Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux: AMD NVidia Wayland Mir

Zdar,
jsem se doslechl, ze AMD nepodporuje Mir v Ubuntu. Tak jsem trochu patral a primo v ovladacich NVidie je ve FAQ, jak to rozchodit pod Waylandem a Mirem, zatimco u AMD se mluvi jen o Waylandu a o Miru ani slovo.

Pak jsem se na netu docetl, ze snad Nvidia podporuje obe budouci graficka prostredi, zatimco AMD prislibila RedHatu jen Wayland a ze snad je Canonical stale presvedcuje i o Miru, ale proste zatim zadna dohoda nepadla.

Je to pravda?

Ja ze porad spekuluju nad tou grafikou, jestli koupit NVidii nebo AMD a jestli je to pravda, tak ja jsem priznivec Ubuntu s Unity, tudiz asi za dva roky az vyjde dalsi Ubuntu 18.04 LTS, kdy ma bejt vychozi uz Mir, tak budu potrebovat kompatibilni grafiku, tudiz to chapu tak, ze vubec na vyber nemam a poridit musim NVidii.

Tak jestli uvazuju spravne?

Předmět Autor Datum
jenom se zkusim parkrat preunout dopredu, protoze sem linuxaci, ktery by mohli vedet, porad nechodej…
Redmarx N 19.10.2016 07:59
Redmarx N
Mir je vyvíjen pouze Canonicalem a pravěpodobně šlo o to, nechat si částečně zafinancovat vývoj od H…
touchwood 19.10.2016 13:24
touchwood
Problem je pry v tom, ze X-ka, Wayland a Mir potrebuji mit separatne napsane ovladace pro grafiku.…
Redmarx N 19.10.2016 13:51
Redmarx N
Pokud budou překlápět ovladače z jádra, nevidím zásadní problém - pro AMD to jsou primární drivery (…
touchwood 19.10.2016 19:00
touchwood
Ano, s vyjimkou situace, kdy chces na domacim PC hrat pod Ubuntu hry a potrebujes uzavreny driver, k…
RedMaX 19.10.2016 20:06
RedMaX
OT: pokud je mo známo, AMDGPU podporuje 3D nativně. Uzavřený driver FGLRX (opět: pokud je mi známo)… poslední
touchwood 20.10.2016 09:39
touchwood

Problem je pry v tom, ze X-ka, Wayland a Mir potrebuji mit separatne napsane ovladace pro grafiku.

Spousta lidi v linuxu se priklonila na stranu Waylandu a ze budou psat ovladace jen pro X-ka a Wayland, jedinne NVidia slibila i Mir.

Takze Canonical muze a asi bude muset preklopit do Miru jen open-source ovladace jako je Nouveau a Amd gpu a i Intel, kterej snad taky nechce delat podporu pro Mir.

Jenze problemem jsou uzavrene ovladace pro 3D vyuziti treba ve hrach. Tady je jasne, ze NVidia hned od zacatku dela i Mir, ale AMD ne a prej jsem mezitim vypatral, ze se zatim ani nechystaji, takze co ja vim, jestli budou, ve vysledku jsem tu snil o RX480 a nakonec to radeji pojistim a budu nucen jit do GTX1060.
Jsem mezitim co jsem sem dal ten dotaz pracne hledal na netu a myslim, ze je to jasne. :-/

Ano, s vyjimkou situace, kdy chces na domacim PC hrat pod Ubuntu hry a potrebujes uzavreny driver, ktery dost mozna u AMD pro Mir nebude.

Znacim vyreseno, nasbiral jsem po netu dost informaci a ikdyz mam jeste cas nez budu porizovat GK, jsem uz rozhodnuty pro NVidii.

Kazdopadne diky za prispevky k tematu. Myslim, ze vlakno muze byt i inspiraci pro dalsi uzivatele, kteri se budou rozhodovat pri porizovani GK a zaroven jsou fanousci Ubuntu. :-)

OT: pokud je mo známo, AMDGPU podporuje 3D nativně. Uzavřený driver FGLRX (opět: pokud je mi známo) už nové karty podporovat nebude, takže třeba RX480 budeš muset provozovat přes AMDGPU-PRO do doby, než bude tento driver zahrnut přímo do AMDGPU/jádra - což se ale dá za 2 roky očekávat...

Prostě a jasně: já v tom žádný problém nevidím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru