Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smartphone - Gps, A-GPS navigace pomoc

Ahoj, pořídil jsem si smartphone kvůli navigaci

Mobil disponuje funkcí nazvanou A-GPS

Když jsem si pročítal informace nabyl jsem dojmu že pokud není k dispozici připojení k internetu tak se A-GPS "přepne" automaticky na GPS a takto určí polohu

Musí mobil mít funkci GPS zvlášť, respektive zahrnuje A-GPS obyčejnou GPS?

To A-GPS nejspíš nefunguje, stáhl jsem si google mapy offline, a jsem odpojený od dat (mobilního připojení k netu) a pokud na offline google mapě zmáčknu tlačítko pro určení polohy nic se neděje, polohu to neurčí.

Přitom sám google maps mi v dialogovém okně nabídne že chce změnit nastavení aby se poloha určila za pomocí GPS.

OS mobilu je android 5.1 a používam aplikaci google maps

Prosím poraďte jak to zprovoznit, jednoduše když to shrnu potřebuju na offline mapách určit polohu kde se nacházím. Kvůli tomu jsem si pořídil smartphone a zrovna tohle nefunguje :-(

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
aGPS je funkce, která může fungovat dvěma způsoby. V každém případě je důležitá funkce stažení efeme… nový
czcharlie 28.09.2016 23:29
czcharlie
Ovšem pro funkci GPS je nezbytný příjem signálu ze satelitů, přičemž k odstínění příjmu stačí docela… nový
czcharlie 28.09.2016 23:33
czcharlie
Podstatne uz bylo receno, jen dodam, ze kdekdo rika A-GPS kde cemu a to vcetne vyrobcu telefonu, tak… poslední
RedMaX 28.09.2016 23:40
RedMaX

aGPS je funkce, která může fungovat dvěma způsoby. V každém případě je důležitá funkce stažení efemerid, které se vysílají ze satelitů každých 30 s rychlostí 50 bit/s, tedy rychlostí ne zrovna závratnou. Když se navíc podaří GPS zapnout v 31. vteřině může se stát, že první použitelná data budou k dispozici třeba až za 1 minutu. Efemeridy jsou při tom pro určení polohy nezbytné. Dále satelity vysílají almanach - jakousi mapu satelitů, její stažení trvá cca 12 - 13 minut. Almanach sice není pro určení polohy nezbytně nutný, ale významně urychlí fix. Zároveň ovšem obsahuje data o stavu ionosféry a ta jsou již zásadní pro přesnost výpočtu polohy. aGPS všechna tato data získá nesrovnatelně rychleji z internetu ať již prostřednictvím datového připojení nebo přes wifi. Takže zásadní funkcí aGPS je urychlit fix a zvýšit přesnost určení polohy krátce po zapnutí.
V některých zařízeních, především ve fotoaparátech, může aGPS vypočítávat polohu z uložených dat NMEA až dodatečně po připojení přístroje k síti pomocí serveru takže vlastní přístroj není zatěžován výpočtem, který vyžaduje výkonný procesor s velkou spotřebou. Tato funkce aGPS ovšem vůbec není běžná.

Ovšem pro funkci GPS je nezbytný příjem signálu ze satelitů, přičemž k odstínění příjmu stačí docela málo - listnaté stromy zvlášť po dešti, signál není uvnitř budov, v autě způsobují problémy pokovená skla atd. Takže shrnuto - přijímač GPS nemusí dokázat fixovat signál na okně, v každém případě pro zkoušení je potřeba volný prostor s ničím nezakrytým výhledem na oblohu.

Podstatne uz bylo receno, jen dodam, ze kdekdo rika A-GPS kde cemu a to vcetne vyrobcu telefonu, takze je docela mozne ze na tvem prisne strezenem a zcela utajovanem modelu telefonu neznameho vyrobce vubec GPS neni a je tam treba jen chytani polohy pres datovou sit, coz vyrobce telefonu pojmenoval nepresne A-GPS, to se obcas stava.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru