Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záludná instalace Win 8.1 (notebook, SSD)

Tohle není dotaz, je to popis...

Dostal se mi do rukou nový notebook s Win 8.1, ještě nikdy neprovozovaný. Po zapnutí nabootovaly Win 8.1 v instalačním režimu (licenční smlouva, klávesnice, umístění, připojení k internetu, uživatelský účet, ...).

Win 8.1 nebyly aktivovány, připojil jsem tedy notebook přes wifi k internetu a aktivace byla dílem okamžiku.

Interní SSD byl už rozdělen a to poměrně inteligentně, nicméně velikosti C: a D: bylo dle přání majitele nutno upravit (zmenšit systémový disk a zvětšit datový disk).
Rozdělení disku od výrobce: 1. oddíl 100 MB (zaváděcí), 2. oddíl systémový C:, 3. oddíl datový D:, 4. oddíl skrytý Recovery.

Po instalaci MiniTool Partition Wizard a zmenšení velikosti 2. oddílu (systémový) a restartu došlo k havárii, Win 8.1 psaly, že došlo k chybě, proběhlo několik restartů a system nikdy nenabootoval do konce. Naštěstí Win 8.1 nabízí v takové situaci obnovení do továrního nastavení; to jsem provedl a vše se vrátilo na začátek; dokončil jsem tedy (podruhé) prvotní konfiguraci.

Záludnost č 1: OS už je aktivován
Po této obnově jsem nijak nekonfiguroval připojení k internetu, tj. notebook se nepřipojil do wifi sítě. nicméně Win 8.1 suverénně tvrdí, že už jsou aktivovány. Logicky se to nezdá pravděpodobné, neboť po uvedení do továrního nastavení (tj. "první zapnutí") ty Win 8.1 aktivované nejsou.
Logické vysvětlení je níže.

Záludnost č. 2: Obsazené místo na systémovém disku
Po odstranění souboru virtuální paměti (protože: 8 GB RAM) a po odstranění souboru spánku (protože: nebude se uspávat) a odstranění souboru hybernace/hibernace (protože: nebude se provádět) ukazuje průzkumník obsazených 2.5 GB ve vlastnostech disku, ale pokud označím celý obsah disku C: a zajímám se o velikost, dostávám: velikost cca 12 GB, velikost na disku cca 10 GB. Brutální disproporce oproti 2.5 GB.
V Nástrojích pro správu, nástroje disku mi "grafický diskpart" ukazuje taky jen 2.5 GB.
Logické vysvětlení je níže.

Záludnost č. 3: Kolik je obsazeno z Recovery oddílu?
Recovery oddíl je skrytý. V Nástrojích pro správu, nástroje disku mi "grafický diskpart" ukazuje 100% volného místa, tj. neobsazeno nic. Naproti tomu MiniTool Partition Wizard ukazuje obsazeno cca 4.5 GB.
K tomuto jevu nemám logické vysvětlení

Logické vysvětlení, body 1 a 2

Krátká verze: WIMBoot

Dlouhá verze:

Recovery oddíl není jen čistě recovery, ale obsahuje soubor WIM, ve kterém je kromě recovery i vlastní funkční instalace Win 8.1. Ano, na skrytém oddílu (!).

Systémový oddíl obsahuje (neviditelný) WIM soubor, kde jsou umístěny některé soubory fyzicky a další na něm vůbec nejsou, jsou to jen jakési odkazy do WIM souboru na recovery oddílu. Tím se vysvětluje disproporce mezi obsazeným místem cca 10 GB a cca 2.5 GB.

Protože na recovery oddílu není recovery soubor v klasickém slova smyslu (TrueImage, Symantec Ghost, ...), ale používá se i při běhu vlastního OS, už běžící Win 8.1 po aktivaci zapsaly tuto informaci (aktivace úspěšná) do recovery oddílu. Tím se vysvětluje, že i po obnovení systému do továrního nastavení je už systém (po předchozí aktivaci) aktivován.

Berte tuto informaci jako upozornění, že věci jsou někdy jinak než vypadají :-)

=====
Čemu jsem se (šťastnou náhodou) vyhnul

Za normálních okolností bych se vykašlal na řešení výrobce notebooku, zazálohoval bych systémový disk svým postupem (Acronis TrueImage, na jiný fyzický disk), zbavil bych se recovery oddílu a změnil velikosti oddílů. Za standardní situace je to zvládnutelný funkční proces.
Ovšem, ne v tomto případě, kdy recovery oddíl obsahuje soubory potřebné pro běh nainstalovaného OS Win 8.1
=====

To je vše :-)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny