Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přepínatelná grafika a zamrzání při startu OS

Zdravím,
před pár týdny se mi stalo, že po spuštění hry Child of Light (hra normálně fungovala, stejně jako ostatní) mi WIN 10 zablokovali možnost přepínatelné grafiky. Systém zablokoval obě dvě karty a zapnul se jen v rozlišení 800 x 600.

Tuto situaci jsem řešil přeinstalováním systému zpět na WIN 7 PRO, pod kterými se mi podařilo rozchodit alespoň integrovanou grafiku Intel HD Graphics 3000. Problém ale nastane, když nainstaluji ovladače pro druhou graf. kartu AMD Radeon HD 6630M. Instalace ovladačů proběhne v pořádku, v protokolu instalace je všechno jako ÚSPĚCH, ale po restartu systém už nenaběhne. Zamrzne jakmile potřetí zabliká WIN logo.

K tomu, abych notebook zapnul je potřeba v BIOSu zvolit jako primární grafiku integrovanou - to je potřeba zvolit před každým spuštěním po dobu, co mám nainstalované ovladače pro druhou grafiku. Po takovémto zapnutí, ale ve správci zařízení není druhá grafika vůbec vidět. Jakmile ale v nouzovém režimu odinstaluji ovladače pro druhou grafiku, systém se zapne normálně a druhá grafika je zobrazena jako špatně fungující hardware, má žlutý vykřičník, ale v popisu zařízení není žádná chyba, vše funguje normálně.

S nastavením BIOSu jsem před a po výskytu problému nic nedělal. Primární grafika je nastavená přepínatelná a je povolená OS detekce přepínatelné grafiky.

Zkoušel jsem použít staré ovladače, které jsem dostal při koupi, tak i nejnovější verzi. Stejně tak jsem zkoušel i ovladače od jiných výrobců.

Jedná se o notebook Lenovo ThinkPad Edge E520-1143-37G, s procesorem Intel i5-2410M s grafickými kartami Intel HD Graphics 3000 a AMD Radeon HD 6630 a systémem Windows 7 PRO 64bit. Před touto událostí vše fungovalo 5 let bez problémů.

Stalo se Vám někomu něco podobného a jak se Vám podařilo problém vyřešit? Jak tento problém vyřešit? Znamenají popsané problémy, že přepínatelná grafika umřela?

Předem děkuji za jakoukoliv radu a odpověď.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny