Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aký antivírus do Netbooku

taháš sem jiný problém, než který se tu řeší.
tazatel se ptal na dýchavičný netbook s xp - ms už neposkytuje aktualizace pro msse na xp, který by právě v jeho případě měl smysl.
potom než zbytečný náročný antivir (i v odlehčené free verzi brzdí pc tak, jak píše tazatel), pak je lepší nic, právě pro slabou účinnost av vůči dnešnímu malware.

obecně, co už jsem na adresu virů a dávno převažujícího adware/spyware psal jinde:
s nějakými viry si už autoři téměř přestali honit ego, výskyt je minimální.
i vir, který skutečně dovede ukrást přihlašovací údaje k bankovnictví, spoléhá na tupost lidí, co nevidí příponu souboru.
dnes převažují reklamní a spamující doplňky v prohlížeči, kinderskripty pro bitcoin a podobné hlouposti.
na to stačí kontrola startup položek a doplňků v prohlížeči - např. adwcleaner.

za mě: trvale běžící (rezidentní) antivir jsem nepoužíval nikdy, přesto viry nevedu.
v xp jsem vedle instalace nejkritičtějších aktualizací začal používat omezený účet jako pracovní - ten byl ještě donedávna 100% ochranou vůči malware. (procesy spuštěné pod mým uživatelem dědí moje = omezená práva)
asi po 20 letech si kindermodifikáři virů všimli existence uživatelských práv a napadají už aktuální profil uživatele. což je hravě léčitelné ze servisního admošského účtu, navíc omezený uživatel nemá šanci nijak napadnout systém, kde jsou potřeba vyšší práva. (buzerací uac ms nevyřešil nic, uživatelé to vypínají nebo bezhlavě odsouhlasí)
dále si všímám chování systému, cizích služeb a procesů v paměti, cizích položek ve startup. na netu potom přesměrování odkazů při stahování, změněných souborů nebo přípon při downloadu, serióznosti zdroje. při instalaci nepovoluju přibalené doplňky, raději nakonec kontroluju startup seznam.
u prohlížečů si umím zkontrolovat, jaké doplňky používají, ty sporné zakazuju.
systém mám nastavený pro vyšší bezpečnost: defaultní vzhled se mi nelíbí, není tak možné mi podvrhnout atrapu údajně systémového okna. samozřejmě mám zakázaný kretenismus skrývání přípon a spouštění programů přes autorun.inf, a vyhýbám se aplikacím pochybných výrobců (ms počínaje).

firewall jsem řešil v době win2000, v době routerů s natem jejich význam silně klesnul. dnes, kdy kdeco ze systému leze na net, je provoz špatně uhlídatelný - když už firewall, nechat ho na default. protože instaluju kritické záplaty proti vzdálené zranitelnosti, firewallem se vůbec neobtěžuju.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny