Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Samovolné vypínání PC po pár vteřinách

Zdravím. Jeden známý mi dal na opravu svůj PC, protože nechce platit zbytečně servis když ví že v tom mám nějaké zkušenosti. No ale já sám si teď nevím rady. Problém je následující. Při zapojení zdroje PC nereaguje na tlačítko startu, samovolně se po cca 10 sekundách zapne. Po dalších 20 vteřinách se vypne a až teprve pak reaguje tlačítko startu. Jenomže se po nějaké době (vteřiny, max minuty) sám vypne. Tak jsem odpojoval vše co šlo až zůstal zapojený jen zdroj (samozřejmě procesor s chladičem) a jedna RAMka. Zkoušel jsem jiný zdroj, koukal pod základní desku, kontroloval teplovodivou pastu pod procesorem ale nic nepomáhá. Poslední co mě napadlo bylo zkoušet různé RAMky v různých slotech a přišel jsem na jednu věc. Když jsem zapojil RAMku do jednoho slotu, PC zase nereagoval na start, zapnul se, vypnul se, tak jsem ho zapnul a běžel cca 2-3 minuty. Vypnul se, tak jsem dal RAMku do slotu 2. Opět se zapnul vypnul ale při následovném zapnutí běžel jen tak 30 vteřin. Tak jsem RAMku dal na původní místo, zapnul a PC běžel zase jen 30 vteřin. Z toho jsem vydedukoval, že problém bude nejspíše s přehříváním. Chladič procesoru nebyl nijak extra horký. Chladič chipsetu ale byl celkem, nevím ale jestli to má nějaký vliv, jestli je to normální. Ptám se, zda nemáte někdo nějaké zkušenosti popř. rady co se dá ještě vyzkoušet. Díky

PS: hardware se snažím dohledat, zatím dávám samotné téma, kdyby někoho něco napadlo.

Předmět Autor Datum
Odnes to někomu, kdo opravdu PC rozumí. Přečíst název desky, zdroje je snad složité, že to musíš "zj…
touchwood 07.06.2016 10:05
touchwood
Vyber dosku na stol, vsetko od kejsu maj odpojene, vsetky PCI karty vybrate, bez RAM, a zapni zdroj…
MM.. 07.06.2016 10:14
MM..
podle mě má rozbité tlačítko, ale to ho vůbec nenapadlo, místo toho dělá broskvoviny s RAM.
touchwood 07.06.2016 10:18
touchwood
Tak hej som sa pomylil som chcel napisat "skus to zapnut pinzetou/spojenim PWR pinov". Mam uz v hlav…
MM.. 07.06.2016 10:19
MM..
Zavčas řekni známému,že pokud chce ušetřit,tak ať jde do servisu. Pokud možno ihned ... poslední
pedrosso 07.06.2016 13:53
pedrosso

Vyber dosku na stol, vsetko od kejsu maj odpojene, vsetky PCI karty vybrate, bez RAM, a zapni zdroj (zapojeny do dosky somzrejme). Sprava sa to jak? Ked sa to sprava normalne, skus to zapnut zapinacim tlacitkom. A skus iny zdroj a skontroluj konektory do dosky.
BTW. chladic moze byt aj bez pasty (hlavne tam nema byt stvrdnuty sajrajt) ale ma spravne sediet celou plochou na CPU (co neni splnene ak je urvaty uchyt apod). Teplota CPU sa da skontrolovat aj v BIOSe, za tych 30s to snad stihnes pozret. Na chipset mozes skusit nasmerovat vetrak, ale zvycajne to neni kriticke. A do BIOSu skus defaults a save&exit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru