Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem uchování dat na fyzickém zařízení

rozhodne pouzit minimalne dva disky (idealne ruzne, z ruznych serii, aby neodesly naraz na podobnou chybu). K souborum udelat a ulozit kontrolni soucty a cas od casu je s nima porovnat (jestli se to potichu nekazi zevnitr - jako castecne necitelne soubory, spatne bity v nich ...).

Ty dva disky by nemely byt naraz zapojene v jednom pocitaci (protoze pokud by ten pocitac byl nakazeny, nebo proste "zacal blbnout", tak ti muze odpalit oba naraz - nebo jen ty soubory smazat/prepsat/zasifrovat) , (idealne by nemely byt zapojene nikdy v tu samou chvili, protoze pak staci jedna napetova spicka v siti a odpali ti oba), kontrolni soucty souboru uchovavat jak na prislusnem disku, tak z obou na normalnim pocitaci, at vis, co kde mas.

Zalohovat tak, ze nejdriv na PC spoctes kontrolni soucty novych souboru a ulozis si je, pak pripojis prvni disk, zkontrolujes soucty na nem, zda sedi na soubory a na ulozene soucty (cili zda je zaloha OK), pak teprve na nej nahrat ty nove soubory a nechat spocitat kontrolni soucty vseho na nem (a ulozit to na nem), pak tento ulozeny soubor nahrat na PC a porovnat, zda ma stejne soucty jako sjednoceni stareho kontrolniho souboru a kontrolniho souboru tech novinek z PC. Pokud to sedi, tak disk odpojit, bezpecne ulozit a zopakovat proceduru s tim druhym. Pokud neco nesedne, na druhy disk ani nepomyslet, dokud nevyresis pricinu. (V pripade viru nejdriv preformatovat a preinstalovat PC, nejaky antivir a "ochrana" nestaci).

Zaroven prez ty kontrolni soucty muzes porovnat obsah tech disku, zda je stejny a nekde se ti nerozchazi.

Jakmile nesedne nejaka kontrola, koupit dalsi disk a zazalohovat na nej vse z toho druheho, kde to sedi.

Ten "poskozeny" preformatovat a pouzivat na docasne veci, dokud neodejde nejak vyrazneji (To ze si pri preformatovani odmapuje poskozene sektory mimo dosah neznamena, ze je opravil, znamena to jen, ze ackoli se jiz zacina kazit, tak jeste nejakou dobu muze rozumne fungovat).

Samozrejme je lepsi mit ty disky tri, pokud ti jeden odejde, tak druhy vezmes jako zalohu pro kopirovani na novy a treti je v bezpeci, to same pokud potkas vir ci jiny problem. Jinak v pripade obnovy musis porusit zasadu, ze ty dva disky nesmi byt naraz v jednom pocitaci a tudiz riskujes.

Prechod na novou technologii (PATA - SATA napriklad) delat po jednotlivych discich, pokazde na novem udelat plnou kontrolu kontrolnich souctu (nebo jeste lepe jejich generovani) a starou generaci mit jeste nejakou dobu ulozenou, kdyby se s novou generaci vyskytly problemy (treba SSD disky v prvnich generacich moc spolehlive nebyly a ani ted nejsou IMHO schopne udrzet spolehlive data v radu let bez obcasneho pripojeni a refreshe. Nebo uz mozna jsou, ale stejne jim neverim. O jejich cene samozrejme ani nemluve, HDD je porad vyrazne levnejsi a jako velkokapacitni medium tu s nami jeste zustane dlouho. O magnetickych paskach ani nemluvim, to je lety proverena kvalita, ale cenou zcela jinda a narocnosti prace taky, to platit asi nechces).

Vypalena CD/DVD vydrzi s trochou stesti par let a pak odejdou (o tom bych mohl dlouho vypravet, ale rekneme, ze kdyz ti po trech letech potichu odejde tretina CD/DVD ackoli jsi je jen jednou zapsal a jednou pro kontrolu precetl a vse bylo OK a drzel jsi je v suchu a tme a stabilni teplote, tak nebudes zdaleka prvni ani posledni, kdo takto prisel o spoustu nenahraditelnych dat)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny