Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Napájení notebooku

Dobrý den
Dostal se mi do rukou starší notebook, který má nejspíš na desce odpálenou napájecí část pro napájení ze sítě i po připojení zdroje přímo na desku (tím jsem eliminoval zkrat v konektoru) se notebook sice rozjede ale při načítání windows spadne. Zkoušel jsem to se dvěma zdroji a dělá to samé. Na baterku jede notebook jak hodinky až do úplného vybití. Pak musím při vypnutém pc nechat baterii dobít a pak zase na baterku šlape. Chtěl bych se tedy zeptat zda vy se daný pc nedal krmit přes konektor baterie jako ze sítě. Ať už vykucháním baterie a napojením nejkého zdroje nebo přímo na konektor do desky. jedná se o notebook toshiba a daná baterie má dva kladné, dva záporné a pět komunikačních pinů. Hledal jsem po internetu nějaké články a nic moc jsem nenašel pouze jedno forum na na poradně kde se to moc dopodrobna neřešilo.
Moc díky za jakékoliv nápady.

Předmět Autor Datum
Tak rozkuchej tu baterku a místo samotných článků připoj nějaký napájecí zdroj /ne nějaký ale napěťo…
antibalda 25.03.2015 19:43
antibalda
Jednoduchsie je skontrolovat tu napajaciu cast aspon ohmmetrom a pripadne nacatu poistku alebo vodiv…
MM.. 26.03.2015 09:55
MM..
... len to prerusenie napajania z baterky na plosaku bude asi problem ptz to tam moze byt poprepajan…
MM.. 26.03.2015 10:38
MM..
Li-ionkách nebo v Li-polkách žádná kyselina není, ale hořej pěkně. Ano, bude muset přijít na to jak…
antibalda 26.03.2015 12:03
antibalda
Ano tak nejak
MM.. 26.03.2015 12:14
MM..
S tím nahrazením baterie zdrojem to není špatný nápad to bych možná do kupy dal. Na desce jsem se dí… poslední
Lukáš994 28.03.2015 17:47
Lukáš994

Jednoduchsie je skontrolovat tu napajaciu cast aspon ohmmetrom a pripadne nacatu poistku alebo vodivu cestu alebo diodu alebo co tam je nacate vymenit/opravit, apod. Ked je v riti menic tak sa to hlada horsie na to treba osciloskop potom.
Kuchat baterku je problem kvoli tomu ze ten battery controller v baterke sleduje stav clankov a len ked je vsetko ok tak hlasi ze ntb moze pouzit baterku, takze by si mu musel nasimulovat ze ma dobre baterky (spravne napatie clankov, je mozne ze mera kazdy clanok osobitne. Ked hladas pokec tak si hladaj smart battery specification, je to tusim 100-200 stran tak prajem prijemne citanie a napodobovanie smart battery controllera :D Mohol by si to urobit tak ze by si tam nechal naplno nabitu baterku ale prerusil len ten napajaci pin na zakl.doske a tam drbol zdroj. Tym by baterka furt hlasila ze je nabita ale napajanie by slo zo zdroja.

... len to prerusenie napajania z baterky na plosaku bude asi problem ptz to tam moze byt poprepajane aj vo vnutornych vrstvach dosky, lepsie je asi prerusit to na kontakte baterky alebo priamo v baterke ak sa da. Ked to neprerusis a drbnes zdroj aj na baterku tak ti moze aj baterka explodovat kyselinu do ksichtu, preto je to prerusenie kriticke. Ak chces si byt isty ze nic neexploduje tak je potom lepsie to vykuchanie clankov uplne prec a odrbanie toho uControllera v baterke spravnymi napatiami.

Li-ionkách nebo v Li-polkách žádná kyselina není, ale hořej pěkně.
Ano, bude muset přijít na to jak ojebat ten nabíjecí kontrolér, ale zase tak těžký to nebude. Ano, kontrolér kontroluje napětí na všech článkách, většinou jsou tři v sérii, takže stačí nějaký odporový děliče na vstupy toho švába a máš po starostech ...

Myšlenkový pochod jsem sesmolil v malování, prosím, nesmějte se mi, klepala se mi ruka :-)
Před :
[http://pc.poradna.net/file/view/22066-bat-png]

Po úpravě :
[http://pc.poradna.net/file/view/22067-rez-png]

S tím nahrazením baterie zdrojem to není špatný nápad to bych možná do kupy dal. Na desce jsem se díval vypadá to jako nějaká dioda je přímo za napájecím konektorem ale vím prd jak ji změřit. Má čtyři piny na jeden z nich je přiveden mínusový pol a mezi ním a ostatními piny naměřím multimetrem přepnutým na měření diody hodnotu okolo 500 +- a mezi sebou okolo 1200 ale nevím v jakých je to jednotkách :-D. Vypadá asi takto

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru