Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Šance na zjištění s/n Windows XP

NB jedné mladé slečny, s předinstalovanými Windows XP Home SP3, cca 5-6 let staré. Jednoho dne NB (dávno po záruce) nenajel (vadný disk), předáno garážníkovi. Ten nějakým způsobem opravil chyby na disku (který je pravděpodobně ve stavu předsmrtném) a vše naklonoval na disk nový, který v NB vyměnil.

S takto opraveným NB bohužel toho moc dělat nešlo. Nějaké programy jely, ale nedalo se připojit k internetu, nedalo se nic upravovat v "sítích" (bylo tam jen sdílení souborů a tiskáren). Vykřičníky ve Správci zařízení nebyly. S bootovatelným CD s Ubuntu sítě/internet fungovaly. Možná (mohl být?) na vině enhanced SATA mód, který byl nastaven v BIOSu.

Recovery z HDD prý nefunkční, končí BSODem.

Na NB byl nainstalován Ubuntu, jenže slečna potřebuje nějaké školní programy, které pod linuxem nejedou. Celý disk = jedna partition.

Takže (data má průběžně zazálohované na ext. discích) přeinstalace, v tomto stavu se mi to dostalo pod ruce). XP z CD po cca minutě také skončilo BSODem. Vlezl jsem do BIOSu, změnil SATA z enhanced na compatible a pak už instalace XPSP3 (vč. rozdělení na C a D) proběhla v pohodě (zatím bez ovladačů, disk k NB s nimi má). Jenže..
..slečna už kdysi dříve sloupla, ztratila či co štítek se s/n pro XP. A zapsané ho pochopitelně nemá.
Nainstalováno zatím bez 25-místného kódu, běží 30-denní lhůta na aktivaci.

Je nějaká šance získat s/n z nespustitelného OS na tom původně zachraňovaném disku, připojeného třeba k NB pomocí USB? Nemám ho teď v ruce, netuším, v jakém stavu disk a OS na něm je. Napadá mě Hiren, mini-XP a hiren's menu, viz obrázek

hiren-produkey.png

Nebo bude potřeba NB rozšroubovat a disky v něm vyměnit, aby byl ten starý, poškozený, nějak zachráněný, přístupný přímo? To bych nerad, tohle nedělám s žádným nadšením, abych nepokazil ještě něco dalšího.

Pokud to nepůjde vydolovat, tak nevím co s tím. Respektive, ať si s tím poradí sama - já ani netuším jak, nikdy jsem neměl potřebu s/n a aktivaci obcházet.

Vyšší OS na to nenainstaluje (Vista 32 snad..), nejsou drivery. A není potřebný výkon. A taky už tak starý OS nikde nekoupí.

Díky.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny