Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem iPhone nebo mobil s Windows 10

Ahoj,

potřebuji pomoci s rozhodnutím koupit nový mobil. Momentálně mám iPhone 4S, a přemýšlím, zda koupit nový SE nebo počkat, než vyjde něco lepšího než Lumia 950.

Mnou subjektivně hodnocené hlavní klady a zápory stávajícího a zřejmě i budoucího iPhone s tím, že neberu v potaz možnost Jailbreaku, na který nemám čas ani chuť:

+1) uživatelsky přívětivý systém zejména s ohledem na bezproblémovou instalaci čehokoli; v podstatě není nutno chodit o rady na žádné fórum

+2) po dobu téměř 4 let prakticky nezničitelný (přežitý pád z řidítek kola na asfalt v rychlosti 30 km/h, cca 10 pádů z kapsy na dlažbu a jedna nechtěná březnová koupel majitele v zahradním jezírku)

+3) v již nakoupených aplikacích uloženo dost peněz


-1) nesmyslný souborový systém (každá aplikace je víceméně uzavřená vůči souborům ostatních)

-2) neexistence emulátorů umožňujících provoz programů z jiných OS

-3) nedostupnost užitečných aplikací, které Apple považuje za politicky nekorektní jako např. Inssider

-4) neodhadnutelné budoucí změny konektorů vzhledem k příslušenství (iPhone jsem si zatím kupoval ob 2-3 generace a věci z předchozích modelů řádově v desítkách tisíc Kč teď budu moci v podstatě vyhodit, neboť provoz přes redukce je velice omezený)

-5) nemožnost používat externí média

-6) zvrhlá cenová politika, kdy u modely u nás prodávané jsou o cca 1/3 dražší než venku a navíc nejsou úplně česky lokalizované (viz funkce Siri)

Naproti tomu klady a zápory zařízení s Windows 10 hodnotit objektivně nemohu, neboť s tímto systémem, respektive jeho předchůdci jsem skončil v éře Windows Mobile 6.x. Láká mne ale především sjednocení systému na PC i na telefonu a funkce Continuum; vše včetně perspektivy, že bych v budoucnu mohl na telefonu provozovat spousty programů, jež schraňuji již od doby Win3.0.

Varováním mi jsou ale v současné době recenze na MS Lumie 950 a nevím, zda mobilní Windows nejsou obecně systémem odsouzeným ke krachu, jak se to poslední dobou jeví i z pohledu některých analytiků.

Takže prosím o rady zkušených uživatelů zmíněných systémů s tím, že bych si dovolil zdvořile požádat, aby se přispívající vyhnuli emotivním příspěvkům o fanaticích Windows, iOvcích, snobech atp.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny