Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochrana pred bleskom, tieneny kabel vs dvojlinka

Ahoj,

napisem to tu, myslim, ze sa to viac hodi ako do kutilskej.

Mozno mate nektori skusenosti s tahanim TP kablov na internet po strechach a pod.

Po burke (predpokladam, ze je to tym lebo som na to dosiel az po par dnoch) mi nekomunikuje regulator(izbovy termostat) s plynovym kotlom. Zatial neviem co presne je vadne, lebo obe veci sa tvaria ok, akurat spolu nekomunikuju, ale to nie je podstatne pre tuto otazku.

Navzajom je to prepojene klasickou dvojlinkou lanko o priereze cca 0,75. Tiez je takymto kablom napojene vonkajsie cidlo do kotla aj vnutorne cidlo do regulatora.

Otazka znie, je tieneny TP kabel odolnejsi voci naindukovaniu prepatia z nejakych bocnych vybojov pri burke a pod? Ma zmysel vymena klasickej dvojlinky za takyto kabel? Ak ano, malo by byt tienenie uzemnene na jednom konci kabla?

Předmět Autor Datum
Teoreticky ano, ale v praxi sa mi to zatial nepotvrdilo, takze pouzivam uz takmer vsade len netienen…
fleg 05.09.2016 10:40
fleg
Diky za odpoved. A bleskoistky v praxi pouzivas? Ak ano ake? Ako ich zapajas? Ja budem potrebovat l…
Palos2 05.09.2016 11:45
Palos2
Uz nepouzivam, mam ich nasadenych par, kedze hlavnu sajtu mam na okraji mesta na 12p baraku, takze s… poslední
fleg 05.09.2016 12:54
fleg

Teoreticky ano, ale v praxi sa mi to zatial nepotvrdilo, takze pouzivam uz takmer vsade len netienene kable, aj ked toto ber s rezervou lebo ostatni ma za taketo tvrdenia zozeru.
Bleskoistka ako ochrana proti prepatiu ano, ako ochrana proti blesku blbost, pred bleskom sa neuchranis.
Asi by som siel do toho tieneneho kabla (nezabudnut uzemnit) a pre istotu tam dal bleskoistku...to ja maximum, co za rozumny peniaz asi mozes urobit.

Diky za odpoved.

A bleskoistky v praxi pouzivas? Ak ano ake? Ako ich zapajas? Ja budem potrebovat len dva droty, takze by som pouzil 2 pary na jednu linku a zvysne 2 pary na druhu. Ale ako sa zapaja ta bleskoistka nemam zatial predstavu, ci je to na oboch koncoch, ci len na jednom...

Tu som nasiel nejake

http://www.tme.eu/sk/katalog/bleskoistky_100400/#i d_category=100400&s_field=artykul&s_order=ASC&visi ble_params=2%2C290%2C10%2C118%2C293%2C296%2C46%2C2 3%2C117%2C42

Pouzivas to iste, alebo to robis nejako inak?

Uz nepouzivam, mam ich nasadenych par, kedze hlavnu sajtu mam na okraji mesta na 12p baraku, takze sanca na blesk je pomerne velka. Za 15 rokov mi tam vsak neodislo ani jedno radio.
Naopak mam bod na 4p bytovke, vsade inde vyssie budovy, 12 rokov klud a potom co som nasadil UBNT mi tam uz scipol jeden Mikrotik ako router a 3xUBNT (raz radiova cast, raz ethernet, raz odisiel zdroj). Vzdy tak, ze zariadenie slo a odpalene bola len nejaka sucast (vacsinou ethernet).
To su veci medzi nebom a zemou.
AK pouzijes TP kabel, tak bleskoistky pre TP su uz hotove, len to zapojis, uzemnis. Staci jedna na spoj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru