Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přehřívání grafiky(asi)

Zdravím,
po dlouhé době jsem oprášil starého hitmana blood money, nicméně vyskytnul se mi docela nečekaný problém. Hned když jsem hru zapnul, tak jsem si všimnul jistého klesání fps, vypnul jsem tedy vertikální synchronizaci a pak už to bylo v pořádku, nicméně i tak jsem cítil, že hra nejede úplně plynule. Ale nezabýval jsem se tím. Pro pořádek, hru jsem hrál před pěti lety na stejné sestavě na maximální detaily a byla naprosto bez problému. Než pravděpodobné nižší fps, než tehdy před pěti lety, mě spíše trápí to, že za minulý týden se mi snad třikrát stalo, že třeba po 2 hodinách hraní zčernala obrazovka s nápisem no signal detected, zásek počítače (i zvuk se seknul) a jediná možnost byla počítač vypnout dlouhým podržením tlačítka spuštění. Ani restartovat jej nebylo možné. Z těchto okolností mi vyplývá, že karta zkrátka přestane komunikovat a hádám, že právě kvůli teplotě. V zátěži jsem ji sice neměřil, ale teplota v klidu, kdy na počítači vůbec nic nedělám, se pohybuje kolem 65°C, zatímco ostatní komponenty kolem 40, procesor 45°C..

Vlastně, těžko říct jestli to dělá ta teplota, je to jen můj odhad, pokud by to totiž dělala ta teplota, tak jak je potom možné, že na sestavě, na které jsem byl dříve schopen hrát hry jako GTA IV, Deus Ex 3 nebo dokonce i Hitman Absolution (téměř vše na vysoké detaily), se takový problém neobjevil. Ve zkratce, jak je možné, že deset let stará hra dokáže dělat problémy tohoto rázu? Tuším, že i při hraní AC Brotherhood se mi občas vyskytlo něco takového, ne ovšem v takové míře, tudíž jsem tomu nevěnoval takovou pozornost. Počítač jsem od prachu čistil nedávno, avšak nutno podotknout, že právě chlazení na grafice vždycky stálo za starou bačkoru a již v minulosti jsem s tím řešil nějaké problémy.

Sestava: Windows 7 64bit
CPU: AMD Phenom II X4 945 3 GHz
RAM: 4 GB
GPU: MSI R5750-MD1G ( msi-r5750-md1g-d163257.htm ), ovladače samozřejmě aktuální
Zdroj: 600W Jersey (žádná sláva, ale doposud problém nebyl)

Sestava je stará 6 let, tak mě ještě napadá odcházející zdroj, pak bych si ovšem nedokázal vysvětlit ten pokles fps... Ještě bych mohl dodat, že třeba i hry jako Skyrim nebo AC Brotherhood mi v této době také nejdou úplně plynule, nebo spíš cítím nějaké to snížení fps oproti dřívějšku. Jediná změna, která se od té doby udála je ta, že dřív jsem jel na win 7 32 bit.... Napadá prosím někoho něco? Grafika nebo zdroj? Špatný chlazení? Čím je způsobené to fps a hlavně ty pády u hitmana? Předem děkuju za každou odpověď..

Předmět Autor Datum
Tak změř teploty při zátěži. Použij program, který si pamatuje nejvyšší dosaženou teplotu.
Fair-Play 15.11.2016 14:19
Fair-Play
V zátěži jsem ji sice neměřil Ale to je celkom skoda, na tvojom mieste by som sa radsej na tie tepl…
blue5 15.11.2016 14:21
blue5
A jak je chlazená ta tajná skříň? "600W Jersey" tak to bych se bál i jen zapnout do rozvodné sítě nn…
ms 15.11.2016 14:46
ms
Po půl hodině hraní hitmana byla maximální naměřená teplota 104°C, vyšší se neobjevila ani po hodině…
MK97 15.11.2016 16:01
MK97
... Větrák tam mám akorát na procesoru, grafice a zdroji,... Vzadu na skříni není nic? Pokud ne, ur…
Zdenál 16.11.2016 10:24
Zdenál
Nenapadá ještě někoho něco, v čem tkví problém?
MK97 16.11.2016 09:41
MK97
Po půl hodině hraní hitmana byla maximální naměřená teplota 104°C CHLAZENÍ! Tak dlouhé ruce a bulvy…
ms 16.11.2016 09:49
ms
Takže to je přehřívání, seženu na tu grafiku něco lepšího a budu to dál sledovat a pak uvidím co dál…
MK97 16.11.2016 10:16
MK97
Ale to není o tom "sehnat" něco na grafickou kartu, ale vyřešit proudění tekutiny v tajné skříni! Zv… poslední
ms 16.11.2016 10:32
ms

Po půl hodině hraní hitmana byla maximální naměřená teplota 104°C, vyšší se neobjevila ani po hodině, když jsem to vypnul, tak tam byla teplota 77°C, postupně klesá.

Asi úplně nerozumím, ale co se týká chlazení, tak ostatní teploty, nemluvím-li o grafice, jsou v normě, co tím naznačuješ? Větrák tam mám akorát na procesoru, grafice a zdroji, jestli se ptáš na tohle..

... Větrák tam mám akorát na procesoru, grafice a zdroji,...

Vzadu na skříni není nic? Pokud ne, urychleně to naprav! Takhle se hromadí teplý vzduch uvnitř skříně a větrák na zdroji ho nestačí vyfoukat. V takovým případě by Ti zřejmě nepomohl ani lepší chladič na grafiku.
Stačí udělat jednoduchý test - oddělej bočnici ze skříně a změř teploty při zátěži v takovém stavu. Pokud budou teploty rozumné, pomůže tomu opravdu ten větrák vzadu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru