Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je možné, že se sníží wear level baterie?

Na novém notebooku se mi asi po půl roce po zakoupení zhoršil stav baterie (tu baterii spáchal Samsung, má 60Wh), wear level(0% je plně funkční) byl 50%, (fully charged capacity32Wh).. Takhle to vydrželo asi další 2 roky až do teď.
Notebook jsem dával naposled do režimu spánku (odpojen), s tím, že mě ráno měl vzbudit v 6 hodin, ale to jsem asi zaspal, úloha podle plánovače v danou dobu proběhla ale asi se pak notebook z nějakého důvodu vypnul místo standby (podle čistého startu a taky že neblikala dioda vypínače;hibernace není povolená).
Pak ale nešel zapnout - podivná věc se stala, po zapnutí vypínače se rozběhl, displej a také backlight se zapl, ale, nereagoval na boot menu pak zase vypl . začal fungovat až po zapojení do AC, po nabootování jsem zjistil , že v baterii zůstalo 3 Wh, což je podle mě hodnota nastavená ve windows-napájení někde.vbatteryinfoview ukazuje ještě Low battery capacity (1)= jako 1800mWh, Low battery capacity (2)= jako 6000mWh,(pro jistotu jsem si ověřil, že to nezávisí na nastavení správce napájení-upřesnit-baterie-nízká úroveň nabití, kritická, rezervní) počítač cyklů je ošulen, ukazuje nulu. Baterie taky mlží v tom, že jakmile se dobije na plno, ukazuje current capacity ne fully charged, ale designed. Takže programy pak ukazují úroveň nabití 150% atd,windows naštěstí 100%.

Teď ale se magicky zvedlo číslo na fully charged při 45Wh -wear 30% snížilo. Baterii jsem plně nabil a nyní ntb stále je zapojen.

Otázky:
1 Je možné, že se baterie nějak zregenerovala?
2 Co způsobilo zvýšení ukazatele fully charged?
3 Proč notebook měl problém nastartovat ráno před zapojení do AC? Nedošlo ani na boot menu, takže OS je v tom nevinně. Taky během té krátky doby běhu neblikala žlutě ledka u indikátoru nabíjení notebooku (ale nejsem si jist, zda fungují i mimo OS, ale mám pocit že ano)
4 Je možné, že ta baterie mohla být poškozena krátkodobým (pár minut) velkým odběrem (70-80W) při běhu na baterii? Notebook má 45W TDP CPU, takže by měl být připraven na nějaké vyšší zatížení? Jaké jsou typické limity doběrů baterií, kdy už ji snižují životnost? Nebo na tom nezáleží a jediné kritérium je, zda se baterka nadměrně nezahřívá kvůli ohmickému teplu vodičů a/nebo chemické reakci při vybíjení? (nikdy za život jsem si u ntb, mobilu a pod baterie nevšiml, že by se nějak zahřívala při vybíjení)? Jaké je charakteristické teplo NiMH, Lion,lipol baterií při vybíjení určitým výkonem (při daném počtu článků?)
5. Existuje nějaký patch na to ,aby při nabití neukazovala designed capacity ale aktuální úroveň ? Je to věc baterie, nebo driveru baterie například?
5a může se dočasně lisit fully charged a current (než se to srovná například po novém vložení baterie)

Předmět Autor Datum
Bejt tebou to neřeším.
jezekhifi 07.09.2015 17:06
jezekhifi
Panenka mat tvoje problemy. 1., 2. ukazatel funguje tak ze nejaky chip v baterke sleduje napatie a…
MM.. 07.09.2015 17:16
MM..
4. tak ne poškodit, ale snížit životnost, něco jako když nechám čerstvé mléko v pokojové teplotě, ta…
Pan Töfl 07.09.2015 21:33
Pan Töfl
Tak baterka hlasi blbost. Alebo EC. Skus to vypnut a vybrat uplne baterku a nabijacku na par minut a…
MM.. 08.09.2015 09:51
MM..
Pokud použiju ASUS calibration utility, tak po restartu mi ustane nabíjení na velmi staré baterii na… poslední
Václav3 08.09.2015 11:16
Václav3

Panenka mat tvoje problemy.

1., 2. ukazatel funguje tak ze nejaky chip v baterke sleduje napatie a prud a nejakym algoritmom odhaduje kapacitu maximalnu a aktualnu. Po nejakom dlhodobom divnom sposobe nabijania/vybijania to evidentne odhadoval uz uplne blbo, a po tom vybiti a nabiti zistil ze ma 2x viac jak si myslel.
3. ked je baterka vybita tak sa to nezapne alebo hned vypne, je viac veci ktore to mozu vypinat (v HW aj vo Win)
4. keby bola baterie poskozena, tak by nefungovala.
5. Nechapem co mas za problem, baterie dava vsetky udaje, aj designed, aj maximal charged, aj actual. Nic sa v tom nemiesa, su to udaje z chipu v baterke, ktore si ten chip aktualne mysli ze su zrovna spravne.

4. tak ne poškodit, ale snížit životnost, něco jako když nechám čerstvé mléko v pokojové teplotě, tak tako odejde dřív.
5. "actual"(current) je správná do té doby, než se ukončí nabíjení (při kapacitě fully charged přibližně). Potom ukazuje designed capacity.

Tak baterka hlasi blbost. Alebo EC. Skus to vypnut a vybrat uplne baterku a nabijacku na par minut a znova to tam strcit. Mozes skusit este raz to nechat na baterku az po nejakych 5% a potom to zacat nabijat, ci sa ten kontroller nespamata. Inac tomu asi nepomozes uz nijak, ked baterka hlasi blbosti tak proste hlasi blbosti.

Pokud použiju ASUS calibration utility, tak po restartu mi ustane nabíjení na velmi staré baterii na 4% a ukazuje se stav, nenabíjí se. Pokud budu ten notebook používat 14 dní tak najdu nesmyslnou hodnotu 70%. Charakteristika starší baterie je úplně někde jinde než u nové. Správný stav pak softwer dopočítáva až do nesmyslných hodnot. Z toho vyplývá, že každá baterie má jen omezenou živtnost, pak už se vykazují nesmysly.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru