Předmět Autor Datum
měnit kondíky je nevděčná práce. Jednak to je pakárna s možností toho, že se ti teplem rozlepí deska…
touchwood 18.03.2007 22:25
touchwood
Jo, mám úplně stejnou zkušenost, je s tím dost práce a výsledek bych negarantoval. Taky jsem takto o…
strejdabrabenec 18.03.2007 22:36
strejdabrabenec
No jestli je to na AMD tak to podle mě nemá cenu řešit -buď sehnat jetou za nějakých 500+ nbei novou…
MM_tank 18.03.2007 22:43
MM_tank
Mám za sebou asi 10 opravených prken, všechny úspěšně, ale cenu přesně neřeknu, to je různý, podle t…
mia 18.03.2007 23:24
mia
Je na Tebe případně nějaký kontakt ? Že bych případně něco dohodil. Napiš kdyžtak na MM_tank@seznam.…
MM_tank 19.03.2007 16:31
MM_tank
Pokiaľ to chce niekto robiť svojpomocne, používal som svojho času jeden figeľ na výmenu nielen konde… poslední
senior 19.03.2007 22:28
senior

Jo, mám úplně stejnou zkušenost, je s tím dost práce a výsledek bych negarantoval. Taky jsem takto opravil několik desek a zatím všechny OK, ale dneska jsou k dostání desky jen o pár stovek dražší než by byla oprava a jsou hlavně nové a s dvouletou zárukou-např. Asrock, stojí okolo tisícovky a zatím jsem s nima neměl problém. Zase to ale za ty prachy není žádnej zázrak.

Mám za sebou asi 10 opravených prken, všechny úspěšně, ale cenu přesně neřeknu, to je různý, podle toho, kolik kondíků je vadnejch. Cena kondíku (Low ESR, 105°C) je do deseti korun, průměrně jich bývá vadných tak deset, takže kilo za materiál, za drbačku s tím tak dvě kila, takže cca tři stovky za opravu. Pokud je to v místě. Jinak plus poštovný. Jsem od Kroměříže.

Pokiaľ to chce niekto robiť svojpomocne, používal som svojho času jeden figeľ na výmenu nielen kondenzátorov ale akýchkoľvek súčiastok najmä integačových švabov a veľmi sa mi to osvedčilo. Obstarať si ihlu k injekčnej striekačke a to takého priemeru, aby nožička súčiastky pohodlne vošla do dierky ihly. Koniec ihly zarovnať, teda odbrúsiť tu šikmu špičku. Potom ešte koniec tej ihly kužeľovite zabrúsiť, akože zaostriť. Pri vypajkovávaní súčiastok postupovať následovne. Nasadiť upravenú ihlu na vyčnievajúci koniec nožičky, pajkovačkou roztaviť pájku a hneď ihlu nasunuť na nožičku na doraz. Výsledkom je, že nožička súčiastky je oddelená od plošného spoja. Vo väčšine prípadov mi ihla prechádzala až cez dierku v PS ale aj keď nie, bolo to dobré. Material inj. ihly je odolný zmačavosti, takže sa pájka naň nenalepí. Osvedčilo sa mi to lepšie, ako rôzne odsávačky. Aby som nezabudol, dobre je pri každom tavení pájky použiť trochu kalafónie, pripadne aj iné tavidlo, ale pozor aby nebolo elektrický vodivé.
Tak veľa zdaru!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru