Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno OPTIPLEX 780

Dobrý den! Potřebuji poradit, tedy, pokud to půjde... Koupil jsem starší DELL OPTIPLEX 780 s procesorem Intel Core 2 Quad Q8400, 2x2G RAM DDR3 (DDR3-1333 / PC3-10600 DDR3 SDRAM UDIMM) OS WINDOWS 10, a vložil jsem do PCIe portu GK MSI N210 silent, která mi chodila perfektně (HDMI-->HDMI), bohužel, ale jen 3 měsíce. Pak při zapnutí PC se monitor zatemní, nic na něm není vidět a OS nenajede. Tak jsem kartu vytáhl, přes GVA jsem připojil monitor a objevila se mi hláška, že se pokouším připojit na PCIe DisplayPort kartu, která není podporovaná. Vnucuje se otázka (teda několik otázek), co se tam zbláznilo, protože PC s grafikou na desce chodí přes VGA dobře, a GK chodí bez problémů v ASUS P5K desce taky na všechny výstupy (VGA, HDMI, DVI), pro jistotu jsem zkoušel ATI grafiku, taky s ní má DELL problém stejný, jako s N210.
Páni od DELLu mi poradili výměnu základní desky, ochotně mi ji nabídli za 1800... Neumí mi však zaručit, že po 3 měsících mi zase nevyleze hláška o displayportu. Má s tím někdo skušenost, teorii či návod, jak na to? Byl bych neskonale vděčný za každou radu či pomoc. Předem děkuji za reakce. Jo, za takové peníze desku měnit nechci, to raději prodám a sestavím si něco pro doma. (durmankapost(zavináč)seznam(tečka)cz)

Předmět Autor Datum
optiplex-séria mali obvykle znečkové nízkowattážne zdroje,ktoré sú robené len na určité typy dodávan…
audax 28.06.2016 12:49
audax
Aj, zle je! Díval jsem se na zdroj (co mně dřív nenapadlo), a kupodivu tam je originál od DELLu ale…
durmanka 28.06.2016 13:32
durmanka
Nějak nechápu, proč sem vkádáte svůj e-mail namísto toho, abyste si tady udělal registraci a nechal…
Kurt 28.06.2016 12:51
Kurt
Tak je to napravené, myslel jsem, že to bude bolestivější se registrovat, a díky za odmazání nechtěn…
durmanka 28.06.2016 13:22
durmanka
Nemáte za co. Tady jsem k tomu problému našel nějaké téma: http://en.community.dell.com/support-foru…
Kurt 28.06.2016 13:34
Kurt
Tyhle stránky mám za sebou, našel jsem je již dříve, dal jsem i dotaz na podporu, a tam mi odpověděl…
durmanka 28.06.2016 14:02
durmanka
To chování ale vůbec nesouvisí s verzí Windows. Ono je to trochu jinak, než se vám zdá. Jde o to, že…
Kurt 28.06.2016 14:06
Kurt
Jasně se mi rýsuje další postup, noťas nepřipadá v úvahu, tak si koupím nějakou desku, procesor a pa…
durmanka 28.06.2016 14:15
durmanka
Ano, tak nějak bych to viděl taky - od ten DELL udělá dobrou službu, jenže bohužel není pro toho, kd…
Kurt 28.06.2016 14:17
Kurt
:-) sice pozdě a za draho, ale pochopil jsem
durmanka 28.06.2016 14:18
durmanka
Jak jsem slíbil, tak činím. Zkusil jsem výměnu zdroje kvůli GK, ale mé počínání se nesetkalo s úspěc… poslední
durmanka 05.07.2016 01:17
durmanka

optiplex-séria mali obvykle znečkové nízkowattážne zdroje,ktoré sú robené len na určité typy dodávaných grafík,takže v prvom rade si treba pozrieť,čo je tam za zdroj,pokial nejaký OEM-Delta 250-350W,tam je úplne zbytočné laborovať s nejakou grafickou kartou ,ktorá nieje určená pre konkrétny dell optiplex,ten zdroj to neutiahne....

Aj, zle je! Díval jsem se na zdroj (co mně dřív nenapadlo), a kupodivu tam je originál od DELLu ale celých 220W, na co teda nemám co říct. Nevím, zda tam jde dát místo něj jiný, klasický zdroj, to mi potvrdí další průzkum záhadný DELL bedny, nebo jestli tady bude někdo rychlejší. Každopádně udělám rychlý test, původní nechám v bedně a na stole připojím něco silnějšího. Začínající skleróza, není se čemu divit v 70 letech... Díky za nasměrování!

Nějak nechápu, proč sem vkádáte svůj e-mail namísto toho, abyste si tady udělal registraci a nechal si na e-mail posílat odpovědi v tématu, ale budiž.
K dotazu: některé Optiplexy 760 a 780 trpěly chybou, kdy nebylo možné použít jinou, než Built-in VGA. Vzhledem k tomu, že to byly především kancelářské stroje, to obvykle moc nevadilo. Obávám se, že máte tu smůlu, že jste narazil na jeden z těchto strojů. Vyřešeno to bylo v nějaké vyšší revizi základní desky, ale už ci nevzpomenu, ve které a upřímně bych to u takového stroje moc neřešil.

Tyhle stránky mám za sebou, našel jsem je již dříve, dal jsem i dotaz na podporu, a tam mi odpověděli, že tento výrobek nebyl vyvinutý k podpoře OS WINDOWS 10 a byl jsem namydlený. Vlastně je to skvělá antireklama, pro jednotlivce dost dobrý důvod, proč tuto značku obejít obloukem. Stačilo napsat aspoň to, co napsal audax, byla by vidět z jejich strany aspoň snaha. No, a ani prodejci, kteří inzerovali, že to je připravené na W10 se k tomu nechtějí postavit čelem, hlavně, že jsem jim dobře zaplatil. To je informace sice nad rámec tématu, ale chci tím říct, že jsem si koupil zkušenost, kterou už opakovat nehodlám, a aby další čtenáři poradny měli ulehčené rozhodování při myšlence koupit tuto značku. Každopádně až koupím lepší zdroj a pojede to dobře, dám sem vědět. Zatím díky všem za odpovědi.

To chování ale vůbec nesouvisí s verzí Windows. Ono je to trochu jinak, než se vám zdá. Jde o to, že ty sestavy od DELLu jaksi primárně nejsou určeny k nějakým upgradům. A když už upgrade, tak komponentami, které přímo DELL nabízí jako kompatibilní. Ale to je ostatně vlastnost i ostatních značek.

Jasně se mi rýsuje další postup, noťas nepřipadá v úvahu, tak si koupím nějakou desku, procesor a paměti, počítám tak do 5000, víc mi důchod nedovolí, bednu, HDD, DVD mechaniku, čtečku karet i vzpomínanou grafickou kartu mám doma, dokonce mám i krabicovou verzi w7 a taky čas ještě skoro měsíc k "ulovení" w10... A DELL půjde na sbazar, o zisk budou výdaje kratší.

Jak jsem slíbil, tak činím. Zkusil jsem výměnu zdroje kvůli GK, ale mé počínání se nesetkalo s úspěchem, deska tvrdošíjně tvrdí, že jí vnucuji displayport, co nepodporuje. GK je v pořádku běží na druhém PC. Zítra dám čistou instalaci WIN10 a dovolím mu hledat nového pána.
Děkuji všem za váš čas, který jste mi věnovali, jste fajn lidi tady! hezký sváteční týden přeji všem!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru