Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velikost alokační jednotky vs přenosová rychlost

Jde o tohle: CF karta se souborovým systémem FAT32. Současná velikost alokační jednotky je 4 kB. I tu mě napadlo, že bych ji mohl přeformátovat s menší alokační jednotkou, např. 1 kB. Důvodem je menší plýtvání místem v případě většího počtu menších souborů. No a jde mi o to, zda se nějak dramaticky sníží přenosová rychlost (čtení, zápis) velkých souborů (řekněme nefragmentovaných, tj. uložených souvisle). Z karty se bude zejména bootovat, za běžnýho provozu se s ní moc pracovat nebude (čtení, zápis), jen vyjímečně.

Dá se na základě těchto informací poradit?

Pavel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nová zkušenost, ale nejdená se o velký soubory, nýbrž o maličký. Mám 2 GB CF kartu. Nejprve jsem ji…
Pavel 11.03.2007 19:23
Pavel
Mas zakazanu diskovu vyrovnavaciu pamat v RAM?
MM.. 12.03.2007 11:43
MM..
No to s tím může jen těžko souviset, šlo o bootování WinXP Embedded. Poprvé s alokační jednotkou 512…
Pavel 12.03.2007 18:55
Pavel
No ide o to ze to mas extremne pomale, a vyrovnavacia pamat disku v RAM to moze extremne urychlit (t…
MM.. 12.03.2007 21:39
MM..
MM.., proč zrovna my dva si tak často nerozumíme? Já mluvím o "prvotním bootování", tj. o "instalová…
Pavel 12.03.2007 21:54
Pavel
Ja neviem ako to tam "instalujes" resp. co tam presne bezi a z coho sa to spusta atd. Vyrovanavacia…
MM.. 12.03.2007 22:04
MM..
Špatně jsem položil otázku, dobře mi tak. Já vím co (obecně) je vyrovnávací paměť a to se smartdrv.e…
Pavel 12.03.2007 22:17
Pavel
To "instalovani" sa deje pri kazdom zapnuti? Vyrovnavacia pamat by mala byt v XP zapnuta (u vymennyc…
MM.. 12.03.2007 22:39
MM..
To "instalovani" sa deje pri kazdom zapnuti? Ne, jenom poprvé, jako u jiných OS. V uvozovkách je to… poslední
Pavel 12.03.2007 22:51
Pavel

Nová zkušenost, ale nejdená se o velký soubory, nýbrž o maličký. Mám 2 GB CF kartu. Nejprve jsem ji zformátoval tak, že alokační jednotky (cluster) měly velikost jednoho sektoru = 512 B. Utrpení. Kopírování souborů na kartu (sestavení WinXP Embedded) je nekonečný. Taky "prvotní bootování WinXP Embedded) = FBA trvá cca 48 minut, zatímco to samý sestavení na stejné CF kartě s al. jedn. 4 kB trvá jen 11 a půl minuty...

Takže: v tomto případě má velikost clusteru významnej vliv na přenosovou rychlost. Velice významnej...

Pavel

MM.., proč zrovna my dva si tak často nerozumíme? Já mluvím o "prvotním bootování", tj. o "instalování". Za jinak stejných podmínek se velmi liší doby v závislosti na velikosti alokační jednotky. Ostatní podmínky jsou fakt stejný. Co přesně myslíš tou vyrovnávací pamětí? Nejsem si zcela jist...

Pavel

Ja neviem ako to tam "instalujes" resp. co tam presne bezi a z coho sa to spusta atd. Vyrovanavacia pamat disku je na to aby sa sektor disku nemusel citat 2x, posledne citane/zapisovane sektory disku sa drzia v RAM. Bez toho sa vkuse musi sahat napr. na FATku fyzicky na disku, co extremne spomaluje pracu s filesystemom (niekolkonasobne niekedy az niekolko desiatok nasobne v zavislosti od typu prevadzanych operacii s filesystemom/subormi). Kedze ti to tak drasticky zavisi od velkosti clusteru tipujem ze tam v tej dobe ked to tak zavisi od custeru vyrovnavaciu pamat nemas.

Priklad: spust si DOS (nespustat smartdrv.exe, ani v autoexec.bat), a skusit z CD skopirovat napr. na flashku (ale aj s HDD je to viditelne) vela malych suborov, idealny je napr. adresar i386 z instalacky Win2k/XP.
D:\setup\i386> copy *.* c:\blabla\*.*
a potom to zmazat
C:\blablabla> del *.*
a potom spustit smartdrv.exe a zopakovat a vsimat si dobu kolko to trva (a zirat ::):))) P.S. a este sa to da urychlit ak sa v smartdrv povoli aj vyrovnavacka pre zapisovanie (zhlavy neviem skus smartdrv /h)

Špatně jsem položil otázku, dobře mi tak. Já vím co (obecně) je vyrovnávací paměť a to se smartdrv.exe znám. Ptal jsem se, kde se dá ta vyrovnávací paměť ve WinXP nastavit?

Pavel

P.S.: Aha, možná ten pojem instalování jsem nevysvětlil pořádně: na CF kartu nakopíruju soubory sestavených WinXP Embedded. Pak dám kartu do redukce a redukci do noťasu a zapnu to. Probíhá "instalování" WinXP Embedded. No a tohle trvá různě v závislosti na velikosti alokační jednotky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru