Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem štartovanie systému.

Píše a za zdržovanie sa omlúva L A I K .
V minulosti som mal 1,8 Ghz procesor a štart OS WINDOWS XP Pro trval relativne rychlajsie nez teraz keď mám výkonnejší 3 GHz procesor a aj inú základnú dosku. Predtym sa okamzite objavovala obrazovka s modrym oknom a pruzkom ktora oznamovala že sa štartuje OS. Teraz najprv čierna obrazovka kde sa boot DVD A CD a prebehne neviem co este a potom až po chvili sa objavi obrazovka s modrym oknom a pruzkom ktora oznamuje že sa štartuje OS. Neviem či som to všetko pomenoval správne a hlavne zrozumitelne. A či je možnosť nejako tomu pomoct trebars nastavenim cez F8 alebo tak nejak. Vopred ďakujem bob1 LAIK

Předmět Autor Datum
Ano, je možné tomu pomoci. Dnešní desky, kromě volby, zda startovat z CD nebo diskety umožňují start…
Jan Fiala 23.03.2007 17:32
Jan Fiala
Zakladne otazky: vies aspon zaklady anglictiny (kvoli BIOSu), vies si najst v BIOSe "boot priority"… poslední
MM.. 23.03.2007 17:46
MM..

Ano, je možné tomu pomoci.
Dnešní desky, kromě volby, zda startovat z CD nebo diskety umožňují start i ze sítě a hledání pak trvá delší dobu.

V BIOSu doporučuji nastavit:
- na první místo v pořadí zařízní, ze kterých se bootuje HDD (pevný disk)
- u pevných disků proveď detekci a nenechávej tam AUTO. Ušetříš chvilku při jejich detekci při každém startu
- nastav NONE na kanálech řadiče, na kterých není připojeno žádné zařízení (to samé pak udělat i ve správci zařízení ve Windows)
- zruš možnost bootu ze sítě, pokud je jako samozstatná položka v BIOSu, popř. přímo v nastavení BIOSu integrované síťové karty

Ke změně parametrů v BIOSu potřebuješ aspoň základní znalosti. Přestavení (neúmyslné) některých hodnot může přinést zbytečné komplikace. Poud se na to neítíš, požádej někoho ve svém okolí nebo aspoň napiš konkrétní typ základní desky, kterou máš v očítači.

Zakladne otazky: vies aspon zaklady anglictiny (kvoli BIOSu), vies si najst v BIOSe "boot priority" alebo podobne a nastavit tam na prve miesto HDD? Mas na doske dodatocny (RAID)radic do ktoreho nie je zapojeny ziaden disk? Ak ano tak ho v BIOSe vypni.
Pomohlo by keby si presnejsie napisal co je na obrazovke napisane, ked sa to zdrzuje (co presne to zdrzuje).
Hlavne "boot priority" nastavit, ostatne veci ktore pisal JaFi nie su az tak kriticke. A napr. ak nemas v PC disketovu mechaniku tak FDD nastavit v BIOSe na "None" (standardne byva v BIOSe nastavene ze je pritomna 3.5" 1.44MB disketova mechanika). Dalsia vec je mat spravne nastavene jumpre na HDD, ak je HDD na kabli sam, a ma poziciu prepojok "alone" alebo "single" tak prepojky HDD nastavit na alone/single.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru