Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ověření poškozeného disku

Zdravím,

tenhle dotaz, jak je patrné z titulku, bude spíše mým ověřením domněnky u vás znalejších věci. Situace je celkem jednoduchá. Laptop Toshiba, dva HDD disky, jeden 60GB na systém, druhý 465GB na data. V posledních pár měsících neustálé vypínání notebooku, zvýšená teplota, hlučnost. Nejprve tedy reinstalace systému Win 7 do továrního nastavení. Padání se snížilo, ale stejně disk jen se systémový soubory plný z 80 procent. Po instalaci nejnovějšího ovladače grafické karty Nvdia okamžité padání a při opětovném zapnutí už běží i hláška o nutné kontrole disku C: (ten 60 GB), protože jsou poškozeny nějaké fragmenty. Stejně ale po dokončení kontroly a po otevření Chromu spadne zase celý notebook a na disku už je jenom střídavě mezi 3 a 5 GB volného místa. Opakuji, že je na Céčku jen OS a pár malých programů (antivir, Acrobat Reader, apod.) Dále jsem tedy upgradeoval na Win 10, abych se podíval co se bude dít. Po dokončení instalace OS na disku pořád okolo 10 GB volného místa a pády občasně. Otázka je tedy jednoduchá. Značí tyhle příznaky částečně poškozený disk? Laptop je to starší (přes 5 let), na druhou stranu, proč se začne vypínat hned po instalaci jednoho ovladače grafické karty a proč padá, když otevřu Chrome standardně, ale nespadne, když otevírám prohlížeče v módu incognito nebo inprivate?

Díky

Předmět Autor Datum
Hodnoty SMART (Self Monitoring And Reporting Technology), si můžeš nechat zobrazit například pomocí…
Thunder 16.02.2016 13:13
Thunder
Pokud budeme zachraňovat,tak si zazálohuj všechny data. Potom zruš ve správci diskový oddíl D a rozš…
pedrosso 16.02.2016 13:50
pedrosso
Jen poznámku k volnému místu, jde o to, kolik místa skutečně zabírá OS a kolik jen rezervované místo… poslední
leo 16.02.2016 15:29
leo

Pokud budeme zachraňovat,tak si zazálohuj všechny data. Potom zruš ve správci diskový oddíl D a rozšiř C na celou kapacitu disku.Vlož instalační médium s OS a před instalací dej formátovat disk. Dál už snad nic nepokazíš. Informatika k tomu raději nepouštěj.

Jen poznámku k volnému místu, jde o to, kolik místa skutečně zabírá OS a kolik jen rezervované místo na body obnovy, swap atd. Podle mě je 60 GB na W7 bohatě dostačující a ještě by tak min.20 GB mělo zbývat. A druhou poznámku, když jsou problémy s PC, tak určitě není dobré instalovat jiný OS a čekat, že se něco vyřeší. Naopak, problémy přibydou a nikdo nebude vědět, jestli jsou to ty původní a nebo ty způsobené novým OS.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru