Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s výkonností grafiky GeForce 555M

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o radu, můj dotaz se týká funkčnosti / správné výkonnosti grafické karty. Vlastním noťas - XPS Dell l702 (NVIDIA GeForce GT 555M, i7 2670QM 2.2/3.1GHz), současný operační systém win 8.1.

V poslední době nejsem spokojený s jejím výkonem, bohužel nejsem žádný IT expert, ale pouze průměrný uživatel PC, a tak nedokážu vyhodnotit zda je problém
v samotné grafické kartě, či za to může software, popř. nastavení.

Problém se prvně projevil, když jsem hral hru CSGO, nahlý pokles fps ze 130-120 na 40,
hra byla velmi trhaná a prakticky nehratelná, notebook obsahuje ještě interní grafickou kartu INTEL HD Graphics 3000, zdá se mi že od té doby hra nechtěla používat GT 555M.

Zpočátku jsem předpokládal, že jsem grafiku asi "uvařil", ale poté jsem zkoušel v správci zařízení vypnout interní grafiku a externí monitor stále svítil,
když jsem zkusil stejný test pouze s monitorem noťasu (ale HDMI kabel byl stále zapojen), tak po vypnutí interní grafiky, monitor notebooku zhasl a přepl se na externí monitor.
Zkoušel jsem to samé také na noťasu bez připojení HDMI kabelu a po vypnutí interní grafiky, jsem sledoval jemné rozostření, zhoršení kvality obrazu, zvláštní je že na externím monitoru nic takového nepozoruji (po vypnutí zapnutí intenrí g.).

Po těchto jednoduchých testech jsem došel k závěru, že grafická karta alespoň funguje, ale může být nějak poškozená, nebo se muže jednat o systémové nastavení. Zkoušel jsem odinstalovat a zpátky nainstalovat grafické ovladače od starých až po nové (z oficiálních stránek Dell i GeForce), přeinstalovat operační systém z win 7 na win 8.1, ale problém stále přetrvává, když vypnu interní grafiku, tak se hra vůbec nespustí, když ji nechám zapnutou, tak mám ve hře okolo 40 fps občas to vyskočí na 100 - jakoby se grafika měla snahu, pochybuji, že interní by byla schopna stejného výkonu. Ještě bych asi měl zmínit, že než jsem nainstaloval poslední aktuální grafický ovladač 353.62, tak jsem po zapnutí hry měl okolo max. 20 fps občas to šlo do červených čísel 1-5 fps (zdá se, že hra tehdy využívala pouze interní grafiku).

V control panelu nvidie mám nastavený ke hře CSGO - High-performance Nvidia Processor, nicméně všiml jsem si že u políčka: "Use global settings (Auto-selected: Integrated)", tam dříve slůvko "integrated" nebývalo, v závorce bylo také High-performance(viz. druhý obrázek).

Napadlo mě změřit výkon grafiky přes nějaký program, ale bohužel se v tomto moc neorientuji, ani bych asi nebyl schopný výsledek vyhodnotit.

Budu moc vděčný za Vaše rady, děkuji!

S pozdravem Jan F.

Předmět Autor Datum
... a ty tu co pises slohovu pracu ?! Sakra nechce sa mi tolko citat,, ale a kto napises v kratkosti…
human0id 02.08.2015 00:07
human0id
Tak pardón, chtěl jsem tam zahrnout vše co vím, aby se vám problém snáz řešil :D, stručně: jak zjist… poslední
jf5 02.08.2015 00:12
jf5

Tak pardón, chtěl jsem tam zahrnout vše co vím, aby se vám problém snáz řešil :D, stručně: jak zjistím, jestli výkonnost grafiky GeForce 555M je ji odpovídající, existuje nějaký šikovný prográmek, test? :), Také mě zajímá proč hra nelze spustit na externím monitoru?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru