Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Co je třeba vědět, znát a udělat pro vydání knihy (návod nanečisto)

... dokončení

5. Co se týká vlastního prodeje knih, obrátil jsem se na finanční úřad a živnostenský úřad, kdy mi bylo (právně nezávazně) odpovězeno, že ani prodej takové knihy nespadá "pod živnost", neboť jde o "využití výsledků autorských práv" ve smyslu zákona 121/2000 Sb - "autorský zákon". Příjmy z prodeje podléhají dani z příjmů, ale stačí evidovat jen příjmy (tj. není nutné "vést účetnictví") a výdaje se uplatní "paušálně".

6. Při psaní knihy je třeba respektovat autorská práva příslušných vlastníků, pokud se téma publikace nebo informace v nich obsažené mohou dotýkat jejich vlastníků. V každém případě je nutné v knize vyznačit, které informace jsou čerpány "z cizích zdrojů" a (nejlépe na konci knihy) uvést všechny použité zdroje (ať již klasické knihy, čapopisy, články z webu, manuály v PDF, informace z nápovědy, ...). Tyto náležitosti upravuje zákon č. 121/2000 Sb - "autorský zákon". Důležité je i správně uvést konkrétní vlastníky ochranných známek nebo registrovaných ochranných známek produktů, pokud jsou v knize použity (uvedeny, popsány). Vřele doporučuji se v případě jakýchkoli nejasností obrátit na vlastníka příslušných práv. Může se stát, že popisujete SW produkt, jehož autor/vlastník v licenci nepovolí použít náhledy oken. Stejně tak jejich úprava (např. oříznutí) může podléhat souhlasu vlastníka.

Pavel

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny