Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Trojský kůň v Yt aplikaci v Androidu

Zdravím všechny,

ráno mi začal "z ničeho nic" bláznit mobil, když jsem odemkl displej, byly tam nainstalovány nějaké aplikace, které jsem tam já neinstaloval (jakýsi zámek kláves, který nabízel info o počasí a další pitominy), ty jsem tedy odinstaloval a celý den to vypadalo, že je vše o.k. Teď večer jsem otevřel Chrome a začaly se mi tam zběsile načítat jakési pornostránky a další stránky. Stáhl jsem teda Malwarebytes Anti Malware a scan našel Trojana v YouTube aplikaci. Ovšem při odstraňování mi to napíše, že to chce odinstalovat celý Yt, a když dám ano, odinstalovat, tak to napíše, že se odinstalace nezdařila (předpokládám proto, že Yt je v telefonu předinstalovaný). Takže otázka, co s tím? Pomůže nahodit na telefonu tovární nastavení, nebo? A taky by mě zajímalo, jak mohlo k infikovaní mobilu dojít, když si nejsem vědom, že bych stahoval cokoliv z neověřených zdrojů a poslední aplikaci jsem z Google Play přidával někdy před 14 dny.

Telefon MyPhone Hammer Energy, Android 6.0

Díky za rady a omlouvám se za asi ne úplně fundovaně položenou otázku, ale co se pc záležitostí týče, jsem poměrně negramotný.

loading...
Předmět Autor Datum
Tovární nastavení by to mělo vyřešit...
sambilionk 28.02.2017 22:37
sambilionk
Ono imho ked tu aplikaci v google play das "odinstalit update" a potom zas nainstalis update, tak by…
MM.. 28.02.2017 22:38
MM..
A taky by mě zajímalo, jak mohlo k infikovaní mobilu dojít, když si nejsem vědom, že bych stahoval c…
RedMaX 28.02.2017 22:46
RedMaX
Tak obnovení továrního nastavení nepomohlo. Předpokládám že z toho prostého důvodu, že YouTube na kt…
Haboš 01.03.2017 17:05
Haboš
Ked urobis skutocnu obnovu na vyrobny stav (ne neviem co to je "tovarni nastaveni") tak sa to obnovi… poslední
MM.. 01.03.2017 17:53
MM..

Ono imho ked tu aplikaci v google play das "odinstalit update" a potom zas nainstalis update, tak by mala byt cista, ptz update je typicky cela aplikacia si myslim. Ale ked to nepomoze tak si urob potom tovarne nastavenie kompletne.

P.S. co sa tyka infekcie tak jedna moznost je ze si to tam nainstalil uz davno, a az teraz to zacalo robit veci, alebo druha moznost kedze vyrobca mobilu je nejaky pofiderny, tak moze byt ten ich firmware deravy. Android neni jeden, androidov je tolko kolko je vyrobcov mobilov. A neni to jedno ze koho kupis.
P.S. alebo ma youtube app nejaku dieru, a existuju nejake zavadne videa ktore to zneuzivaju, ale mam pocit ze bez rootu na androide neni mozne aby 1app nakazila cely mobil, takze to je len hypoteticka spekulacia ktora by nemala byt mozna.

A taky by mě zajímalo, jak mohlo k infikovaní mobilu dojít, když si nejsem vědom, že bych stahoval cokoliv z neověřených zdrojů a poslední aplikaci jsem z Google Play přidával někdy před 14 dny.

Ono to nemusi byt uplne blbe a nejaky cas si to pockalo treba, i na Google Play je treba davat pozor co instalujes.

Infikovani mobilu muze dojit treba pres MMS nebo kliknutim na neco na webu.

Tovarni nastaveni pomuze za predpokladu, ze se to nedostalo do systemu. Tvuj telefon neznam a netusim, jak moc bere vyrobce Android vazne. Nekteri neznackovy vyrobci to tak moc neprozivaji a pri kompilaci zdrojaku Androidu treba vynechaji nektera zabezpeceni, coz pak muze mit za nasledek, ze si vir dokaze pridelit rootovska prava a instalnout se do systemu, cimz pak nepomuze ani ta obnova tovarniho nastaveni, jedine preflashovat. Nicmene nejdriv zkus to tovarni nastaveni a uvidis.

Pokud si ale nechas obnovit aplikace na Google, tak se ti ten trojan muze stahnout znovu, pokud je na Google Play. Premyslej nad tim, co si do telefonu instalujes.

Tak obnovení továrního nastavení nepomohlo. Předpokládám že z toho prostého důvodu, že YouTube na který je trojan přišpendlen je v telefonu nainstalován od výrobce a tudíž vlastně nemá s vymazáním věcí stažených uživatelem během provozu mobilu nic společného. Takže holt asi zbývá jen to přeflashování. Každopádně díky za rady všem!

Ked urobis skutocnu obnovu na vyrobny stav (ne neviem co to je "tovarni nastaveni") tak sa to obnovi na stav od vyrobcu vsetko, t.j. aj tie app ktore tam boli. Mozes skusit este od/nainstalit update, co som pisal vyssie. Ked nepomaha nic tak ten vir ma root prava, co je imho aj logicke ked si instaluje co chce. Najlepsie naflashovat cisty firmware, ak pre toho vyrobcu a telefon nejaky zozenies.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...