Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nejlépe odstranit ransomware (šifrovací virus) z infikovaného PC?

A dokáže zapnutý UAC zabránit zašifrování uživatelských dat ransomvirem? Nějak to stále nemohu pochopit, vždyť přece pokud jsou data přístupna uživateli, jsou přístupna i pro virus.

Také všude čtu, že plnohodnotný UAC je přístupný až od Windows Vista a pod Windows XP je to jenom nějaký paskvil, který spíše komplikuje uživateli život než jej chrání: https://cs.wikipedia.org/wiki/User_Account_Control

Ve Windows XP byl první uživatel založen při instalaci systému a měl implicitně nastavena administrátorská oprávnění. Většina uživatelů ale používala tento účet pro každodenní užití. To zapříčinilo, že veškerý software, vč. malware, běžel s administrátorskými oprávněními, čímž dostal plný přístup k operačního systému.

Mnoho aplikací pro Windows nebylo dokonce dosud nejsou vytvořeny tak, aby fungovaly bez administrátorských oprávnění. Používají například svůj adresář v Program Files k ukládání uživatelských dat. Do těchto souborů pak nemohou pod běžným uživatelským účtem zapisovat, neboť adresář Program Files může běžný uživatel standardně jen číst. Běh těchto aplikací pod běžným uživatelským účtem může vést k chybám nebo podivnému chování aplikací. Stalo se tak běžnou praxí přidělovat i běžným uživatelům plná administrátorská oprávnění pro běžnou práci.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny