Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problémy s nabíjením tabletu

Začal se mi vyskytovat problém s nabíjením Touch tabletu Lenovo S10-3t. Špatně nabíjí, kontrolka nabíjení občas bliká, občas zhasne, i když tablet není nabitý. Konektorem ani zdrojem to není, jelikož jsem se dostal až na plošný spoj ke konektoru a přímo na něm naměřím během nabíjení stálých 20V i když kontrolní LED bliká, nebo nesvítí. Takže se nabízejí 3 možnosti:
1. Někde dále na plošném spoji je nějaká HW porucha, což je asi zbytečné hledat.
2. Je fakt, že baterie je už před smrtí. Nemůže to být tím, pomůže koupit novou baterii?
3. Nemůže být problém v SW, není náděj po přeinstalování Windows?
Máte někdo podobnou zkušenost a jestli je nějaká pomoc?

Předmět Autor Datum
Příteli,těch 20V nevypovídá o ničem. Ty musíš změřit proud, jestli si Touch vůbec nějaký bere. Vypad…
pedroso 30.06.2016 09:35
pedroso
No těch 20V vypovídá o tom, jak jsem psal, že zdroj i konektor je OK, že tam k přerušování nedochází…
lupkovic 30.06.2016 09:43
lupkovic
Merat prud nema ziaden zmysel. Nabija to ked to teda blbne? moze byt blby spoj aj len na kontrolke :…
MM.. 30.06.2016 10:02
MM..
Windows nema s nejakou kontrolkou nic spolocne. Meral si to osciloskopom aby si vedel ze na tych 20V…
MM.. 30.06.2016 10:00
MM..
No tak samozřejmě, že nenabíjí, jinak bych nějaké blikání LED neřešil. Tedy děkuji za potvrzení, že…
lupkovic 30.06.2016 10:17
lupkovic
Teď jsem přišel na další věc. Všude na internetu u těchto baterii píší, že mají napětí 10,8V, když s…
lupkovic 30.06.2016 10:26
lupkovic
Bud pisu blbosti na internetu alebo mas inu baterku. Baterka ma napatie take, jake je na nej napisan…
MM.. 30.06.2016 10:36
MM..
Ještě né, za chvíli jdu na odpolední směnu, tak dnes to už nechám tak. Mám v plánu vytáhnou baterku,…
lupkovic 30.06.2016 11:24
lupkovic
Ano su dulezite, EC s baterkou komunikuje. Ked je charger na doske a ne v baterke, tak to vobec napa…
MM.. 30.06.2016 11:36
MM..
zapomněl jsem dát údaje o té baterii: Li-ion 7,4V / 68Wh poslední
lupkovic 30.06.2016 11:38
lupkovic

No těch 20V vypovídá o tom, jak jsem psal, že zdroj i konektor je OK, že tam k přerušování nedochází. Změřit proud je trošku problém, budu si muset udělat nějakou redukci, nebo rozebrat zdroj, abych tam mohl vřadit ampermetr. Podle všeho, ale žáden velký proud si nebere, protože jak jsem psal výše, napětí vůbec neklesá (kdyby si bral větší proud, tak napětí klesá podle toho, jak bliká LED), zdroj se nehřeje.
Mě šlo spíše vyloučit, jestli to nemuže být SW problém v řízení nabíjení, nebo tou starou baterkou. To by se mi ještě oplatilo řešit, pokud je problém někde v HW, tak to řešit nemá cenu.

děkuji za další zkušenosti

Merat prud nema ziaden zmysel.
Nabija to ked to teda blbne? moze byt blby spoj aj len na kontrolke :D
Rizeni nabijeni je v HW (EC), ne vo Windows. Mozes skusit odpojit baterku aj nabijacku na minutu, tak sa resetne EC. P.S. po novom uz byva aj nabijaci controller rovno v baterke, ci co to ten cinan bastli posednu dobu. EC s tym uz len komunikuje aby zistil stav.
P.S. moze byt blby kontakt aj na baterku.

No tak samozřejmě, že nenabíjí, jinak bych nějaké blikání LED neřešil. Tedy děkuji za potvrzení, že přeinstalace Win nic neřeší (mám o práci míň), navíc by mi ta baterie nevydržela celou instalaci. Problém totiž je, že když ho nechám na nabíječce delší dobu, tak pak na něm můžu chvíli pracovat (samozřejmě se zdrojem). Po chvíli napětí na baterii klesne na 7,5V a notebook se vypne.
Takže teď mě napadlo konektor od baterie má 7 vývodu. dva krajní mají označení (+) a (-). Co kdybych tam připojil 11V ? Jde mi už teď jen o to, jestli to není tou slabou baterkou. Pak bych si totiž koupil novou. K čemu je těch dalších 5 vývodů na baterii?

Teď jsem přišel na další věc. Všude na internetu u těchto baterii píší, že mají napětí 10,8V, když se podívám ale na štítek na mé baterii, tak je tam hodnota 7,4V, jaké tedy má být napěti na baterii (7,4V, nebo 10,8V)? Podle toho to totiž vypadá, že mám na baterii jmenovité napětí (měřím samozřejmě bez zátěže po vytažení z NTB, při zatížení, asi půjde dolů).

Bud pisu blbosti na internetu alebo mas inu baterku. Baterka ma napatie take, jake je na nej napisane, a ne nejake na internetu. Kolise to ca 10% (menovite clanku je 1,25 a plne nabite 1,4). Baterku moze vyrobca pouzit jaku chce, DC menicu je zhruba uplne fuk jake ma na vstupe napatie.
Hlavne tam nepripajaj nikde ziadne napatia ak je tam pripojena aj baterka, lebo ked ta baterka exploduje tak ti kludne rozlepta pol ksichtu kyselinou.
Skusal si uz nejake to napatie pripajkovat za konektor nabijacky?

Ještě né, za chvíli jdu na odpolední směnu, tak dnes to už nechám tak. Mám v plánu vytáhnou baterku, dát tam z laboratorního zdroje nedříve 7,4V a připojím na síť. Pokud to pojede, tak koupím novou, pokud né, dám tam 10,8V, pokud v tom něco rupne, tak půjde notebook do koše. Nechtěl bych to ale odpálit zbytečně, proto by mě zajímalo, jestli jsou nějak důležité ty ostatní konektory z baterie, abych si po připojení napětí 7,4V místo baterky a nepomůže to mohl říct: "tak nová baterka nepomůže". Protože mám takové tušení, že to používá ještě další kontakt (tuším plus přes odpor), podle kterého PC vyhodnocuje stupeň nabití baterie, jako je to u mobilu. Nebo zajdu do servisu, jestli tam nemají náhradní baterku, že by mi to odzkoušeli. Jenže těch baterek je tolik typů, že pochybuji, že to bude vše na objednávku.
Proto budu rád, pokud někdo něco ví, ať poradí no a příšti týden to nějak vyřeším!

děkuji všem

Ano su dulezite, EC s baterkou komunikuje. Ked je charger na doske a ne v baterke, tak to vobec napatie ktore tam das nezobere. Skusit to mozes.
S baterkou samotnou to najskor nema suvis, kupovat novou moze byt vyhodenie penazi, je tam niekde asi blby kontakt, moze byt samozrejme aj na baterke (na komunikacnych pinoch), ale skor bude niekde na konektore nabijacky alebo v okoli apod. Jednoduchsie je skusat najprv pripajkovat nieco za konektor nabijacky, to tam musi byt na plosaku vidno ze kam to ide aspon prvych par cm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru