Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uvolněný chladič na severním můstku EPoX 8K9A2+

Nějak se to v novém roce všechno sype, O2 mi samovolně přehodil ADSL na VDSL a již skoro týden to není schopen opravit, (asi) ze Seznamu jsem chytil nějaký malware a dnes jsem zjistil, že ve fakturačním PC se uvolnil chladič s ventilátorem ze severního můstku na desce EPoX 8K9A2+. Naštěstí se nic nezkratovalo a chladič i s ventilátorem ležel na grafické kartě přidržován kabelem. Zjistil jsem, ze původně byl nacvakly na 2 očka, z kterých se jedno vytáhlo z MB.

Mám 2 možností - zkusit to bez chladiče nebo to očko vlepit sekundovým lepidlem zpět do desky a doufám, že to bude držet a že to přitom celé nezasviním lepidlem. Co z toho doporučíte a jaká jsou rizika? Může NB VIA Apollo KT400 dočasně/trvale běžet bez chladiče? Nehrozí při lepení poškození MB sekundovým lepidlem?

Na http://www.svethardware.cz/recenze-epox-8k9a2-via- apollo-kt400-stale-zije/7970 je vidět celá deska i detail severního můstku s očky k uchycení chladiče.

Předmět Autor Datum
očka normálně propájej zpátky.
touchwood 09.01.2017 15:33
touchwood
Tak na nějaké složitější pájení nemám vybavení ani zkušenosti, maximálně tak připájet nějaký větší k…
jege 09.01.2017 15:47
jege
tohle je naopak pohodové pájení, které zvládneš i s trafopáječkou (jen ji spouštěj v dostatečné vzdá…
touchwood 09.01.2017 16:10
touchwood
Tak má páječka je kovová tyčka o průměru 0.5 cm, tou to asi fakt nepůjde ... :-)
jege 09.01.2017 16:13
jege
Zatím nouzově opraveno, zjistil jsem, že chladič celkem dobře drží i jenom na pastě, ovšem PC musí b… poslední
jege 09.01.2017 16:49
jege

Tak na nějaké složitější pájení nemám vybavení ani zkušenosti, maximálně tak připájet nějaký větší konektor. Navíc tady by se asi musel rozdělat celý PC a pájet to ze zadní strany, na což si také moc netroufám. Pokud by to šlo aspoň dočasně provozovat bez chladiče a třeba to nějak kontrolovat, tak bych to preferoval, jelikož stejné plánují daný PC brzo vyměnit.

Zatím nouzově opraveno, zjistil jsem, že chladič celkem dobře drží i jenom na pastě, ovšem PC musí být horizontálně, aby nepadal vlastní váhou. Už to začíná byt celkem humus, vertikální miditower na boku a Internet z mobilního hotspotu připojený přes repeator (díky Bohu, že má Ethernet výstup) ....

Potřeboval bych ještě nějaký jednoduchý prográmek, který by dokázal kontrolovat teplotu severního můstku, pokud KT400 a EPoX 8K9A2+ něco takového dokáže, ale asi ne, jelikož to má jenom dvoužilový napájecí kabel ...

Edit: Tak SiSoftware Sandra, který tam již byl, ukazuje Board Temperature 28C a CPU Temperature 44C. Co je ten Board Temperature? Může to být severní můstek nebo to má čidlo ještě někde jinde?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru