Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Program na střih videa

Zdravím

Nástupcem Movie Makeru je Pinnacle Studio (stačí jeho základní verze)
-největší výhodou tohoto programu je absolutně jednoduché ovládání. I úplný začátečník který v životě nikdy nic nestříhal bude schopen prakticky okamžitě začít pracovat.
Na základní melouchy, tedy sestříhání klípků z mobilu/foťáku/domácí kamery + efekty a hudbu, tak je to nástroj dostačující. I export je také nekomplikovaný.
-největší nevýhodou toho programu je to že je opravdu zcela zaměřen na Běžného Frantu Uživatele. Jakmile chcete stříhat na drobet vyšší úrovni než je jen stříhání různých domácích videjí a podobných legrácek, tak už je Pinnacle Studio zcela nevhodný nástroj ať už kvůli ovládání které je jednoduché, ale né už moc efektivní, tak i proto že při náročnějších zakázkách je program dost nestabilní.

Poněkud lepším programem pro střih videa je dále Sony Vegas.
-Sony Vegas je skvělý program pro ty kteří mají chuť dělat kvalitní videa na domácí úrovni. Program je docela svižný, uživatelsky je sice o něco náročnější než Pinnacle Studio, ale dá se s ním i tak poměrně rychle naučit. Pro účely stříhání svateb, stříhání různých klípků pro kámoše co blbnou na skejtu a chtějí to pak hodit někam na youtube.com bych řekl ideální.
-nevýhoda programu je jediná a to že ve chvíli kdy se chcete stříháním živit, tak už program přecijen nestačí. Sony Vegas se i přes širokou uživatelskou základnu pořád neřadí mezi profi programy.

Dále máme už poloprofesionální programy typu Adobe Premiere - Premiéra je vynikající produkt hlavně díky tomu že se těší široké podpoře produktů od Adobe - takže není problém pomocí "adobe bridge" používat více programů od Abobe (za všechny uvedu třeba Photoshop) a díky tomu má premiéra velice kvalitní základy. Navíc ambice Adobe směřují k tomu aby se Premiéra stala profesionáním programem pro střih videa. Nebo se tak alespoň snaží vypadat. Tak jako s Adobe Premiere se už dá živit na té poloprofesionální dráze až "téměř profesionální" a zároveň program sám není kdo ví jak uživatelsky složitý (prostě podobná liga jako naučits se s Photoshopem...)
- i přes letitou snahu Adobe Premiéra opravdu nepatří mezi profesionální programy. Pořád je to jen technicky vyspělejší balík kterému k úplné dokonalosti chybí větší stabilita při střihu větších typů zakázek jako jsou dokumenty a hlavně nemá až takové nastavení které by umožňovaly plnohodnoutnou spolupráci s dalšími etapamy postprodukce (tj. není možné nastavovat podrobné parametry EDLek, AAFek, u některých vstupů nečte dobře vstupní TC a jeho možnosti nastavení exportu pro předání projektu někam na Baselight či podobné části postprodukce mu nejsou vlastní. Klasický celovečerák bych si v tomhle nelajznul ani omylem!

Druhým poloprofesionálním programem je Canopus Edius - tento program je skvělý především pro ty kteří hodně stříhají a vyžadují stabilní program pro střih takový střih. Po všech stránkách stabilnější a rychlejší než Adobe Premiere a to bez ohledu na železo. Osobně jsem Edius používal raději než Premieru právě díky jeho stabilitě a přitom velice dobrým možnostem práce. Pro mě to byl nejlepší poloprofesionální program vůbec a myslím že uspokojí drtivou většinu i náročných uživatelů.
-nevýhody jsou ty samé jako u Adobe Premiery (tedy nemožnost pokročilejších možností předání práce dalším kolegům v postprodukci)

A posledním a teď již plně profesionálním zástupcem je Avid Media Composer
-hlavní výhoda: je to nejpoužívanější profesionální program na střih videa na světě. Když se chcete videm živit na profi úrovni tak v něm musíte umět - bez něj nemůžete uvažovat o profi sféře (ledaže by jste uměli ve Final Cutu, i když i ten si v poslední době své profi zastánce pěkně na**al).
-nevýhoda: je ŠÍLENĚ těžký na ovládání. Naučit se "jen tak" v Avidu je skoro nemožné...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny