění notebooku do doby bootování trvá stejně dlouho jako v dřív v BIOS modu (asi 15s, což je neskutečné, když notebook z roku 2010 to umí i za 5s). Tak jsem našel v notebooku volbu Enable CSM. Po jejím zakázení a restartu noteboo poprvé startoval pořád stejně dlouho ale podruhé a dále už rychle! Od zapnutí trvalo 2 sec, než přesně začly bootovat Windows.

Ale má to jeden problém, během animace (4 barvy Windows loga) se sekne obraz, ale jinak je notebook funkční (například vydává zvuky pokud poslepu dám Win+R něco Enter). Takže nějaký problém s grafikou. Mám integrovanou HD4000 a pak NVidia 620M. Jde to nějak vyřešit.

Pomohlo by tomu, třeba, kdybych nahradil bootmgfw.efi a winload.efi z Windows 8?

Předmět Autor Datum
Mas povoleny GOP Driver?
MM.. 05.06.2014 10:48
MM..
Ak ano tak mas smolu (cinan to polepil na p*). Povol CSM a zakazuj veci po jednom. V prvom rade vset…
MM.. 05.06.2014 10:55
MM..
GOP driver netuším kde hledat (v biosu, někde v OS) a jak ho povolit? Co číňan lepil? Ale pokud po…
kurare 05.06.2014 11:06
kurare
GOP driver je v BIOSe a je to UEFI driver pre VGA kartu. Ptz ked zakazes CSM tak sa nemoze nacitat a…
MM.. 05.06.2014 11:14
MM..
A "Pxe boot" co som pisal znamena boot from LAN. Hladaj a zakazat. Zavisi od toho co tam vsetko mas…
MM.. 05.06.2014 11:21
MM..
Aby si to chapal tak "zakazat CSM" znamena "preskoc pol BIOSu", ale ten pol BIOSu tam neni pre srand…
MM.. 05.06.2014 11:30
MM..
Ale v tom biosu žádné nastavení týkající se částí není.
kurare 05.06.2014 12:35
kurare
Ja neviem co tam mas a co tam nemas. Legacy support tam urcite je, mozes zakazat, PXE (LAN) boot tam…
MM.. 05.06.2014 16:58
MM..
Zkoušel jsem tedy nahrát bootmgfw.efi z win8 - dokonce ho stačilo uložit kamkoli na EFI partition, a…
kurare 20.06.2014 16:23
kurare
Windows (64bit W7 a vyssi) nepotrebuje CSM. Neschopnost startovat Windows je neschopnost microsoftu,… poslední
MM.. 20.06.2014 16:33
MM..

Ak ano tak mas smolu (cinan to polepil na p*).
Povol CSM a zakazuj veci po jednom. V prvom rade vsetky USB legacy supporty, potom si pozri nastavenia OPROM a jedine co nechaj na legacy je Video OPROM, ostatne mozes pozaazaovat. PXE Boot zakazat. V BIOSe mas urcite aj FastBoot, mozes dat skip cohokolvek okrem skipVGA.
Alebo je dobre si aj vsimat kvoli comu to trva 15s, nieco to urcite vypisuje.

Bootloader by s tym nemal mat nic spolocne.

GOP driver netuším kde hledat (v biosu, někde v OS) a jak ho povolit?

Co číňan lepil?

Ale pokud povolím CSM, pak notebook startuje dlouho než začne OS bootovat a to já nechci. Je sakra rozdíl ,když zapnu notebook. 12 s se tam šudlí obrazovka výrobce a pak laskavě začne bootovat widnows optroti tomu, když stisknu tlačítko a za 2 vetřiny vidím nabíhat Windows.

Co dalšího mám zakazovat? Já psal jen o CSM. Kromě toho v BIOSU to takto detailní není, mám tam pouze záložku Advancded boót settings A tam Enable CSM.

FastBoot v Biosu nemám, ale mám tam něco jako Startup check: Auto, Minimal, Thorough, to jsem také zkoušel měnit a nepomáhá to. Detailní nastavení tam opět není nějaké komponenty.

Podívám se ještě zda to něco vypisuje, pokud najdu volbu, aby se neukazovalo splash screen.

A bootloader s tím mám sakra společného, protože linux nastartuje a obraz je v pohodě.

A objevil se další problém, který dřív nebyl:
http://www.eightforums.com/attachments/installatio n-setup/15394d1359058600-w7-64b-usb-boot-windows-8 -efi-error-0xc000000d-boot.jpg

GOP driver je v BIOSe a je to UEFI driver pre VGA kartu. Ptz ked zakazes CSM tak sa nemoze nacitat ani VGA BIOS.

Co číňan lepil?

Cinan polepil BIOS. To predsa vidis ze jak to "skevle" funguje.

Co dalšího mám zakazovat?

som ti pisal zoznam veci ktore mozes zakazovat. USB legacy suippot tam urcite mas, atd.
Ked zakazes CSM tak tym padom zakazes polovicu inicializacii a VGA BIOS a dalsie veci. Ked to potom nefunguje tak cinan polepil nahovno, tak to zas musis povolit. BIOS neni koncert na zelanie.
A zakazovat mas veci ktore mozu sposobovat zdrzanie, vymenoval som snad vsetky. CSM ma zvycajne vlastne podmenu, kde sa nastavuju veci pre CSM, a tam bude vacsina tych nastaveni o ktorych som pisal. Ked ti cinan odstranil z BIOSu aj toto podmenu, tak bol uplny pako a nic s tym neurobis.

P.S> bootloader z W8 si mozes skusit, ale moc sanci tomu nedavam. Ze funguje linux je nahoda (a linux vie fungovat aj uplne bez BIOSu), a ani ten urcite nefunguje 100% korektne (prepinanie dGPU grafik a podobne veci).
P.S.2. skus zmacknut Fn+neco klavesu pre prepinanie monitora ked nemas obraz.
a ten screenshot znamena ze mas posahane BCD zaznamy na disku, bud si zas zmenil sposob bootovania alebo si tam nieco prepisoval alebo menil aktivny oddiel alebo boot order a bootujes z nejakeho USB sticku apod.

Aby si to chapal tak "zakazat CSM" znamena "preskoc pol BIOSu", ale ten pol BIOSu tam neni pre srandu, ale na to aby inicializoval HW tak aby vsetky OS ho vedeli spravne pouzivat. Ked tvoj OS ten HW bez toho nevie spravne pouzivat, tak mas smolu. Mozes CSM povolit a skusit zakazovat jeho casti (co som ti vymenoval), alebo sa zameriavat na to preco ten OS nepracuje spravne, napr. zamerat sa na to jaky mas v tych Win nainstaleny VGA driver, chipset driver apod. (je mozny samozrejme aj problem v bootloaderi, ale ten s videom nema moc spolocne, takze tomu moc sanci nedavam, navyse to ani nemusi byt vymenitelne len tak). Nemusi to byt riesitelne vobec, ptz ten pol BIOSu tam neni pre srandu.

P.S. hlavne sa uistit ze sa pri tom zakazanom CSM spusta GOP driver (nastavenie Video oprom na UEFI first apod alebo GOP Driver na enabled apod). Ked ale so zakazanym CSM vidis BIOS, tak sa GOP driver spusta, bez neho by si so zakazanym CSM nevidel ani BIOS.

Ja neviem co tam mas a co tam nemas. Legacy support tam urcite je, mozes zakazat, PXE (LAN) boot tam asi bude tiez nastavovaci, a dalsie veci podla toho co tam je. Ja ti na to nevidim.

Alebo ries preco to nejde v UEFI mode s GOP driverom, ak vobec GOP driver nacitava (vidis BIOS na obrazovke ked bootujes bez CSM?), napr. kuknes ci neni update BIOSu na webe vyrobcu ktory by to riesil, alebo budes bastlit do Windows a skusat ovladace rozne apod, ptz nikto nemoze vediet preco tvoj konkretny BIOS na tvojom konkretnom notebooku inicializuje nieco v HW blbo, a ani ze co tam inicializuje blbo.

Zkoušel jsem tedy nahrát bootmgfw.efi z win8 - dokonce ho stačilo uložit kamkoli na EFI partition, a situace je následující: při zapnutém Enable CSM se nic nezměnilo, Windows se stále načte v UEFI modu (asi se jmenuje nějak UEFI compatible), kdežto pokud ho vypnu, pak se VŽDY nahrávání zastaví na stejném místě (Starting windows) když ještě na obrazovce se nezjeví barvy tvořící logo Windows. Rozdíl je ale v tom, že asi doopravdy dojde k nějakému záseku , protože notebook jde vypnout jedním stiskem vypínače (to jsem odpozoroval, že jde ve všech UEFI aplikacích/loaderech) a né že Windows nastartuje se zamrzlým obrazem.

Takže neschoponost startovat Windows v UEFI modu bez CSM (tedy aby na začátku po zapnutí nebyla nesmyslná prodleva 10sekund) je dána Přítomností Windows 7 nebo Hardwarem notebooku? Připomínám, že linuxové jádro dokáže naběhnout bez CSM, ale pravda je , že jsem zatím moc nezkoušel grafické režimy (sice jsem zkoušel weston a v něm xwayland)

Windows (64bit W7 a vyssi) nepotrebuje CSM. Neschopnost startovat Windows je neschopnost microsoftu, v spolupraci s neschopnostou cinana co programoval BIOS, v spojeni s neschopnostou toho kto cely UEFI bordel vymyslel, a v spojeni s neschopnostou vyrobcu grafickych chipov ktori ani za 5rokov nie su schopni urobit plne funkcny GOP driver, hlavne ze blbci v inteli to dementne UEFI pretlacali takmer cez mrtvoly napriek odporu BIOS vyrobcov, a teraz blbci v intelu nie su schopny urobit to poriadne, ptz asi vyvoj outsorcovali do indociny traktoristom, aby to nahodou neurobil nejaky amik funkcne.

Moze to krachovat kvoli comukovlek, najpravdepodobnejsie je (ne)nastavenie HW registrov, alebo napr. predavanie USB kontrollera v spojeni s blbo napisanymi ACPI metodami, a podobne. Alebo bug v BIOSe. USB si mozes skusit zakazovat v BIOSe, aj dalsi HW, a uvidis ci to pomoze a tym padom ze cim to je. Normalny clovek necha BIOS na defaultoch a neriesi preco to zas indocinan posral, ale bol by rad ze ten kram vobec nabehne, co je pre indocinskeho traktoristu uz uspech :)

Mozes si skusit debug windows a debugovat, ja by som to ale nerobil, stratis s tym mesiace a hovno vyriesis.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru