Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno WIFi a Debian, jak rozchodit

Když už se bavíme nepřesně, tak:

1. Pokud akceptujeme termín "ovladač" pro lowlevel kód jádra zpřístupňující adresní prostor, komunikační protokol HW zařízení,
2. pak je třeba jasně říct, že to funguje (téměř) pouze vždy jen s určitým konkrétním jádrem, resp. jeho verzí, nezávisle na OS.
3. Pojem "ovladač" se zažil zejména z PC světa, kde se jedná o kód běžící v drtivé většině v userspace (viz proti tomu linux, kde "ovladač" funguje jako část kernelu, a běží tedy v kernelspace), oproti tomu v Linuxu část funkcí Win ovladačů přebírá většinou samotná aplikace.
4. Jakýkoli "ovladač" musí být "commitnut" vývojáři jádra (viz opět rozdíl s Windows, kde ovladač může napsat a použít kdokoli jakkoli libovolně)
5. Fakt, že Linux může být modulární (tj. že jeho části kódu, víceméně odpovídající Windowsovskému pojmu "ovladač") jdou zavádět dynamicky dle potřeby, ještě neznamená, že to jsou ovladače jako z PC světa, které lze libovolně měnit a "upgradovat"


P.S.: Právě proto, že Linux funguje úplně jinak (viz tvá zmínka o kompilaci kernelu), nemá smysl řešit pojem "ovladač", protože Linux prostě funguje úplně jinak.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny