Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Formát souboru vs. autorská práva na jeho prohlížení a úpravy

příklad s formátem MP3 - vždyť do něho ukládá každý druhý audio editor.
hohó tak to sa mylis. Mp3 je krasny priklad licencovania "formatu" (vpodstate sa tusim nelicencuje format ako taky, ale patent ktory je nutne pouzit na kodovanie/dekodovanie mp3).

Standardne Win obsahuju fraunhofer kodek ktory dekoduje vsetko ale kodovat dovoluje maximalne na 64kbps. To dal fraunhofer (ktory to vyvinul) tusim k dispozicii bud zdarma, alebo mrkvosoftu do Win za nejaky poplatok.

Momentalny drzitel prav je tusim Thomson. Preco myslis napr. nero wave editor urobi 30prevodov do mp3 zdarma, a potom vyskoci okno "trial na mp3 vyprsal, treba si prevod do mp3 dokupit"? Prevod z mp3 sa da osetrit pausalnym poplatko, prevod do mp3 sa plati ale za kazdy predany kus http://www.mp3licensing.com/royalty/
Dalsi zaujimavy link http://www.mp3licensing.com/help/developers.html

Obchadzalo sa to tusim u lame isty cas tak, ze sa vystavia na inet zdrojove kody (ale vlastne vyvinute, nie cudzie) akoze na studijne ucely (to je este legalne) ale prelozit to do exe je nelegalne :-) Teraz ale uz neviem ako to ma lame osetrene.
P.S. takze s lame je to stale nezmenene http://lame.sourceforge.net/about.php
LAME is an educational tool to be used for learning about MP3 encoding.
...
Using the LAME encoding engine (or other mp3 encoding technology) in your software may require a patent license in some countries.
http://lame.sourceforge.net/download.php
LAME is only distribued in source code form.

Este P.S.2. je mozne ze ten patent neplati v niektorych krajinach (pravdepodobne sa jedna o SW-patent), mozno neplati ani v EU, ale nie som si isty a studovat sa mi to nechce.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny