Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obnova dat z ext. disku po chybném updatu firmware

Zdravím. Mám externí disk WD My Book Essential 1 TB (USB 2.0)

Pokoušel jsem se o update firmware a ten se nezdařil. Disk se teď nepřipojuje (přestože dioda svítí a disk se točí) a není vidět ani ve Windows (7 a 10) ani v BIOS. Zkoušel jsem na třech různých PC.

Problém s update FW, jak jsem později zjistil ze zahraničních diskuzí, byl velmi častý a spoustě lidem díky této ,,skvělé" podpoře WD zbyla na stolech jen cihla.
Zkoušel jsem nahrát i FW s návodem na těchto stránkách: http://do0g.blogspot.cz/2008/03/how-to-recover-fro m-failed-mybook.html#doeet Bohužel ani přes tam zmíněný program nebyl disk nalezen a já nemohl pokračovat v náhrátí FW.

Na jiných fórech jsem se dočetl, že by mohlo být možné dostat data až rozebráním obalu ext. disku a připojením do PC nebo do doku(rámečku?). Zajímalo by mě, jaký na to máte názor - jestli je takto možné obejít poškozený FW. Znám člověka, který se zabývá skládáním PC, nedělal bych to sám. Moje schopnosti a možnosti jsou vyčerpány.

Je na toto potřeba speciální vybavení nebo stačí ,,jen" dostat disk do doku nebo PC a bude možné dostat se k datům?

Co jsem tak koukal na ceny při opravách FW u disků WD - je to od 1500,- výše.

Předmět Autor Datum
staré verzie usb2.0 my book mali vložený klasický sata disk a prevodník usb/sata bol len nasadený na…
audax 07.11.2015 07:51
audax
Díky za odpověď. Disk zkusím každopádně rozebrat a uvidí se. Update FW byl můj fail, protože se musí…
Hallotadd 07.11.2015 09:16
Hallotadd
držím palce,pokial máš pôvodnú starú verziu usb2.0,tam je klasický SATA disk ,ten pôjde normálne pou…
audax 07.11.2015 09:21
audax
Disk jsem rozdělal a připojil přes tu SATA redukci do USB. Disk je už vidět, ale chce před použitím…
Hallotadd 18.11.2015 12:01
Hallotadd
jj. WD ojebávka s nestandardním převodníkem: http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2138455/b ook… poslední
touchwood 18.11.2015 12:17
touchwood

staré verzie usb2.0 my book mali vložený klasický sata disk a prevodník usb/sata bol len nasadený na sata porte disku vo fome prídavnej karty,disk sa dal normálne vybrať a používať osobitne,v novších verziách už je prevodník súčasťou disku,takže aj po vybratí z umelohmotného obalu je nepoužitelný....upgrade firmwaru je vždy rizikové a pokial nieje životne nutné,nieje treba ho prevádzať len preto,že existuje,opodstatnené to je len v prípade,že to vyrieši nejaký závažný problém,ale tieto disky netrpeli závažnými problémami,ktoré by neumožňovali ich prevádzku pod nejakým operačným systémom,na to boli vydávané optional ovládače pre Oxford Semiconductor SATA/USB prevodník,alebo LAN driver pre verzie s USB/LAN/firewire...

držím palce,pokial máš pôvodnú starú verziu usb2.0,tam je klasický SATA disk ,ten pôjde normálne použiť buď priamo v pc alebo v externom rámiku,tam je firmware na prídavnej karte,ktorá je zasunutá spolu s prevodníkom sata/usb na konektoroch disku,to dáš preč a máš k dispozícii normálny klasický disk....

Disk jsem rozdělal a připojil přes tu SATA redukci do USB. Disk je už vidět, ale chce před použitím naformátovat a potom se tam objeví toto:

[t9ueYV.png]

v podstatě to dělá to samé, co na tomto videu

watch

a píše to, že souborový systém je RAW

Mohl by pomoci ten program, přes který to tam opraví nebo to nemám raději zkoušet?
Zkoušel jsem ještě Recuvu (ta disk neviděla) a Get Data Back, ten disk projel, ale opět měl problém s tím, že to není NTFS

Ten návod ze stránek, který jsem psal v prvním příspěvku asi zkoušet nemám že? Sice by možná Oxford Semiconductor Uploader našel teď disk, ale FW by nahrál jinam, když je ten jeden převodník vykuchaný.

Mám ještě nějakou možnost to přes nějaký program zkusit nebo to raději nechat odborníkům?

BTW: nebyl pravděpodobně problém s FW od WD, ale v jednom USB v 7 let starém notebooku, který občas odpojuje disk. Pravděpodobně došlo k odpojení v průběhu upgradu FW.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru