Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Inštalácia Windows 8.1 na zmazaný disk s Windows

Windows 10 počas návratu na továrenské nastavenia poškodil "továrenskú" oblasť disku a nie je možné dostať sa k možnosti spustenie továrenského čistenia notebooku. Jednoducho, nie je možné inštalovať Windows z oblasti disku na to určenej.

Aktuálna kópia Windows bola počas toho poškodená, čistiaci proces zamrzol a nie je možné spustiť Windows. Dokola sa reštartuje.

Je teda potrebné nainštalovať Windows z DVD. Notebook ako píšem vyššie obsahoval OEM verziu Windows. Moja otázka je, či si inštalačka túto skutočnosť overí alebo či bude požadovať sériové číslo kópie Windows pri inštalácii?

Ak ho bude požadovať, dá sa nejako zistiť pokiaľ sa v počítači nedá dostať do Windows? Prípadne máte nejaké rady čo v tomto prípade robiť? Samozrejme okrem reklamácie, ktorá by to riešila. Dotyčný to nikam nechce posielať, nakoľko to bolo kúpené cez internet a zbytočne by sa riskovala doprava a stratil mesiac času.

Předmět Autor Datum
Aktivačný klúč má v BIOSu, stačí nainštalovať patričnú verzi.
Mlocik97 12.11.2016 18:34
Mlocik97
Inštalačku stiahneš z microsoft stránky, môžeš z nej vyrobiť bootovacie dvd alebo usb kľúč. Nič viac…
čitateľ 12.11.2016 18:35
čitateľ
Označím za vyriešené, ale ešte by som prosil vysvetliť jednu vec. Ak som dal čistá inštalácia, tak m…
msx. 15.11.2016 00:25
msx.
Ani ja tomu nerozumiem, no. Ale od istého času existuje ďalší typ štrukturovania disku GPT, dovtedy…
čitateľ 15.11.2016 04:55
čitateľ
GPT je typ tabulky oddielov. Aj ked odstranis oddiel tak tabulka oddielov tam furt je. Ked to bolo r…
MM.. 15.11.2016 05:29
MM..
pro změnu typu disku je nutno zrušit všechny oddíly, i ty 300mb kousky, které uživatel nechce vidět… poslední
lední brtník 15.11.2016 07:28
lední brtník

Inštalačku stiahneš z microsoft stránky, môžeš z nej vyrobiť bootovacie dvd alebo usb kľúč. Nič viac netreba, windpws kľúč je uložený napevno v nb, overenie prejde automaticky. Takže aj ten disk už môžeš nanovo podeliť, a zrejme vyhodiť tú pôvodnú recovery partíciu..

Označím za vyriešené, ale ešte by som prosil vysvetliť jednu vec. Ak som dal čistá inštalácia, tak mi stále písalo, že inštalovať sa dá len do GPT oddielu, ktorý som nevedel vytvoriť. Skúsil som potom asi na 4. pokus inováciu a vtedy sa to nainštalovalo. Celkom tomu nerozumiem, keďže bol odstránený oddiel na disku a v podstate sa jednalo o čistú inštaláciu. Pod pojmom inovácia by som očakával prepis starého existujúceho systému. Toto bolo ale na prázdny nerozdelený disk. Za vyriešené označím až potom, aby si moju otázku ešte niekto prečítal.

Ani ja tomu nerozumiem, no. Ale od istého času existuje ďalší typ štrukturovania disku GPT, dovtedy bol MBR. Zmazaním všetkých oddielov sa typ nezmenil. A z nejakého dôvodu, platí hlavne u nových počítačov s uefi, sa rozhodol inštalovať na taký typ disku.
Vytvorenie tej úvodnej štruktúry disku sa označuje ako inicializácia. Tento krok ale mohla/mala ponúknuť inštalačka.

GPT je typ tabulky oddielov. Aj ked odstranis oddiel tak tabulka oddielov tam furt je. Ked to bolo rozdelene starym sposobom, tak MS sa nechce nainstalit ak bootujes instalacku (a teda aj buduci windows) v uefi mode. Mal si instalacku nabootovat v legacy mode alebo zmazat ten disk kompletne vcetne sektorov 0 az neviemkolko (garantovane staci prve 1% v killdisku)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru