Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem upadl mi HDD disk

omlouvám se, pokud se to objeví podruhé, ale dlouho jsem tu nebyl a po mém prvním zadání se to v nabídce neobjevilo! Takže teď se třeba budu opakovat! Dělal jsem opravu HW a upadl mi HDD disk. Zapojil jsem ho ihned po pádu do PC a to už nenajelo! Zapojil jsem ho tedu externě na jiné PC přes adapter a spustil "HD Tune". Ten mi hned na začátku našel pár vadných Clusterů, ale jinak OK. Do PC si určitě koupím jiný HDD, ale můj dotaz je, jestli ten poškozený můžu použit třeba jako externí s tím, že bych nějak definoval, že do 1 Gb nemá zapisovat (tam je ta chyba)

děkuji ya radz

Předmět Autor Datum
Nepoužívat. Disk po "crashtestu" bude mít poškozené hlavičky, a chyby se budou objevovat čím dál tím…
mif 06.11.2014 22:28
mif
při dnešních cenách HDD asi dobrá rada, ale mě někdo doporučil asi před 9 léty, jak to "Ošefovat" a…
lupkovic 06.11.2014 22:43
lupkovic
Projeď test ještě několikrát. Jestli je pouze poškrábaná plotna, dá se disk po "pomalém" formátu pou…
mif 06.11.2014 22:49
mif
Jó pánové už jsem si asi vzpomněl! Tuším, že jsem rozdělil disk tak, aby ty poškozené Clustery byly…
lupkovic 06.11.2014 22:53
lupkovic
Vyhnout se vadným oblastem je standardní postup. Jestli se ale poškozené sektory množí, máš v řiti h…
mif 06.11.2014 22:57
mif
pro "mif" Díky za radu pokud už je ale plotna škrábnutá, tak "pryč s ní" Nebylo by to stabilní, to t…
lupkovic 06.11.2014 23:03
lupkovic
pokud ten disk nemá poškozených pár desítek sektorú na samém začátku kde býva "partition table", kaž…
Joseph 06.11.2014 22:59
Joseph
hlavně pro Joseph Abych pravdu řekl, Vám moc nerozumím, proto přikládám "Screen HD Tune". Nikdy jsem…
lupkovic 06.11.2014 23:13
lupkovic
Předpokládejme, že hlavičky byly zaparkované a mechanicky se jim nic nestalo. Nárazem se může uvolni…
Jan Fiala 07.11.2014 07:12
Jan Fiala
To není pravděpodobné. Plotny se točí 7200 ot/m. Odstředivá síla nepochybně každý předmět z ploten o…
Ara 07.11.2014 07:15
Ara
odstraní kam ? platne sú uzavreté v pomerne malom priestore,pokial zrniečko odletí z platne,má cca p… poslední
audax 07.11.2014 15:43
audax

při dnešních cenách HDD asi dobrá rada, ale mě někdo doporučil asi před 9 léty, jak to "Ošefovat" a minimálně 4 roky to mým synovcům ten HDD na PC jel. Pak jsme to vyhodili i s PC. Tehdá ten HDD měl asi 20GB, Ten dnešní má 160Gb (ten bych ještě nějak využil). Já nechci šetřit za každou cenu a důležité data bych už na něj nedal, ale myslel jsem tak nějaký film do TV, nebo tak nějak. Teda mě zajímá, jak se omezí na tom poškozeném disku to, aby nezapisoval na tu poškozenou část. Tehdá to nějak šlo, ale už si to nepamatuji!

ynova děkuji ya radz

pro "mif"
Díky za radu pokud už je ale plotna škrábnutá, tak "pryč s ní" Nebylo by to stabilní, to to mé řešení (na které jsem si teď vzpomněl), je asi lepší!
Jestli mám 160GB nejistých, nebo 158Gb jistých to je rozdíl! V kapacitě minimální, ve spolehlivosti snad maximální (vzpomínám na tu úpravu synovcům). Tehdá se jednalo o jiné kapacity, ale spolehlivé to bylo.
Píší to už jen proto, že to třeba někomu pomůže. Chápu ale i Vás, a důležité data bych si tam už taky nedal!!!

díky moc za radu a pokud má někdo něco lepšího, jen sem s tím

děkuji

pokud ten disk nemá poškozených pár desítek sektorú na samém začátku kde býva "partition table", každý partition manager zvládne označit nejakou část jako particii, tu partici necháš tak, nenaformátuješ ji, prípadne pokud disk chceš používat pod Windows, necháš tu particii vytvorit jako oblast s file systémem který Windows nepodporuje, samozrejme formátovat ji nebudeš

Windows rozpozná že tam neco je, i když nic tam není a nebude otravovat s ponukou formátovat pri každém pripojení k počítači

..... :puff:

hlavně pro Joseph
Abych pravdu řekl, Vám moc nerozumím, proto přikládám "Screen HD Tune". Nikdy jsem to nezkoušel, ale jestli Vás dobře chápu a došlo k poškození (mým pitomým pádem HDD)pouze úzkého prostoru plotny, tak kdybych znova instaloval Windows na ten samý HDD, tak on ty vadné Clustery přeskočí a obsadí nejbližší dobré!?

děkuji za odpověď

odstraní kam ? platne sú uzavreté v pomerne malom priestore,pokial zrniečko odletí z platne,má cca polcentimetrový priestor,kam môže odletieť a pokial sa odrazí,pri tej odstredivej sile a malom priestore dokáže narobiť teoreticky aj niekolko tisíc škrabancov v časovomm horizonte niekolkých sekúnd a pokial sa to zasekne pod niektorou hlavičkou.....takže pravdepodobné to je,ešte zober do úvahy,že platne sa vyrábajú buď z zo spekaných ferosilikátov,ale najčastejšie zo skla,tam sa môže pri páde odštiepiť množstvo drobných úlomkov,ktoré pri takej rýchlosti otáčok diskových platní a odstedivou a odrazovou silou napáchať postupne velmi velké škody.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru