Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zmizel ovladač (síťové připojení)

Ahoj,

mám problém s ovladačem na síťové připojení. Notebook mám od Asusu, už něco přes rok a vždy mi připojení přes kabel normálně fungovalo. Je to ale tak měsíc, dva, co jsem zaregistrovala, že když připojím síťový kabel, vůbec se nic nestane. Hledala jsem v zařízeních počítače a zjistila jsem, že v zařízeních vůbec nemám ovladač právě na to připojení. Zkusila jsem to najít, našla jsem pár rad, ale nějak si na ně netroufám. Zde byla nalezena stránka s ovladači ( https://www.asus.com/support/Download/3/557/0/2/Bf nJpFOINWJ0zTH3/41/ ), ale vůbec nevím, který z těch ovladačů mám stáhnout a co s tím pak. Trochu se obávám, abych pak nepřišla i o wifinu, která je teď asi jedinou mou spásou.

Mám Win10, myslím si, že si s tím nějaké čoromoro udělal sám, ale to už teď nevyřeším. Teď jen potřebuji zjistit, co s tím udělat, a jak se toho zbavit. Ještě jsem našla radu, abych kontaktovala providera, tak nevím, jestli to jde vyřešit i jinak. Kdyby vám ještě chybělo nějaké info, pokusím se vám přidat další info, chápu, že je těžký zjistit, co se děje, když do toho nevidíte. Zkusím vám napsat další indicie, když budu vědět, kam koukat. :D

Děkuji!

Předmět Autor Datum
nejdřív stáhnout "Intel INF Update Driver", jestli nebude obsahovat ovladač i pro w10. aha, leden 20…
lední brtník 18.05.2016 20:41
lední brtník
No ono to fungovalo i s WIN10, to nepřestalo fungovat s nainstalováním tohohle všeohromného systému,…
Laurinka 18.05.2016 21:12
Laurinka
screen ze správce zařízení chybí: i se zobrazením skrytých zařízení. do příkazového řádku (cmd.exe)…
lední brtník 18.05.2016 21:40
lední brtník
Nějak netuším, proč je v tvém příspěvku narážka na ženskou vztahovačnost, když jsem nic zlého vůči t…
Laurinka 18.05.2016 22:00
Laurinka
proč... bo nejsi zdaleka první. měl jsem to smazat a neřešit. ale nějak se to dál nepohnulo, takže…
lední brtník 18.05.2016 22:35
lední brtník
Ale je to mimo, vážně. Hodně mimo. :D Jen jsem ve svém prvním postu nezmínila, kdy jsem nainstaloval…
Laurinka 19.05.2016 01:02
Laurinka
vypadá to, že správce zařízení čísluje "realtek pcie gbe family controller" jako druhý, přitom v pc…
lední brtník 19.05.2016 07:48
lední brtník
Ah, já jsem to do toho příkazového řádku psala, tak jestli jsem tam udělala nějakou chybu... no ješt…
Laurinka 19.05.2016 12:57
Laurinka
Mas skusit nainstalit ten prvy zo sekcie LAN. Pre Win10 tam nic neni tak skus ten zo sekcie W8.1 Pre…
MM.. 19.05.2016 06:47
MM..
Já začínala s Win 8.1, to je pravda, občas uvažuji, že bych se k němu vrátila zpátky, protože z desí…
Laurinka 19.05.2016 13:03
Laurinka
A historiu aktualizacii mas kdesi v nastaveniach - update, tak si to pozri, pripadne sa mozno da aj…
MM.. 19.05.2016 06:51
MM..
Na historii kouknu, tlačítka jsem taky obhlédla, ale vypadá to, že žádné takové nemám. Ještě zkusím… poslední
Laurinka 19.05.2016 13:05
Laurinka

nejdřív stáhnout "Intel INF Update Driver", jestli nebude obsahovat ovladač i pro w10.
aha, leden 2014, takže bez podpory výrobce.
třeba cpu-z by vypsal, co je tam za chipset, pak updatnout driver chipsetu od intelu.

síťovka "Realtek LAN Driver" z května 2014 - to nebyl nejlepší nápad tam jen tak nacpat w10, chtělo to zálohu funkčního systému.
ms má ve w10 základní ovladače - bohužel vysledkem jejich automatických updatů, nebo řáděním laického administrátora síťovka "sama" zmizela.

provider nebude shánět staré ovladače a instalovat je, rozdrbaný notebůů není jeho vina. kdyby nedodával připojení, nefunguje ani wifi.

screen ze správce zařízení chybí: i se zobrazením skrytých zařízení.
do příkazového řádku (cmd.exe) zkopíruj a spusť:

set devmgr_show_nonpresent_devices=1
start devmgmt.msc

v menu zobrazit -> "skrytá zařízení" -> dole hledat zašedlé položky.

uvedl jsem, že možná vina může být i u automatických aktualizací (protože jsi nepsala, že by nefunkčnost nastala hned s updatem) a ten blbý systém má aktualizace ovladačů default povolené. ale ženské jsou vztahovačné a přečetla sis jen druhou půlku věty.
nemám sílu na to luštit, kdo to tak asi píše a které možnosti musím z odpovědi vypustit, ať se tazatel necítí dotčen (když si za 95% problémů může sám).

Nějak netuším, proč je v tvém příspěvku narážka na ženskou vztahovačnost, když jsem nic zlého vůči tobě neřekla, ale píšu už tak, jak mi prsty narostly, takže už to tak asi bude. Já jsem jen upřesnila to, co v předchozím postu nebylo zmíněno, tedy že s desítkami to šlo, ale nejspíše to udělala nějaká aktualizace. Můj soukromý tip.
Jestli to nemáš sílu luštit, tak asi neodpovídej v poradně, myslím si, že sem píšou i horší kousky :D
Přeji pěkný den! :D

Ale je to mimo, vážně. Hodně mimo. :D Jen jsem ve svém prvním postu nezmínila, kdy jsem nainstalovala druhý systém, a kdy začaly ty potíže, tudíž jsem to upřesnila. Jinak žádný problém s radou nemám, já vím, že chyba je nejčastěji mezi klávesnicí a židlí, ale já se v tom nemontovala, tudíž mi spíše přijde, že si tam něco vykutil sám Windows a já už se teď jen snažím zachraňovat.
Nicméně jsem zkusila zobrazit ta skrytá zařízení a vypadá to takto: sit_adapter.jpg

vypadá to, že správce zařízení čísluje "realtek pcie gbe family controller" jako druhý, přitom v pc bude jen jedna síťovka. jak jsem psal ve 21:40 - chce to najít i původní záznam:
http://pc.poradna.net/file/view/13530-start-devmgm t-msc-png
teprve v takto spuštěném správci zařízení smazat oba výskyty síťovky realtek a raději restartovat.
potom nechat windows vyhledat ovladač a nainstalovat automaticky.

Mas skusit nainstalit ten prvy zo sekcie LAN. Pre Win10 tam nic neni tak skus ten zo sekcie W8.1
Preco si tam cpala tie Win10? Je to viac cool ked to nefunguje?

Ale moze to byt aj niekde zakazane v nejakej utilite od vyrobcu, ptz to zariadenie by malo byt viditelne v spravci zariadeni, bud ako nezname zariadenie alebo akko Realtek LAN adapter, a nema to byt skryte. T.j. mam skor pocit ze to je fyzicky vypnute alebo vadne. Skus preistotu najprv restartovat Win (ne vypnut, ptz to u debilov z microsoft neznamena vypnut), a ked to nepomoze tak skusil by som vypnut NTB a vytiahnut baterku aj nabijacku na minutu.

Já začínala s Win 8.1, to je pravda, občas uvažuji, že bych se k němu vrátila zpátky, protože z desítek už mi vážně trochu začíná hrabat, to je pravda. Na začátku s tím žádný problém nebyl, proto skutečně nevím, co způsobilo to, že ten ovladač vůbec nevidím. Já se v těch zařízeních nijak nehrabu, ani když to nefunguje, to nejprve spíše hledám, jestli někdo neřeší něco podobného atp. :)
Ale to je možná pravda, i když restart (a pravda, i to vypnout a zapnout :D) už jsem zkoušela a stav zůstal stejný.

A historiu aktualizacii mas kdesi v nastaveniach - update, tak si to pozri, pripadne sa mozno da aj aktualizace odinstalovat, ak to sposobila aktualizace (nemyslim si)
Windows sa da aj vratit na starsie body obnoveni (ak tam nejaky je z datumu ked to este slo), obnova systemu je kdesi v nastaveniach. Len to nedavaj na "vyrobny stav", to je v preklade z mikrosoftstiny nefunkcny stav.

BTW. a pozeraj ci nemas nahodou nejake Fn+neco tlacitko na zapinanie LAN, alebo ikonku vpravo dole ktora zapina/vypina aj LAN. prinajhorsom by sa dalo odzalohovat si vsetky data a nainstalovat tam nacisto Win8.1 a vsetky ovladace, instalacka W8.1 je u MS ak to nebola verzia "with Bing" (hladat si googlom slova Win8.1 media)

Na historii kouknu, tlačítka jsem taky obhlédla, ale vypadá to, že žádné takové nemám. Ještě zkusím další rady, a kdyby nic, vrazím to do ruky někomu, kdo na to uvidí a bude se mu lépe hledat problém. Takhle to asi nebude to pravé ořechové, jen jsem chtěla zkusit vyhledat tu příčinu a třeba to i pořešit sama. :)
Díky za pomoc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru