Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problémy s ovládáním jasu

Hezký večer,

obracím se na vás s prosbou o radu v souvislosti s neovladatelností jasu na Sony Vaio SVE14A2M1EW. Ve zkratce - jas si dělá, co chce. Nemá na to vliv vnější osvětlení, pokud ho snížím nebo zvýším vrátí se na původní hodnotu, která je pokaždé jiná, občas s jasem nejde hnout vůbec. Funkci adaptivního jasu mám vypnutou, i při baterii i při napájení. Zároveň jsem i v hlavním nastavení vypnula možnost, aby jakákoli aplikace mohla ovlivňovat jas, nepomohlo. Problém nastal poté, kdy se mi do počítače nainstaloval W10, které z důvodu neexistujících doplňku pro Vaio nefungovaly, tak jak mají, tak jsem se vrátila do původního stavu (až po více jak 30 dnech) pomocí továrního nastavení. V počítači tedy byly W8, po tom, co mi systém nabídl 8.1 jsem je tedy nainstalovala a na stránkách VAIO jsem stáhla některé ovladače (hlavní problém byl v tom, že počítač šíleně hučel a odvětrával). S tím pravděpodobně vznikl i problém s jasem, nicméně jsem nepřišla na to, který ovladač nebo jeho absence to dělá, tudíž se obracím na vás.

Děkuji moc za případnou pomoc.

Bára

Předmět Autor Datum
A stale to huci? V tom pripade ti nieco vytazuje CPU, zmackni ctrl alt del spravca procesov a pozera…
MM.. 13.02.2017 23:44
MM..
Díky za odpověď. Ten problém s hučením nastal po tý instalaci 8.1, pamatuju si ten problém i cca tři…
barbara.schulz 14.02.2017 00:16
barbara.schulz
Tool od vyrobce nemusi byt nejaka aplikace ktora sa da zakazat vo windows. Treba si to pozriet poria… poslední
MM.. 14.02.2017 00:22
MM..

A stale to huci? V tom pripade ti nieco vytazuje CPU, zmackni ctrl alt del spravca procesov a pozeraj ze co vytazuje.
Inac po recovery (obnovenie na vyrobny stav) klavesou po zapnuti nitebooku nema nic hucat a nemusis tam nic instalovat a vsetko ma dokonale fungovat. Mozes to skusit znova obnovit a potom neinstalovat nic sama.
Jas ti meni urcite bud a) nejaka aplikacia od vyrobcu notebooku, vsetky sa daju odinstalit, alebo b) nieco co sa nastavuje v ovladacoch grafiky, typicky ALS funkcia. Da sa to niekedy aj vypnut v BIOSe.
Skusil by som aj vybrat baterku aj nabijacku na minutu nech sa resetne EC.

P.S. a ak sa pytas na to ze ktory ovladac robi jas, tak je to ovladac grafiky, ale pripadne aj dalsie dodatky od vyrobcu NTB, ak to neurobil cisto cez ACPI (ak vyvojar bol dement).

Díky za odpověď. Ten problém s hučením nastal po tý instalaci 8.1, pamatuju si ten problém i cca tři roky zpátky, když se mi to upgradovalo poprvý, po instalaci nějakýho ovladače, kterej zároveň ovládá grafiku to přestalo (vim to protože, když jsem to odnistalovala v domnění, že tenhle program dělá ty problémy s jasem, tak ten ntb zase začal hrozně foukat.

Ještě k a) když jsem zakázala možnost, aby jakákoli aplikace ovlivňovala jas, to by se mělo vztahovat i na ty výrobce ne? a b) to jsem zapomněla napsat, v ovladačích grafiky jsem automatickou úpravu taky rušila...

Tool od vyrobce nemusi byt nejaka aplikace ktora sa da zakazat vo windows. Treba si to pozriet poriadne, hladat ALS (ambient light sensor) a vypnut. Hladat aj v biose.

Po recovery nema nic hucat. Ked to huci tak niekto nieco urobil blbo, alebo to prave robi windowsupdate, alebo nieco na pozadi. Ctrl-Alt-Del a pozri si spravcu procesov ze kto to vytazuje ked to huci. Netreba k tomu nic instalovat.
mozes skusit preinstalovat ovladace grafiky z sony webu, ale ak to ma switchable graphics tak instalujes ovladace dve, hlavne su najprv tie pre intel grafiku. Mozes ich aj teraz skusit este preinstalovat, z sony.com a tam nejaky support pre vaio a svoj model.
... a tie intel maju vpravo dole ikonku a tam sa vypina aj ALS senzor, alebo jak to tam maju nazvane u teba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru