Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem GPS do auta

"klasická GPS" je malá krabička, která jen umí přes BT nebo sériovou linku přenášet geolokační pozici.

Navigace používá "klasickou GPS" k určení polohy. To jen abychom si rozuměli o čem je vlastně řeč.

Máš 2 možnosti:

- koupit si HW navigaci, tj. nějakého Garmina (který má mapy zdarma), je určen jen k navigaci a jako jedna z mála značek HW navigací má mapy zdarma - ovšem pouze to, co je tam při nákupu (zde je třeba správně vybírat). Výhody jsou ty, že to je specializované zařízení, nevýhoda je totožná - další elektronický kriplhebl, který musíš nabíjet, udržovat přenášet atd.

- zakoupit mobil či tablet s GPS modulem a GSM modemem/SIM kartou (toto není úplně nutné, ale má to svou výhodu, viz dále, mobily mají automaticky) a k tomu nějakou navigaci. Existují navigace zdarma s placenými mapami, popř. mapami zdarma OpenStreetMap (např. MapFactor), existují navigace placené kompletně (Sygic, iGo, apod.), kde se platí jak SW, tak mapy a konečně existují Mapy HERE, které jsou komplet zdarma (mapové podklady od nich kupuje např. TomTom). Výhody jsou nasnadě: můžeš si vybrat zařízení jaké ti vyhovuje, v případě mobilu je to již existující hardware, takže celé "řešení" může být jen o tom, že si koupíš nabíječku a držák do auta za 400Kč až 2000Kč za luxusní provedení na míru. Další výhoda je, že moderní mobilní navigace mají možnost online sledovat dění na silnicích (zácpy, havárky apod.) - k tomu ale potřebuješ připojení k internetu, proto ten modem a SIM karta zmíněné výše. Dat je málo, stačí jakýkoli mobilní internetový tarif (a není to podmínka). Nevýhoda je opět totožná: je to mobil, a když naviguješ, bude tě rušit případné volání.

Osobně hlasuju za HERE mapy. Jsou nejaktuálnější, jsou zdarma, mají online dopravní situaci (dokonce ji během navigování ohlašují jako zpoždění) a velmi jednoduše se ovládají (na webu www.here.com lze po přihlášení plánovat cestu, nastavit si pohodlně předem body zájmu/oblíbené, což se automaticky přes internet nasype do navigace). Používám tyto mapy už několik let (od dob Symbianových začátků) a vše funguje. Verze pro Android neumí ještě některé méně podstatné věci, které uměla Symbi verze, ale pro běžnou navigaci je to více než použitelné a s rychlým mobilem s AMOLED displejem získá člověk nejrychlejší a nejpřehlednější navigaci na trhu. Navíc vývoj této navigace je extrémně rychlý, uvedena (na android) byla před cca 6 měsíci a prakticky každý měsíc je nová a vylepšená verze.

A poslední věc: pozor na to, že každá navigace je jen tak dobrá, jak aktuální má mapy a aplikaci. Navigace s rok starou mapou je v některých místech na hranici použitelnosti (složitější křižovatky např. pražský okruh apod.) a čekat, až půjde nová mapa někde ukrást, to není ani morální a ani pohodlné. Mimochodem cena map u některých navigací činí nemalou část pořizovacích nákladů. Z toho důvodu považuju HERE za jasnou volbu. Je/bude dostupná pro všechny majoritní platformy Android, WP a iOS (iOS byl stažen ale měl by se vrátit na jaře), tedy není problém s výběrem telefonu, bude fungovat prakticky vše, co má GPS modul a dostatečný výkon a kapacitu úložiště na uložení map (ČR+SR+HU+PL+A+DE mají celkem okolo 3GB, ale k dispozici je prakticky celý zmapovaný svět).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny