Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdělení disku

trocha banalna otazka--kupil som novy hdd rozdelil som si ho na dve partitie a chcem sa opytat prva cast ma byt ako primarna a druha logicka??,na prvu cast chcem nainstalovat win dakujem za odpoved.
Změna předmětu, původně: hdd (mif)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nástroji m$ tuším nejde vytvořit více než 4 samostatné oblasti, navíc starší verze dos/win9x mají po…
lední brtník 18.06.2007 14:50
lední brtník
Dovolil bych si pár věcí opravit: jako aktivní oddíl (z kterýho se zavádí OS) musí být označen i teh…
Pavel 18.06.2007 22:45
Pavel
vím, trochu jsem zjednodušoval aktivní partition pro jediný instalovaný os: ale tehdy nenastane konf… poslední
lední brtník 19.06.2007 01:17
lední brtník

nástroji m$ tuším nejde vytvořit více než 4 samostatné oblasti, navíc starší verze dos/win9x mají potíže s více primárními oddíly.
primární oddíl bývá ten, kde bude operační systém.
pokud je jich víc, musí být jeden z nich označen jako aktivní, může v něm být jen nějaký bootovací manažer pro výběr z více systémů.
pro datové disky ze kterých se nebootuje se proto nechávaly logické disky - je to speciální extended obálka, s prostorem rozkouskovaným na další max. 4 logické disky.

v době win xp už všechna stará omezení neplatí. pokud díky použitému systému ntfs člověk nepotřebuje kompatibilitu se starými systémy, nechá to na nástroji co se mu stará o první rozdělení disků. určím jen velikost primárního oddílu pro systém (zhruba 15-20gb, ntfs), zbytek místa nechám pro data (ntfs kvůli právům a souborům >4gb, o typ logický/primární se nestarám).

vím, trochu jsem zjednodušoval
aktivní partition pro jediný instalovaný os: ale tehdy nenastane konflikt, že by další os označil "active" sebe, proto dělám že se o něj netřeba starat.
extended: ms asi dodnes ne, a i jinými staršími win-nástroji se nepovede udělat více než 4 log disky - že by vnořené extended? no potěš.

diskové nástroje acronis pro jistotu nezobrazují obálku - extended oddíl, který je sám o sobě taky primární, aby nebyl uživatel zmaten (pqmagic nebo paragon manager to vypisují). acronis (true image) zná totiž své uživatele, a tak jim radši pojmenovává písmeny i ntfs disky zhruba jako ve windows, kdežto třeba boot-ghost opísmenkuje podle verze command.comu až souborový systém do kterého vidí - a pak si lidi vesele přepisují nesprávné disky.

ale to už je střední dívčí, v podstatě stačila jen kurtova odpověď.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru