Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Disky se samovolně prezentují jako RAW

Dobrý den.

Potřeboval bych pomoci s takovým problémem. Mám notebook, do kterého jsem nainstaloval SSD disk. Ten má ale kapacitu jen 120GB, nicméně pro běh systému stačí. K tomu mám dva externí plotnové disky, každý od jiného výrobce. Tyto disky jsou původně z nefunkčních notebooků, na nichž odešel grafický čip. Oba disky mají vlastní box (nákup před třemi měsíci) a oba jsou připojeny přes USB 2.0. Připojeny jsou do konektorů USB, které jsou v šasi notebooku, ale ne přímo na základní desce.

První problém se objevil před měsícem, kdy se začal programový disk prezentovat jako RAW. Večer jsem normálně vypnul notebook a druhý den odpoledne už disk nefungoval. Ihned po zapnutí. Docela mě to překvapilo, nicméně jsem trochu googlil a našel řešení přes chkdsk. Takže jsem spustil commandline jako správce a problém jsem vyřešil příkazem "chkdsk F: /f". Program chkdsk opravil na disku nějaká vadná místa (tomu nerozumím), a disk poté zase běžel. K žádné ztrátě dat nedošlo, všechno fungovalo. Tedy kromě toho, že pro každou jednotlivou složku jsem musel získat oprávnění. Podobně, jako když vytáhnete systémový disk z jednoho počítače, dáte ho do druhého a pokoušíte se dostat do složky users.

No a tento problém se znovu opakoval před třemi dny. Tentokrát ale oba disky najednou. Opět jsem použil program chkdsk a ten problém na obou discích vyřešil. Opět se opakuje stejná situace. Do každé jednotlivé složky musím znovu získávat oprávnění. Ovšem u druhého disku se objevil ještě jeden problém, a sice s košem. Windows vypisuje v intervalech +-15 minut chybové hlášení, že koš na disku I je poškozený, a jestli ho chci vysypat. Vzhledem ke stavu disku mě to ale moc nepřekvapilo. Ten disk má nějaké vadné sektory, takže ho používám jenom jako mediální disk, kde mě ztráta dat nezamrzí.

Tyto dva disky jsou za notebookem, leží víkem disku vzhůru a jsou od sebe vzdáleny asi 5cm. Asi 30cm od nich se nachází prodlužovačka a půl metru od nich wifi router. Nic víc okolo nich není. Nějaké přesuny disků se nekonají. Notebook leží pořád na svém místě na stole a jenom všechno jednou za týden obetřu od prachu. Můj dotaz zní, co to způsobuje a jak tomu předejít. Pokud by se jednalo o disk mediální, tam je to celkem jasné. Vadné sektory, pochmůrná minulost. Ale u disku programového, který vadné sektory nemá je to trochu podivné. Co se týká dat na discích, tak důležitá data nikdy neskladuji jenom na jednom místě. Už jsem se jednou takhle spálil, takže důležitá data mám ještě na netbooku a paměťových kartách.

Zde jsou specifikace:
Procesor: Core i5 480M, 2,67GHz
Paměť: 8GB DDR3, cl9, 1333MHz
Systém: Windows 10 Home
Disk systémový: SSD Kingston HyperX 120GB
Disk externí programový: Western Digital black, 320GB, 7200rpm, naběháno přibližně 4600 hodin, dříve klidný provoz.
Disk externí mediální: Seagate, 500GB, 5600rpm, naběháno přibližně 5800 hodin, dříve používán převážně na cestách.
Boxy na externí disky: https://www.alza.cz/axago-ee25-pb-pure-black-d5278 81.htm?catid=18843368

Na závěr dotazu bych ještě dodal, že Windows si nikdy při bootování nevyžádal kontrolu disků a disky nikdy nebyly odpojovány z usb. Jsou připojeny pořád a odpojeny byly jedině, když byl notebook vypnutý. A při prvním připojení bylo provedeno nulování obou disků a následné formátování na NTFS. Mockrát děkuji za vaše rady a za váš čas.

Předmět Autor Datum
Moznych pricin poskodenia dat je kopec. Napr. moze byt ten ramcek naprd. Alebo moze to ten win vypnu…
MM.. 08.03.2016 20:24
MM..
Ten rámeček je levnější kategorie. Hodnocení mají ale dobré. Předchozí zkušenosti s nimi nemám. Poku…
Luky1996 08.03.2016 20:39
Luky1996
Počítač vypínám normálně nevypinas, len ta microsoft ojebal. Chod do energia - nastavenie tlacitok,…
MM.. 08.03.2016 20:43
MM..
Aha tak o téhle funkci jsem vůbec nevěděl. Vypnul jsem ji.
Luky1996 08.03.2016 20:46
Luky1996
a oba jsou připojeny přes USB Windows 10 windows 10 a jeho debilní uspávací (nevypínací!) režim + n…
lední brtník 08.03.2016 20:30
lední brtník
A otestuj si znova cely povrch aj toho prog.disku v HD Tune, moze mat vadne sektory aj on, aj ked pr…
MM.. 08.03.2016 20:30
MM..
Vypínání USB jsem deaktivoval ve správci napájení. Ale i tak se disky po nějaké době neaktivity samy…
Luky1996 08.03.2016 20:44
Luky1996
Vypinanie diskov v podrobnych nastaveniach energetickeho planu (ovl.panel-energia) mas nastavene na…
MM.. 08.03.2016 20:57
MM..
Ale ony se i tak vypínají. Co jsem tak zkoušel tak asi po pěti minutách neaktivity se vypnou. Uvidím…
Luky1996 08.03.2016 21:01
Luky1996
v podrobnych nastaveniach energetickeho planu mas teda nastavene vypinat disky: "nikdy"?
MM.. 08.03.2016 21:03
MM..
Funguje to i na ext.disky přes USB ?
pedrosso 08.03.2016 21:04
pedrosso
Ano. Baterie 30 minut, napájení ze sítě nikdy. Řekl bych, že samotná elektronika té krabičky disk vy…
Luky1996 08.03.2016 21:05
Luky1996
Děkuji tedy za rady. Vypínání disků jsem nastavil na 15 minut, rychlé vypnutí jsem deaktivoval a plá… poslední
Luky1996 08.03.2016 21:37
Luky1996

Moznych pricin poskodenia dat je kopec. Napr. moze byt ten ramcek naprd. Alebo moze to ten win vypnut skor jak disk dozapisuje diskovu cache, (Win10 je hokuspokus, s Win8.1 apod sa to tiez stalo?). Moze to suvisiet aj s ovladacmi USB controllera (instaloval ich kto a jake?), ale nepredpokladam. Mas v tych Win nastavene rychle spusteni? Skus to deaktivovat aby sa to vypinalo normalne a ne len sleep.
A deaktivuj si planovanu defragmentaciu pre vsetky disky, nech to tam do toho nezapisuje zbytocne, potom bude riziko omnoho nizsie.

Ten rámeček je levnější kategorie. Hodnocení mají ale dobré. Předchozí zkušenosti s nimi nemám. Pokud oba disky připojím na netbook na kterém běží Windows 7, tak se nezobrazuje chybové hlášení s košem, nicméně musím získávat oprávnění do jednotlivých složek. Dlouhodobé testování jsem takto nedělal. Windows 10 už jsem v době zavedení obou disků měl nainstalovaný, takže to nemohu posoudit. Ovladače chipsetu a ostatních komponent jsem instaloval po upgradu. Ovladačům od MS moc nevěřím, takže většina ovladačů jsou ze stránek výrobce. Vyjímkou je ovladač grafické karty, webkamery a zvukovky. Počítač vypínám normálně, do režimu spánku nedávám. V napájení mám nastaveno, že se počítač nemá sám převádět do režimu spánku. Co se týče plánované defragmentace tak ta byla nastavena na 1x týdně. Tohle nastavení jsem teď vypnul, a jestli to pomohlo se dozvím až časem. Jinak oba disky mám sdílené v rámci domácí sítě, pokud je tato informace podstatná.

a oba jsou připojeny přes USB
Windows 10

windows 10 a jeho debilní uspávací (nevypínací!) režim + neznámý způsob update na w10 + kvalita instalace ovladačů -> výsledný tragický mix šetřících režimů usb -> nedostupné disky pro probuzení neodpovídají obsahu hiberfile.sys a diskové cache windows.
to ani nemohlo dopadnout dobře.

máš si pořídit externí dvd-usb a disk připojit do šachty po mechanice.
nebo normální ministolák, s normálně zapojenými disky. usb(2) je výsměch.

Vypínání USB jsem deaktivoval ve správci napájení. Ale i tak se disky po nějaké době neaktivity samy vypnou. Tohle mi ale nedělaly v jiném boxu. To by mohla být podstatná informace. Co se týče testu povrchu v HD tune, tak ten jsem nechal běžet přes noc na dnešek na programovém disku. Test žádné chyby neodhalil. U mediálního disku je test zbytečný, počítám že do půl roku odejde.

Vypinanie diskov v podrobnych nastaveniach energetickeho planu (ovl.panel-energia) mas nastavene na nikdy? Ale ono to vypinanie diskov samo o sebe neni problem, jedine ze by pri vypinani PC potreboval nieco este dozapisovat tak by sa disk musel zas roztocit a mozno to nejak nestiha. S normalnym vypinanim PC (ne rychle spusteni) by ale snad nemal mat s tym problem, ak tie disky nepouzivas casto skus to najprv nechat tak nech sa vypinaju pri necinnosti, nech zbytocne nebzucia.

Ale ony se i tak vypínají. Co jsem tak zkoušel tak asi po pěti minutách neaktivity se vypnou. Uvidíme, jestli vypnutí toho rychlého spuštění pomohlo. To se dozvím časem. I tak děkuji za rady, o tom rychlém vypnutí jsem třeba vůbec nevěděl. Zase jsem o něco chytřejší :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru