Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nasadit Microsoft windows (file) server ve škole

Prosím ochotné odborníky před tento serverový systém, jestli by nenašli chvilku a pomohli mi to rozchodit nebo aspoň doporučili vhodné zdroje informací.
Protože jsem konzerva, dokud to aspoň nějak šlo, držel jsem se Novell 3.12 jako klíště. Dokonce jsem ignoroval i Novell 4.1 a 5.0 s tím novým stromovým NDS systémem, protože se držím zásady, co dobře funguje, na to nesahám.
Bohužel dál už to nepůjde, IPX/SPX skončí s windows XP, na W7 se mi to už rozchodit nepodařilo.
Pro zastánce Linuxu - ano je to zdarma, ale mám bohužel překážky typu Autodesk Inventor & AutoCAD, který je v technických oborech standardem a ten na Linuxu portován není.

Úplně by mi stačilo pro začátek zprovoznit file server se skupinami a uživateli a jim odpovídajícími systémovými politikami, ale ta nová filozofie active directory mi nějak nejde do hlavy. Pokud by mi někdo zkušený poradil nějaký vyzkoušený mustr, byl bych moc vděčný.
Představuji si to tak, že podobně jako v novellu bych definoval tři hlavní skupiny pro uživatele, kterým bych hromadně přiděloval přístupová práva:
Učitelé - přístup k výukovým materiálům s právem zápisu
Žáci - přístup k výukovým materiálům s právem čtení
Testy - přístup k testovým materiálům s právem čtení a samozřejmě pouze definovaný přístup pouze k některým výukovým materiálům dostupným u testů.
Předpokládám, že pro přidávání nových žáků má někdo hotové vhodné scripty do powershellu, ten script by měl vytvořit uživatele s definovaným jménem, heslem, přidělit mu diskový prostor s definovanou kvótou a zařadit ho do skupiny.

Taky bych se nezlobil za pomoc při zprovoznění hromadné instalace OS na stanice - když ten server tuto službu nabízí...

Vím že chci hodně a nabízím jen velké děkuji, ale věřím, že se někdo o své zkušenosti rád podělí a pomůže začínajícímu "správci" windows serveru.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak tak, první věc je rozchodit tu doménu a ty ostatní věci až potom ( sdílení, doménové politiky at… poslední
Já I. 21.08.2014 10:15
Já I.

Tak tak, první věc je rozchodit tu doménu a ty ostatní věci až potom ( sdílení, doménové politiky atd. ).
Takže dle mne 1. úkol znít nainstalovat doménový řadič ( server v ENG ) udělat tam 1 uživatelský účet a přidat 1 PC do domény a tím uživatelským účtem se k PC přihlásit. Pak bych jel dál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru