Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Compaq cq60 Zapnutí SATA

Ahoj,

prosím o radu, jak zapnout SATA v mém notebooku. Ve správce zařízení mi to ukazuje 2x ATA Channel 0; 2x ATA Channel 1 a 2x PCI Standardní dvoukanálový řadič IDE Mám v plánu výměnu současného HDD za SSD disk, myslím, že by to mohlo trochu zrychlit. Při poslední přeinstalaci jsem nic v biosu nenstavovoval, nebylo třeba a hlavně jsem si myslel, že notebook, který má řadič SATA II, má HDD Western Digital Scorpio Blue 250GB SATA II, byl původně koupený s Windows Vista a instaluju mu Windows 7 bude automaticky detekovat SATA jako SATA, ne jako ATA a nebude nutné doinstalovat nějaké ovladače. Ale teď vidím, že to tak jednoduché nebude. Poradíte mi prosím, kde to v biosu nastavit? Jde to vůbec někde v biosu zapnout? Nikde jsem tam nic takového nenašel. Samozřejmě to přenastavím až těsně před přeinstalací systému, četl jsem tu rady ohledně AHCI a SATA a je mi jasné, že by mi systém nenaběhl, kdybych to přenastavil teď.

Moc děkuju za každou radu.

Předmět Autor Datum
Tohle radí jejich expert.
karel 21.09.2016 20:31
karel
Děkuji za odpověď. Pokud jsem to dobře pochopil, tak v Biosu opravdu žádná možnost nastavení není a… poslední
Lukáš01 21.09.2016 22:51
Lukáš01
Trocha si pletes nazvy. Protokol ATA (Advanced Technology Attachment) ma verziu Parallel (vrátane sk…
Jufo 21.09.2016 21:14
Jufo
Děkuji za odpovědi. Ve správci zařízení to ukazuje jen Řadiče IDE ATA/ATAPI, myslím, že by tam někde…
Lukáš01 21.09.2016 22:41
Lukáš01

Děkuji za odpověď. Pokud jsem to dobře pochopil, tak v Biosu opravdu žádná možnost nastavení není a po nainstalování systému, bude třeba doinstalovat příslušné ovladače a provést změnu v registru. Procesor ani chipset nejsou moc dobré, aby bylo možné využít plných schopností SSD, ale fungovat by to mělo a možná o něco rychleji, než v IDE modu, ve kterém mi to běží teď. A o to mi jde především.

Trocha si pletes nazvy. Protokol ATA (Advanced Technology Attachment) ma verziu Parallel (vrátane skratiek ako IDE, EIDE, ATAPI a UDMA), ale aj serial SATA.

Existuje ATA Parallel > PATA (IDE, EIDE, ATAPI...) a ATA seriial > SATA.

Takze ATA moze byt PATA (IDE, EIDE, ATAPI), alebo ATA moze byt SATA (Serial Advanced Technology Attachment).
-----------------------------------------------
Nemam Tvoj notebook, ale podla specifikacie z webu mas rozhranie Serial ATA-150 (ziadne PATA).
T.j. SATA I

SATA I (revision 1.x) interface, formally known as SATA 1.5Gb/s, is the first generation SATA interface running at 1.5 Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 150MB/s.

SATA II (revision 2.x) interface, formally known as SATA 3Gb/s, is a second generation SATA interface running at 3.0 Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 300MB/s.

SATA III (revision 3.x) interface, formally known as SATA 6Gb/s, is a third generation SATA interface running at 6.0Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 600MB/s. This interface is backwards compatible with SATA 3 Gb/s interface.

Děkuji za odpovědi. Ve správci zařízení to ukazuje jen Řadiče IDE ATA/ATAPI, myslím, že by tam někde mělo být zmíněno SATA nebo Serial ATA, nebo něco takového, ale je tam jen, to Řadiče IDE ATA/ATAPI. Notebook má 100% SATA II. (specifikace výrobce). Jde mi především o to, aby to bylo o něco málo rychlejší. Předpokládám, že v IDE modu bude SSD, nebo i SSHD disk pracovat o něco pomaleji, než v AHCI. Chápu, že konkrétně na mém notebooku to nebude nijak velký rozdíl, kvůli procesoru a chipsetu, ale i to málo, je aspoň něco a budu rád za to. Rychlost současného HDD WD2500 BEVT se současným nastavením ukazuje cca 33 MB/s. Myslím, že výměna disku by snad trochu pomohla a notebook bude o něco málo rychlejší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru