Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přeinstalování systému

Dobrý den,

Otázka ve zkratce: Můžu na jednom PC nainstalovat Linux, poté vytáhnout HDD (s Linuxem) a dát ho do jiného PC (Notebooku), tak aby fungoval (ten OS)?

před nějakou dobou jsem sem psal dotaz, jak přeinstalovat systém na notebooku když nefunguje monitor. Bohužel jsem se nedočkal žádné užitečné odpovědi a tak jsem přemýšlel jak by se to dalo udělat.

Napadlo mě, že bych z notebooku vytáhl pevný disk, v jiném PC do něj nainstaloval operační systém (Windows nebo linux) a poté jej do notebooku vrátil.
Čistě teoreticky by to fungovat mělo, jen nevím, jestli v PC nejsou ještě další věci které by se přeinstalováním systému změnily (což asi nejsou) (abych si nezničil PC :D) a další věc je, jestli se při instalování systému, ten systém nepřizpůsobí na určitý hardware. U windowsu vím, že se něco takového stane. Že když si dám do PC cizí HDD, tak nepůjde zapnout, ale spustí se tam nějaká automatická oprava, a možná se to zpraví. Těžko říct. a těžko říct jak to funguje u linuxu.

Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
s tím čutňákem to můžeš vyzkoušet. windows se při instalaci modifikuje skoro na míru a pak se podle…
lední brtník 22.11.2014 15:16
lední brtník
Bezne to takhle delam, pokud jde o obe x86, tak to je jednoduche. Proste nainstalujes na ten disk li… poslední
gilhad 23.11.2014 19:34
gilhad

Bezne to takhle delam, pokud jde o obe x86, tak to je jednoduche. Proste nainstalujes na ten disk linux v nejakem pocitaci, pokud si budes volit verzi, tak vyber tak, aby behala na obou (pokud je jeden 32 bit a druhy 64 bit, tak vem 32 bit), pokud ovladace, tak ber pro oba hardwary (ale vetsina distribuci ma v zakladu pokrytou celou sadu bezneho HW, takze to jen neorezavej) a melo by to chodit.

Az ho prendas do toho ciloveho, tak to muzes procistit od tech veci potrebnych jen na tom instalacnim.

Idealne na tom instalacnim instaluj minimum, na cilovem dej kompletni update a doinstaluj vse potrebne, co neni v defaultu.

-----

Ale prijde mi, ze resiss problem, ktery mozna nemas - pokud ma NB nejaky USB port a umi z nej bootovat (skoro vzdy ma a umi), udelaj si instalacni USB zvolene distribuce, vraz USB do NB a nainstaluj takto - budes mit po problemech s prendavanim disku a ruznym HW - naprosta vetsina distribuci tohle davno umi. To USB pak klidne muzes smazat a pouzit na neco jineho.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru