Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna ventilátoru zdroje

Ahoj, potřeboval bych poradit:
Kvůli nadměrnému hluku při hraní jsem vyměnil větrák ve zdroji Seasonic SS-500ET-F3 500W. Byl tam větrák ADDA AD1212MB-A70GL (12v, 0.33 A, 2050rpm, 80 CFM).

Vyměnil jsem ho za Arctic F12 (12v, 0.24A, 1350rpm, 74 CFM - tolik uvádí výrobce na stránkách, u českých prodejců a v testech jsem nacházel spíš něco okolo 50-60 CFM).

Jsem si vědom toho, že větrák běží na nižší otáčky a má nižší průtok vzduchu než ten původní ale zdroj mám ve skříni dole a tedy netahá teplý vzduch ze skříně.
Problém je ale tento: po zapnutí PC se větrák trochu rozběhne ale po pár sekundách se zastaví a při běžném chodu (win, videa, internet) vůbec neběží. Rozběhne se až když spustím nějakou náročnější aplikaci (např. 3D hru) a když jí pak vypnu a přejdu zas k běžnému chodu tak se točí na nízké otáčky. Starý větrák běžel na nízké otáčky už od startu PC i když jsem před tím nespustil žádnou náročnější appku.
Co se týče elektroniky tak jsem laik, ale pochopil jsem, že zdroj má nějaké teplotní čidlo, které ovládá volty, které pak pouští do větráku a ovládá tak jeho otáčky. Také vím, že každý větrák má nějakou hladinu, při které se teprve rozběhne ale po rozběhnutí pak dokáže běžet i při nižším napětí.

Moje otázka zní: je možné používat počítač v tomto stavu, tedy mít zdroj jaksi pasivní při běžném chodu/idle, s aktivním chlazením v zátěži? Nebo hrozí, že se tam něco přehřeje, nebo mi to odpálí nějaké komponenty? Případně, je možné nějak jednoduše (zvládnu něco připájet atd.) zajistit aby ten ventilátor běžel i bez vytížení zdroje (abych nemusel při každém startu počítače nejdřív pouštět hru nebo benchmark )?

Snad jsem svůj problém popsal pochopitelně a děkuju za všechny případné odpovědi.

Předmět Autor Datum
AK sa nový vetrák pri tom istom napätí točí pomalšie ako starý, je logické že pri napätí pri ktorom…
sakraforte 04.10.2016 19:42
sakraforte
Ne nech ho tam, a zapoj ho do základní desky. Takhle pojede pořád, a mužeš ho řídít klidně ručně. Má…
jezekhifi 04.10.2016 20:26
jezekhifi
Dík za odpověď, přesně takhle to udělám. Nevím proč mě to nenapadlo už dávno. Co se týče toho plasto…
EggManCZ 05.10.2016 11:01
EggManCZ
viz. jezekhifi tyhle Arctic F12 se obvykle nedokazi roztocit nekde okolo 450ot. nekdy o neco mene,…
RedMaX 04.10.2016 20:48
RedMaX
Dík za odpověď. K tomuhle jsem dospěl taky, ale když jsem tu F12 zkoušel ve skříni, tak se roztočila…
EggManCZ 05.10.2016 11:05
EggManCZ
Koupil jsem větrák - stejný průměr, proud, napětí, průtok vzduchu. Byl to 3pin. Původní měl 2žilkový… poslední
windowsáč 05.10.2016 17:52
windowsáč

Ne nech ho tam, a zapoj ho do základní desky. Takhle pojede pořád, a mužeš ho řídít klidně ručně.
Mám ho sám ve zdroji, jede naplno, a je mnohem tižší než ta uřvaná Adda. Jinak doporučuji odstranit ten plastový nesmysl co překrývá vrtuly přes pulku. Jo já mám Seasonic S12II 620.

viz. jezekhifi

tyhle Arctic F12 se obvykle nedokazi roztocit nekde okolo 450ot. nekdy o neco mene, nekdy vice, takze bych to videl tak nekde na 5V respektive tomu odpovidajicimu proudu, takze je klidne mozny, ze tam zdroj dava bez zateze min a vetrak to neroztoci, proto asi jedinna moznost to zapojit do desky a zregulovat si to sam.

Dík za odpověď. K tomuhle jsem dospěl taky, ale když jsem tu F12 zkoušel ve skříni, tak se roztočila i z 5V redukce z molexu na kterou jsem ještě přidal zpomalovací redukci s 33R rezistorem. Z toho jsem usoudil, že to ve zdroji musí fungovat.. a ono ne :D Takže to vyvedu do mobo a regulovat budu SpeedFanem

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru