Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Doporučte mechanickou svítilnu

Pokud to není jasný z titulku, pak hledám spolehlivou a osvědčenou svítilnu ("baterku") na mechanický pohon, nejlépe s LED diodou/diodami místo žárovky. Umím si je na netu najít, ale chci nějakou spolehlivou, ne "mejd yn tržňyce" :-)

Díky,
Pavel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Otec si něco takovýho koupil, dá se svítit buď monočlánkem, nebo mačká na páčku na té svítilně a tou…
Prasak 11.03.2007 21:44
Prasak
Díky za rozbor. O rozumné čelovce jsem taky uvažoval, ale chtěl bych i dálkovej dosvit, ne jen na kr…
Pavel 11.03.2007 21:58
Pavel
S LED svítilnou na "rozumnej dosvit" zapomeň. Tyto svítilny jsou dobré akorát tak na cestu po lese v…
Prasak 11.03.2007 22:22
Prasak
Díky za skvělou reportáž "kterak levným svítilnám na lep nesednouti" :-) Ta s klikou měla tuším něja…
Pavel 11.03.2007 22:33
Pavel
No kužel to udělá, ale nebude to mít takovej jas a "výkon", aby svítilo hodně daleko. Ale rozhodně j…
Prasak 11.03.2007 23:38
Prasak
LED svítilnu můžu doporučit. Mám jednu poměrně levnou na 3 tužkové baterie (alkalické) - 5 led diod,… poslední
Jan Fiala 12.03.2007 21:05
Jan Fiala

Otec si něco takovýho koupil, dá se svítit buď monočlánkem, nebo mačká na páčku na té svítilně a tou roztáčí dynamo uvnitř. Ale vzhledem k tomu, že pokud svítí na mechanickem pohon, tak je to dost hlučný a únavný. Přijde mi to velmi nepraktický.
Já jsem šťastným majitelem čelové svítilny na LED diody - je jich tam hnedle pět. Vzhledem k tomu, že diody nesvítí, ale rychle blikají - odhadem 100Hz a víc - tak výdrž této svítilny je nečekaně luxusní. To že blikají, jsem zjistil náhodou, když jsem se vrtal v PC a svítil jsem si tou čelovkou pod ruce a v jejím světle ty větráky měly takovej ten efekt zpětného chodu.
Tím vším chci říct, že než hledat kvalitní mechanickou = drahou svítilnu, tak bych raději sáhnul po takové svítilně, jak jsem popsal (tu čelovku).

S LED svítilnou na "rozumnej dosvit" zapomeň. Tyto svítilny jsou dobré akorát tak na cestu po lese v noci, nebo když jdeš pro uhlí do sklepa. Já s čelovkou na chalupě v Beskydech úspěšně štípu dříví v kůlně - ruce volný a vidím výborně. Jinak jsou použitelené tak do 10ti metrů. Jinak potřebuješ halogenovou žárovku.

Třepací baterky? No nějak tomu nevěřím - abys natřepal dostatek energie, na to, aby to svítilo alespoň minutu... no nevím nevím, Nedokážu si představit ten kondenzátor a i kdyby - musel bys hodně dlouho třepat. Co je známo, tak cívka indukuje proud při změně magnetického pole, ale účinnější je, když cívka prochází magnetickým polem, než když mag. pole jde cívkou - což je případ třepací svítilny. Co jsem měl možnost držet ty ťing-ťong třepací svítilny, tak sice měly uvnitř cívku a magnet, ale taky tam byly dvě knoflíkové baterky a těmi to svítilo, dokud se nevybily. Pak mohl člověk třepat jak chěl, ale nezasvítilo to ani prd.

To ta svítilna s klikou bude asi účinnější, když existují i nabíječky pro mobily s klikou. Tam bude asi nějaké miniaturní dynamo, které bude schopno dobít vestavěný "akumulační člen" - nemám tušení, jestli jsou tam nějaké akučlánky, nebo sada velkých kondenzátorů. Ale takovou svítilnu jsem nikdy na vlastní oči neviděl.

Na tu čelovku link nemám, sehnal mi ji jeden kámoš - nebyla drahá, myslím, že něco do dvou stovek. Jestli bliká, poznáš při koupi, že ji vyzkoušíš - stačí, když si vezmeš nějakej větráček do kapsy na vyzkoušení :-)
Myslím, že by se dala koupit v obchodě s jízdními koly.

Díky za skvělou reportáž "kterak levným svítilnám na lep nesednouti" :-) Ta s klikou měla tuším nějakej aku, pokud si vzopmínám (už je to dávno, co jsem ji sháněl).

Myslíš teda, že s LED není možný svítit "jak vo život"? Kdyby byl kvalitní -jaksetomusakraříká- ta věc, co má povrch odrážející světlo a tvar paraboly (už zapomínám), tak snad udělám rozumnej kužel, ne?

Pavel

LED svítilnu můžu doporučit.
Mám jednu poměrně levnou na 3 tužkové baterie (alkalické) - 5 led diod, doma si s tím svítí každý a už je doma pár měsíců bez toho, že by bylo nutné měnit baterky. A svítí velmi dobře, mnohem líp než klasické svítilny s normální žárovkou.

Takže pokud ji budeš používat jen občas, koupíš si kvalitní alkalické baterky, tak ti poslačí 1x za 2 roky je vyměnit a máš po starosti. Doba svícení se pak blíží 100 hodinám, což na běžné případy stačí až dost.

[http://img235.imageshack.us/img235/1365/baterkapc2. th.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru