Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Internet 2 Mbps -262 kB/s a 238 kB/s

Kedysi som mal internet od jedného providera a dosahoval dlhodobé maximum 262 kB/s. Medzitým som providerov vymenil a druhý a tretí provider mal 2 Mbps internet s rýchlosťou 238 kB/s. Zaujímalo by ma, akým prepočtom dosiahnem rýchlosť práve 238 kB/s. Tú rýchlosť 262 kB/s chápem: 2048/8*1024/1000 (zrejme softvér, ktorý to počítal mal nadefinovaný 1 kB ako 1000 B), ale tá druhá rýchlosť mi nie je jasná. Nech počítam akokoľvek, nikdy mi nič ani podobné nevyjde. Nejedná sa o agregáciu, túto rýchlosť pozorujem už niekoľko rokov bez ohľadu na dennú resp. nočnú hodinu. Napadla ma teda otázka, ako je definovaná rýchlosť nejakým zákonom, resp. niečím, aby si provideri nemohli určiť, že 1 Mbps nie je 80 % dát a 20 % komunikačných dát (nenapadol ma odborný výraz). Samozrejme, keby sa na to opýtam providera, odpovie, že sa jedná o agregáciu (hoci aktuálny provider vraj prevádzkuje agregáciu takú, že by ju nemal pocítiť zákazník).

Předmět Autor Datum
Jednoducho. Tá rýchlosť nie je garantovaná. Skrátka máš 238*8=1,9 mbps.
čitateľ 03.09.2016 11:11
čitateľ
Niečo podobné bolo s naším O2, keď tvrdilo, že Data neobmedzene nemá obmedzené FTP ani torrenty ani…
msx. 03.09.2016 11:18
msx.
dosť často rádi operátory používajú slovko "až" a u nich tento pojem znamená že to neni garantované.
Mlocik97 03.09.2016 11:28
Mlocik97
Áno, pripomenulo mi to až 75 Mbps LTE od našich operátorov. Naopak v tomto je O2 ako jediné ako-tak…
msx. 03.09.2016 11:36
msx.
Nie som právnik, ani uvedomelý občan :) podstatná bude asi zmluva, neviem či existujú nejaké všeobec…
čitateľ 03.09.2016 12:55
čitateľ
To čo uvádzam, sú len príklady. Otázka samotná sa týka len 2 Mbps DSL pripojenia, pri ktorom si každ…
msx. 03.09.2016 13:22
msx.
Pri dsl sa toho určite nemusíš báť. Tu sú limitom hlavne káble, a vzdialenosť od ústredne (dslam, po…
čitateľ 03.09.2016 13:33
čitateľ
1. riesis zbytocnosti, zbytocne sa ondis o 20Kbit +- 2. ano, stat sa to moze a pokial taku zmluvu po…
shiro 03.09.2016 14:08
shiro
To, co ty vidis ako rychlost za jednotku casu sa moze lisit podla dlzky prenasaneho ramca, ktory je…
Kilo.Viktor 03.09.2016 14:50
Kilo.Viktor
A preto kazdy dsl ISP nastavuje rychlost ATM vyssiu ako ponukanu rychlost. Da sa to pozriet v kazdom…
fleg 03.09.2016 17:29
fleg
Ano, mas pravdu. Prave pre to zapuzdrenie nieje mozne nastavit rychlost nizsej vrstvy uplne presne.…
Kilo.Viktor 03.09.2016 18:49
Kilo.Viktor
Riesis blbosti, pretoze NIKTO neposkytuje garantovane rychlost a agregacie ma kazdy len sa o tom ver…
fleg 03.09.2016 17:36
fleg
Mne je to v podstate jedno, len som prekvapený, že každý provider má svoju "definíciu" 2 Mbps, resp.…
msx. 06.09.2016 20:48
msx.
je ti málo? objednaj si vyššiu rýchlosť, ale ak bude náhodou nestabilná linka tak ti hádam bude jasn…
čitateľ 06.09.2016 20:54
čitateľ
Na bezdrate na to mozes naozaj natrafit. Mozes mat rychlost bezdratu napriklad 108Mbps a download po… poslední
Kilo.Viktor 06.09.2016 21:54
Kilo.Viktor

Niečo podobné bolo s naším O2, keď tvrdilo, že Data neobmedzene nemá obmedzené FTP ani torrenty ani nič a znížená rýchlosť je len preťažená služba viacerými používateľmi. Zaujímavé bolo, že rýchlosť bola konštantná a bez ohľadu na dennú či nočnú dobu a preto ma napadlo, že ako je vlastne definovaná rýchlosť linky? Ak bude mať provider lacnú 50 Mbps linku cenovo na úrovni 10 Mbps linky iného providera a dosahuje rýchlosť 20 Mbps, môže mu vôbec niekto klepnúť po prstoch? Príde mi to tak, že provideri si robia, čo sa im zachce.

Doplnené: Samozrejme znížená rýchlosť bola pri vybraných službách.

Áno, pripomenulo mi to až 75 Mbps LTE od našich operátorov. Naopak v tomto je O2 ako jediné ako-tak na úrovni, lebo síce umelo znižuje rýchlosť, ale reálna rýchlosť je skoro taká ako tá umelo znížená, na rozdiel od ostatných operátorov, kde reálna rýchlosť je často len štvrtina tej teoretickej, o ktorej hovoria, ako keby bola reálna.

Nie som právnik, ani uvedomelý občan :) podstatná bude asi zmluva, neviem či existujú nejaké všeobecné podmienky v tejto oblasti. Treba sa obrátiť na poskytovateľa, a ďalej na toho kto mu schválil to poskytovanie.
Ale z technického pohľadu, nemôžeš zrovnávať rôzne typy sietí, kábel, mikrovlnka, 3g siete.. každá má svoje vlastnosti. Je jasné, že keď sa ti rýchlosť pevne drží na nejakej hodnote, že je to nastavený profil linky. A nikde inde to nič nebrzdí. A že napr 75 mbit lte je len teoretické.

To čo uvádzam, sú len príklady. Otázka samotná sa týka len 2 Mbps DSL pripojenia, pri ktorom si každý provider určil svoju rýchlosť 2 Mbps linky. Osobne s tým problém nemám, s internetom som spokojný. Skôr sa bojím toho, že raz sa ozaj dočkáme rýchlosti 0,5 Mbps na 10 Mbps linke a operátor bude tvrdiť, že je to agregácia 1:20 a že je všetko v poriadku.

Pri dsl sa toho určite nemusíš báť. Tu sú limitom hlavne káble, a vzdialenosť od ústredne (dslam, pošta najskôr). A okrem obchodnej rýchlosti existuje tzv profil linky, to je nastavenie rýchlosti na nižšej vrstve, medzi modemom a dslamom. V minulosti zvykli ten profil nastavit tak, že tebe to šlo asi 1,2 násobok deklarovanej rychlosti. Teraz to robia tak, že už profil je nastavený tak, že po odrataní prenosovej réžie je to nižšie ako deklarované. Mohol by si to nájsť v modeme. Tipujem že tam bude niečo ako 2000 kbps / 500kbps

1. riesis zbytocnosti, zbytocne sa ondis o 20Kbit +-
2. ano, stat sa to moze a pokial taku zmluvu podpises, v poriadku to aj bude.
kazdy pouziva slovicko "az" ako tu uz bolo napisane. Ovsem aj ludia maju usta a keby ISP vo velkom vystrajal co popisujes, ze 512Kbit na 10Mbit linke, tak uz ho vo velkom vlacia po sudoch. Alebo pride o ludi a skrachuje. Preto sa to nedeje. Agregacia ano, ale tiez len odtial-potial, zalezi od ISP. Telekom ci orange ma isto vacie rezervy na inkach ako Duro a Jozo z Hornej Makovej a ich dedinska wifi, kde visi 20 ludi na 10Mbit linke.

To, co ty vidis ako rychlost za jednotku casu sa moze lisit podla dlzky prenasaneho ramca, ktory je vnoreny do protokolu vyssej vrstvy. Napriklad ADSL pouziva ATM protokol. Je potrebne rozlisovat rychlost ADSL ATM protokolu a dat, ktore su v nom zapuzdrene po odcitani ATM hlavicky. ATM ma nejaku velkost a v nom zapudreny IP protokol ma inu velkost. Tipujem, ze urcite nevies aky protokol a jeho velkost je v menovateli.

Ano, mas pravdu. Prave pre to zapuzdrenie nieje mozne nastavit rychlost nizsej vrstvy uplne presne. V podstate sa tam jeda o reziu nadradeneho protokolu, pretoze chybovost linky nemusi byt nulova a protokol nizsej vrstvy nema informaciu o riadeni na vyssej vrstve (napriklad opakovanie prenosu v dosledku chybovosti).

Riesis blbosti, pretoze NIKTO neposkytuje garantovane rychlost a agregacie ma kazdy len sa o tom verjene nehovori.
Napriklad ST ma oficialnu agregaciu (ale dozvies sa o nej az na vyziadanie) 1:50 pri rezidentoch a 1:20 pri firemnych.
Podobne postupuje kopec inych ISP, ked za rovnaku rychlost plati firma viac ako rezident, ale ma zase menisu agregaciu.
To, co riesis by malo zmysel keby si ISP a par rokov dozadu.
Kedysi som sa skoro sudil s Nextrou, mojim prvym dodavatelom konektivity, lebo dodavana 64kb rychlost (stala ma 5900 Sk/mes) bola v skutocnosti 58 a NEXTRA mi tvrdila, ze 10% je proste rezijny traffic a ani bohovi dat mi plnu 64. Stalo ma to to asi dva mesiace hadok a desiatky mailov,m telefonatov a jedna ziadost o vypoved zmluvy, kym my dali 64.
Dnes to znie usmevne, navyse sme sa na tej 64 tlacili vtedy 10, konkurencia mala 256kb linku a asi stovku ludi na nej v tej dobe.

Mne je to v podstate jedno, len som prekvapený, že každý provider má svoju "definíciu" 2 Mbps, resp. inej rýchlosti. Agregácia to nie je, lebo behom akejkoľvek dennej doby dosiahnem túto rýchlosť. Pri agregácii by som čakal minimálne s kolísaním rýchlosti, ale nekolíše to vôbec.

Skôr mi ide o to, že čo ak raz narazím na rýchlosť 10 Mbps a provider mi reálne dá 5 Mbps a bude tvrdiť, že veď to je agregácia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru