Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr domácího NASu na filmy, hudbu a fotky

Dobrý večer, rád bych koupil NAS pro domácí sdílení filmů, hudby a fotek (možná i drobné zálohy).

NAS
---------
https://www.alza.cz/lenovo-ideapad-cloud-beacon-3x -2tb-hdd-d2261100.htm

Našel jsem tento až překvapivě levný NAS údajně s 2x3TB disky. Přitom jen ty 2 disky stojí bez NASu více, ale tento je uveden v kategorii "s disky". Nikde jinde jsem bližší info nenašel, tak bych rád věděl zda v tom disky jsou (jaké a kolik) a nebo je to jen stroj bez disků.

Budou disky v tomto zařízení pracovat odděleně, nebo jako jeden disk a nebo jako zrcadlo? Půjde to nějak nastavit? Byl bych rád pokud by bylo možné aby se ty 2 disky tvářily jako jeden. Například: Filmy A-K budou na disku jedna a další už se tam třeba nevejdou, tak filmy L-Z budou na disku 2, kde bude hudba i fotky. Aby to tedy bylo něco jako disk C (filmy A-Z, hudba a fotky), kde je vše a ne jako disk C (filmy A-K) a D (filmy L-Z, hudba a filmy). Jsem ale ochoten spokojit se i s variantou číslo 2 pokud to jinak nepůjde. Rozhodně nechci zrcadlit disky, je to dobré pro ochranu dat, ale zase nejsem Bill Gates abych si mohl dovolit 4 diskový NAS včetně 4 disků (2 na data a 2 na zrcadlení). Chci tedy plně využít těch 6TB.

Vše tedy jen pro domácí využití. Máme hodně ripů ze starých VHS, Vinylů na DVD i hodně DVD a CD. Většinu z nich už mám v počítači, ale externí disk televize neskousne a tak se na ně můžeme dívat jen na počítači a nebo je musím složitě nahrávat po pár filmech na Flash Disk, tablet, mobil apod.

Můžete mi i doporučit jiný NAS například s 1 diskem (3-4TB), ale aby tam šel dát další disk (tedy dvou-diskový NAS). Prozatím by mohl stačit ten jeden ale v blízké budoucnosti se to jistě zaplní. Do podobné ceny jako je tento a tedy 6-7 Tisíc maximálně.

Internet
---------
Bude stačit čistý 1MB/s (jak stahování i odesílání, odesílání je ještě o něco rychlejší) internet na pohodlné pouštění filmů s velikostí do 1GB? Nebo bude lepší si zaplatit rychlejší internet? Jednalo by se totiž o více zařízení najednou: PC pro občasné stahování, youtube, hraní a práci (tedy nic až tak náročného na rychlost), tablet a notebook pro pouštění filmů, hudby a prohlížení fotek a internet.

Multimédia
---------
Zvládne tento nebo jiný NAS (doporučte) formáty z DVD? Mohu je překonvertovat třeba na .avi, ale je to dost filmů, tak by to chvilku trvalo. Zvládne formáty .avi, .mp4, .mp3 a .flac? Bude možné sledovat filmy a poslouchat hudbu i z různých zařízení jako například: Mobil, Tablet s iOS nebo Androidem či Windows (třeba nějaká aplikace, internetové rozhraní nebo jak jinak)?

Sdílení
---------
Bude zde i možnost na nahrávání/zálohování souborů ze zařízení přímo na na NAS? Například: fotky, videa atd? Bude tam speciální přehrávač, nebo tam bude přehrávač internetový či interní v zařízení?

Možná někdo namítne, že je hodně filmů na internetu, ale hodně filmů nejde sehnat online natož i ke stažení (maximálně v originálním znění a i tak tam není vše). Hlavním problémem je ale, že spousta takových stránek má videa vyžadující flash (u iPadu něco nemyslitelného), některé jdou pustit, ale nefunguje zvuk nebo naopak jde jen audio a 99% z nich má desítky vyskakovacích oken, které vyskočí několikrát než se konečně film spustí.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny