Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dynamická NB RAM, DRAM & CPU frekvence, multiplier, a napětí jáder

Dobrý den
Před pár dny jsem si přetaktovával CPU (i5 750 2,67Ghz) přes BIOS na různé frekvence až po nějakých 3.20 Ghz. Můj čip se však ukázal jako nepoužitelný a po pár zátěžových testech po vytížení na šílených 90 stupňů Celsia spadl do modré smrti. Všechny nižší takty skončily stejně. Přehodil jsem tedy systém na původní taktování. Od té doby v i původním nastavení taktu však pořád frekvence skáče dynamicky za běhu systému. Ukazuje mi to tak každý program (Core Temp, CPUID CPU-Z) - i multiplier si skáče jak chce, takže mám i dynamický takt - což způsobuje náhodné záseky ve hrách páč ta frekvence skáče od 1GHZ - 5 GHZ. Stejně tak se mi dynamicky mění napětí jádra - 0.8 V až 1.5 V - což způsobuje stále měnící se teplotu (30-60 stupňů bez zátěže). Kromě toho se ještě dynamicky mění NB RAM a DRAM frekvence. Navíc po startu systém cca půl hodiny nahlas hučí kvůli tomu dynamickému taktu - po taktování na vyšší frekvenci počítač nehučí, avšak zase nestíhá chladit procák (i přesto že mám v PC kvalitní Arctic větrák). Je prosimvás nějaká možnost jak se
1) zbavit hučení počítače bez nutnosti měnění frekvence
2) zastavit dynamické změny frekvence jader, multiplieru a napětí jádra
3) popřípadě jestli není možnost nějak nataktovat jádro bez rizika přehřívání

Také by mne zajímalo zda tyto dynamické změny nemohou součástky počítače ničit.

Předem Vám děkuji za odpovědi.

Systém: Windows 10 Build 10130, RAM: 4GB DDR3 1.3Ghz (takt nastavený na AUTO), MB: Gigabyte P55-US3L

Předmět Autor Datum
Tvoje hrátky s taktěním jsou úsměvné. (už ta deska 4pin přídavné napájení procesoru, nechlazená napá…
M-Pol 03.07.2015 05:05
M-Pol
Dřív mi kamoš do PC instaloval EasyTune6 a s tím mi přetaktovával PC na 2.79 Ghz. Ten jsem však po z…
snipedhunter 03.07.2015 10:32
snipedhunter
Normalne je bios mat na defaults a cisty windows. Potom to nebude pretaktovane. Odinstalovat nezname…
MM.. 03.07.2015 10:36
MM..
A ten CPU ma automaticke turbo az po 3,2GHz, nechapem naco do toho vrtas, aby si rucne nastavil 2,8?… poslední
MM.. 03.07.2015 10:40
MM..

Tvoje hrátky s taktěním jsou úsměvné.
(už ta deska 4pin přídavné napájení procesoru, nechlazená napájecí kaskáda ukazují na nic moc desku pro skutečný a stabilní přetakt)

V prvé řadě zkus reset BIOSu = návrat do základního nastavení.
(jo a pokud jsi používal jakýsi SW na taktění z Win tak to laskavě odinstaluj)

Dřív mi kamoš do PC instaloval EasyTune6 a s tím mi přetaktovával PC na 2.79 Ghz. Ten jsem však po zjištění toho, že je softwarový "taktér" na prd, odinstaloval. Jak je vidno tak to dodnes nechalo v PC neplechu, protože v informacích o systému mi to permanentně píše u řádku procesor: Intel core i5 750 @ 2.67 Ghz 2.79 Ghz.

O resetu BIOSu si nejsem jist, protože tam mám docela dost věcí jinak.

A ten CPU ma automaticke turbo az po 3,2GHz, nechapem naco do toho vrtas, aby si rucne nastavil 2,8? To je teda fakt "pretakt" :-) Daj vsetko na defaults.

P.S. Dynamicke zmeny napatia aj frekvencie su spravne, ma sa to menit od 800MHz po 3,2GHz. Ked das BIOS na defaults a s cistym Win ak doska este neni v riti (kondiky a menice) tak to bude fungovat spravne aj s automatickymi zmenami. Automaticke zmeny sa daju ovplyvnit/vypnut zmenou energetickeho profilu Win, ale neni to ziaduce, profil vyvazeny je spravny pre kazdeho (s nerzdrbanymi nastaveniami)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru