Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smlouva o dílo přes Živnostenský list nebo něco jiného

Ještě dodatek:

* Vsichni jsme studenti, cili pri udrzeni zisku pod (tusim) 40 000 CZK bychom byli posuzovani jako "Vedlejsi cinnostnici" a tudiz s velkorysejsimi odpustkami od dani, socialky a duchodu.
Ano, to je pravda, ale platilo by to jen u sdružení a VOS. U SRO nikoliv, důvody po mě nechtějte, znamenalo by to přednášku z daní a práva ;-)

* Objednatel vyzaduje penize propasovat legalni cestou (rozumejte na doklad).
Ano, to je pochopitelné, zvlášť když jde o větší objem peněz a samozřejmě taky o odpovědnost dodavatele.

* Uzavrit smlouvu jen s clovekem, ktery jiz v soucasne dobe vlastni ZL a s ostatnimi se vyporadat pomoci ucetni polozky "vyber podnikatele".
Nedoporučuju, tím se celá záležitost jen komplikuje. A jakou smlouvu byste s ním chtěli uzavřít? Zase se dostáváme buď do oblasti podnikání (tj. sdružení - SRO - VOS) nebo nedovoleného podnikání (nedoporučuju) nebo by vás ten člověk musel zaměstnat a vyplácet vám mzdu a platit za vás šílené odvody jako za zaměstnance.

Při prodeji jako autorské dílo bez ŽL vydáš licenční smlouvu, kde je uvedena cena a ta je legální zúčtovatelný doklad pro objednavatele.
Ano, to je taky možnost, ale stejně to musejí zdanit - a bylo by potřeba smluvně ošetřit tu odpovědnost jednotlivých spoluautorů za dílo a též způsob, jakým si budou dělit peníze, kdo se do budoucna bude starat o údržbu, vývoj atd. - takže stejně nějaká smlouva mezi autory bude nutná.

Vzhledem k tomu, že možná půjde o záležitost relativně krátkodobou, bych nejspíš doporučovala to sdružení, přes všechny výhrady, které k němu jsou. Důvod je jasný - snadné založení, změny i jeho rozpuštění, až by nebylo potřeba. Žádné administrativní procedury ohledně sepsání společenské smlouvy, vystavení živnost.listů na společnost a čekání na zápis do obchodního rejstříku. A pokud byste se náhodou jako "firma" rozjeli a chtěli podnikat trvaleji, můžete to SRO nebo VOS založit kdykoliv později.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny