Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna velikosti virtuální paměti

Tak se podivej, kolik RAM pocitac pouziva. Pokud se do ni vejde, tak je to dobry a problem je jinde, pokud se do ni nevejde (teda o neco driv), tak zacne pouzivat virtualni pamet (swap), cili cast RAM ulozi na disk (coz je pomale) a pouzije na neco jineho a kdyz potrebuje neco z te puvodni casti, tak na disk nahraje neco jineho a z disku si nahraje tu puvodni cast (dvojnasob pomale).

Virtualni pamet ma ten smysl, ze ti pocitac nespadne na nedostatek RAM (jen se zpomali), nebo, pokud mas veci, ktere jsou spustene porad, ale nepouzivaji se, tak se tam "odlozi" a RAM se da pouzit pro aktualni potreby.

Krome programu a jejich dat se RAM taky pouziva pro cachovani pristupu na disk (kdyz neco ctes ted, tak se to v ni ulozi, protoze to treba budes chtit cist za chvilku znova a pak to vytahne velmi rychle, kdyz neco pises ted, tak se to ulozi, protoze to treba za chvili budes chtit cist zpatky) a spousta programu si neco cachuje samo (treba prohlizec ikonky, takze kdyz refreshnes stranku s diskuzi, tak se nectou ze vzdaleneho serveru, ale zobrazi z pameti. Tyhle veci by mel byt system v pripade potreby uvolnit rychle sam, takze to, ze je pamet "skoro plna" ale swap prazdny je pri delsim pouzivani stav nejen normalni, ale i celkem zadouci.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny