Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Co je třeba vědět, znát a udělat pro vydání knihy (návod nanečisto)

JaFi vyjádřil zájem o sepsání mých zkušeností z procesu vydání knihy: http://pc.poradna.net/question/view/107192-vysla-mi -kniha#re-107546

Zatím jsem to sepsal tak nějak z hlavy, trošku bez ladu a skladu. Pokusím se odpovědět na vaše připomínky a společně text upravíme do finální podoby.

Co je třeba vědět, znát a udělat pro vydání knihy

0. Následující text není odborným výkladem a nemá žádnou právní váhu. Sepsal jsem ho na základě mých zkušeností a mého chápání problematiky a nemusí být nutně správný a bezchybný. Také, prosím, omluvte moje laické vyjadřování v právních otázkách. Text se nezabývá situací, kdy máte písemnou smlouvu s nakladatelem/vydavatelem a dodáte pouze rukopis a o ostatní náležitosti (přidělení ISBN, tisk knihy, vazba, distribuce) se postará váš nakladatel/vydavatel. Text je směsicí obecných rad a konkrétních zkušeností, které jsem získal během psaní mé knihy.

1. Kniha (publikace) je tzv. neperiodickou publikací ve smyslu zákona 37/1995 Sb. "o neperiodických publikacích" (novelizován r. 2002). Zákon uvádí řadu náležitostí, které je třeba splnit. V podstatě se veškeré povinnosti (vyplývající z tohoto zákona) týkají vydavatele knihy.

2. Vydavatelem je fyzická nebo právnická osoba. Pro fyzickou osobu může být náročnější dostát všem povinnostem vyplývajícím ze zákona (zejména po organizační stránce věci), ale rozhodně to není překážkou k vydání knihy "vlastním nákladem". Pokud chápu správně všechny "právní souvislosti", pak vydání knihy vlastním nákladem je podobné případu, kdy malíř namaluje obraz, sochař vytvoří sochu, ... Tj. na tuto činnost není třeba speciální povolení ani živnost. Mělo by jít o oblast pokrytou zákonem č. 121/2000 Sb - "autorský zákon" (novelizován r. 2006).

pokračování...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem to všechno konečně sepsal, je to hozený do článků, takže až to projde schvalovacím procesem…
Pavel 04.04.2007 22:09
Pavel
Ještě rád ten svůj PDF předěláš, až ti napíše korektorka, co všechno tam našla a budeš se divit, jak…
Kráťa 04.04.2007 22:22
Kráťa
To je úplně normální stav, divit se nebudu. Zrovna včera jsem četl kolegovu práci, těsně předfinální… poslední
Pavel 04.04.2007 22:37
Pavel

Tak jsem to všechno konečně sepsal, je to hozený do článků, takže až to projde schvalovacím procesem, bude vyvěšeno na poradně jako článek.

No a protože je to můj text, dovolil jsem si ho publikovat (dřív než tady na poradně) na svém webu, ve formátu PDF.

Tak ať se daří, spisovatelé :-)

Pavel

To je úplně normální stav, divit se nebudu. Zrovna včera jsem četl kolegovu práci, těsně předfinální verzi a bylo tam cca 10 chyb na cca 15 stránkách.

Publikoval jsem to u sebe schválně dřív než tu, kvůlivá tomu, aby nedošlo ke sporu (ve smyslu, zda bude etický ten text publikovat i jinde; tímto jsem to vyřešil a etický to je).

Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru