Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prenosova rychlost internetu obmedzena kablom (z 100Mbps na 10Mbps)

Dobry den,

mam problem s prenosovou rychlostou internetu v LAN.

Mam modem s internetom 100Mbps ktory ide do 1 rootru v 1 budove - tu funguje kabel aj wifi na 100Mbps.

Problem je v 2 budove ktora je vzdialena tak 30 metrov od prvej (kabel tak moze mat do 50 metrov ide cez strechu a zem do druhej budovy).
Prenosova rychlost v 2 budove je len 10 Mbps ci v lan ci na Wifi namiesto 100Mbps.

Poznatky:

-kabel je 6ka - bol krizeny ja som ho cvakol na priamy aby rovnake zilky boli v takom istom poradi ( ked bol krizeny tiez nefungoval)
- rooter ktory vysiela 10Mbps v 2 budove som testoval v 1 inym metrovym kablom a prenosova rychlost z 2 rootru bola v poriadku 100Mbps(tak ako by mala ist aj v 2 budove).
- v minulosti sa manipulovalo s kablom (pouzivali sa 2 hnede zilky asi na telefon ci co), pozicial som si cvakatka a urobil som novu koncovku na oboch stranach, ubezpecil som sa aby boli zilky naozaj tam kde maju byt a ze vsetky boli riadne cvaknute.
-rychlost 10 Mbps ide aj na Wifi aj na pocitaci s lan kablom aj ked som napojil kabel napriamo bez rootru.
test:
- rooter v 1 budove 8 pinov v 2 budove ma 4 piny - takato kombinacia ma prenosovu rychlost 10 Mbps Download a 10 Mbps Upload
- rooter v 1 budove 8 pinov v 2 budove ma 8 pinov - takato kombinacia ma prenosovu rychlost 0,1 Mbps Download a 80 Mbps Upload (ked bol krizeny kabel bol 80 down a 0,1 Upload)

Zaver: kedze som testoval rozne situacie a rozne rootre zistil som ze rooter je v poriadku lebo mi fungoval ako mal inym kablom na kratko, ked som ho doniesol do 2 budovy uz isiel 10 takze asi kabel?

Kabel bol tahany strechou zemou a neviem cim vsetkym, nebude mozne ho vytiahnut ci potiahnut druhy, jedine vzduchom co je maximalne nepriatelne.

Ak bol niekde prehryznutý alebo nalomený ok ale preco potom ide 10/10 alebo 0,1/80? Viem pouzit zilky v inom poradi tak aby sa pouzili iba tie zdravé? stacia mi 4 nie? :)

Předmět Autor Datum
když dáváš kabel mezi dvěma aktivními prvky, dej ho vždy přímý. nemůžeš se pak splést a nedojde k de…
lední brtník 28.04.2017 19:07
lední brtník
když dáváš kabel mezi dvěma aktivními prvky, dej ho vždy přímý. nemůžeš se pak splést a nedojde k de…
Willaw 28.04.2017 19:32
Willaw
takze som urobil dobre ze som z krizeneho urobil priamy? záleží na kvalitě provedení. pokud byl kab…
lední brtník 28.04.2017 22:39
lední brtník
no žilky na obou dvou stranách stejně .....nemusí být ještě správně...ona na to je totiž norma, kter… poslední
paul 29.04.2017 10:36
paul

když dáváš kabel mezi dvěma aktivními prvky, dej ho vždy přímý. nemůžeš se pak splést a nedojde k degradaci rychlosti (typicky 1gb -> 100mb)
pokud je křížení potřeba, switche si to už 15 let zařídí automaticky.

Kabel bol tahany strechou zemou a neviem cim vsetkym, nebude mozne ho vytiahnut ci potiahnut druhy

prostě je někde zlomený, čili k ničemu.

když dáváš kabel mezi dvěma aktivními prvky, dej ho vždy přímý. nemůžeš se pak splést a nedojde k degradaci rychlosti (typicky 1gb -> 100mb)
pokud je křížení potřeba, switche si to už 15 let zařídí automaticky.

takze som urobil dobre ze som z krizeneho urobil priamy?

prostě je někde zlomený, čili k ničemu.

10 download a 10 upload ale funguje neni teda sposob ako najst zdrave zilky a z neaktivnych urobit pokazene alebo vobec nezapajat? :)

takze som urobil dobre ze som z krizeneho urobil priamy?

záleží na kvalitě provedení. pokud byl kabel funkční, stačilo to tak nechat. jestli už měl přerušené/zkratované žíly, pak změna konektoru nic nezachrání.

najst zdrave zilky a z neaktivnych urobit pokazene alebo vobec nezapajat?

jakože z těch žil, které vedly v kroucených párech kvůli odstínění rušení teď ohmetrem vybrat zbylé funkční a ty pospojovat? potom to má odolnost proti rušení na úrovni zvonkového drátu, přenos je šíleně chybový a rychlost se správně automaticky nastaví na nejnižších 10mbit.
kabel vyhodit.

propojení dvou budov: jistě jde použít bridge ze dvou wifi ap, ale gigabit z toho nebude.
fak někdo nechce znovu pořádně natáhnout radši dva nové kabely? nebo aspoň s odolnějším kabelem?

no žilky na obou dvou stranách stejně .....nemusí být ještě správně...ona na to je totiž norma, která říká jasně kde která barva má být...jinak se ten kabel ropáruje a není se co divit že se tomu nechce..Při pohledu na kontakty je to zleva doprava: bílooranžová, oranžová, bílozelená, modrá, bílomodrá, zelená , bílohněda, hnědá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru